I skyggen av Tom Kristensen

tc14-2.jpgDen danske Le Mans-vinneren Tom Kristensen ble kåret til forrige tiårs største idrettsutøver i Danmark. Hans norske konkurrent Thor-Christian Ebbesvik lever et anonymt liv i Bergen.

-Nå er det riktignok forskjell på Tom Kristensen og meg, ettersom han har vunnet 24-timersløpet på Le Mans totalt åtte ganger, mens jeg er helt i startgropa av min sportsvognskarriere. Men det er likevel interessant å se hvor stort sportsvognsracing er i Danmark sammenliknet med Norge, sier Norges eneste Le Mans-fører, Thor-Christian Ebbesvik.

27-åringen fra Bergen skal i år kjøre sin andre sesong i Le Mans Series, og er den eneste nordmannen som deltar i et av toppmesterskapene i racing. Le Mans Series er toppen innen sportsvognsracing, akkurat som Formel 1 er det innen formelbilsracing og WTCC eller DTM innen standardbilracing.

Den mestvinnende utøveren i sportsvognsracing er danske Tom Kristensen. Kristensen er superkjendis i Danmark og har flere ganger blitt kåret til Årets Idrettsutøver i Danmark. Av dansk TV2 og Berlingske Tidende ble han også kåret til tiårets idrettsmann i Danmark for et år siden, og mer enn 30 000 dansker reiser hvert år til 24-timersløpet på Le Mans. Også til andre store løp, som 12-timersløpet på Sebring i Florida, reiser det en rekke danske journalister for å dekke Tom Kristensens prestasjoner, mens hjemme i Norge er 12-timersløpet på Sebring knapt nok kjent for noen.

I de samme løpene som Tom Kristensen kjører, har vi altså en nordmann. Nå kjører riktignok Thor-Christian Ebbesvik i den noe langsommere LMP2-klassen, men alle bilene er ute på banen samtidig, og bergenseren har flere ganger bemerket seg som en av de raskeste førerne i LMP2.

-Målet er selvfølgelig å kjøre i LMP1-klassen på sikt, og helst som fabrikksfører for noen av de største teamene som Audi, Peugeot eller Aston Martin.

Men for å komme dit trenger Ebbesvik penger, og årets vinter har vært tøffere enn noen gang på sponsormarkedet.

-Nå er det mange som har det verre enn meg, så det er ikke synd på meg, men for å være helt ærlig så er jeg usikker på om jeg klarer å fullføre årets sesong i Le Mans Series hvis jeg ikke klarer å knytte til meg noen flere samarbeidspartnere. Jeg jobber imidlertid veldig hardt om dagen, ettersom dette er en viktig sesong for meg. Jeg har nemlig klare signaler fra flere team om at jeg får kjøre gratis i 2012, men da trenger jeg å fullføre årets sesong. Budsjettet jeg trenger i år er også mindre enn noen gang, men det dreier seg fortsatt om noen hundre tusen kroner. Jeg håper derfor noen ser potensialet i å inngå et samarbeid med meg. Jeg er tross alt den eneste nordmannen i Le Mans Series, som er et av de største racingmesterskapene i verden.