Ilddåp på Paul Ricard for Marcus Påverud

Det blir en ilddåp for 16 år gamle Marcus Påverud fra Lier når han førstkommende helg debuterer i internasjonal bilsport med 24 timers løp på Formel 1-banen Paul Ricard i Frankrike med sin Honda Civic TCR .

Marcus, som først fyller 17 år 16. juni, blir tidenes yngste norske bilsportutøver som deltar i et 24-timers løp, og han har måttet få dispensasjon fra arrangøren for å få lov til å stille til start. De andre sjåførene som skal kjøre sammen med Marcus er Martin Jensen og Frederik Schandorff fra Danmark, samt Jocke Frid fra Sverige.

-Jeg både gleder og gruer meg, for dette blir en tøff sesongstart. Egentlig skulle vi kjørt to andre løp tidligere i sesongen, men vi har måttet droppe dette av forskjellige årsaker, og dermed blir det debut med kanskje det tøffeste løpet denne sesongen. Med fire førere som hver må kjøre seks timer i løpet av et døgn blir det omtrent som å gjennomføre tre maratonløp, sier Marcus.

Paul Ricard-banen (tidl. Le Castellet), som ligger i syd-Frankrike nær kystbyen Bandol, var arena for Frankrikes Grand Prix i Formel 1 hele 14 ganger mellom 1971 og 1990. For noen få år siden ble banen modernisert og oppgradert og fungerer i dag som et avansert testsenter i tillegg til å være racerbane. Paul Ricard-banen er 5,86 km lang, men har i dag en sjikane midt på den tidligere berømte Mistral-rettstrekningen, som opprinnelig var hele 1,8 km lang.

-Jeg har aldri vært på Paul Ricard, men har brukt mye tid på å lære meg banen på simulator, så jeg tror ikke det blir den største utfordringen. Jeg trener fysisk 6-7 ganger i uken og skal være i så god form at jeg tåler å sitte 1,5 til 2 timer i bilen uten å gå helt i kjelleren. Men det blir tre eller fire slike lange «pass» i bilen i løpet av et døgn, og da er det viktig å få hvile mellom hver gang jeg kjører og ikke minst sørge for riktig inntak av næring og væske. Det viktigste er å ikke gå tom og klare å holde konsentrasjonen hele veien. Det blir også noe nytt for meg å kjøre løp i mørket på natta, sier Marcus.

Marcus kjører løpet sammen med Martin Jensen (37), som også er eier og teamsjef for Insight Racing, det danske teamet som skal drifte bilen under løpet. Jensen er en rutinert langdistansesjåfør med erfaring fra flere internasjonale mesterskap, blant annet i USA. Frederik Schandorff er 21 år gammel og ble i 2014 dansk mester i Formel Ford. I fjor kjørte han Danish Thundersport Championship (DTC), det største bilsportmesterskapet i Danmark. Schandorff vant et løp og var en av de raskeste førerne i mesterskapet gjennom sesongen. Jocke Frid (35) er tidligere svensk mester i gokart og to ganger vinner av privat-cupen i Swedish Touring Car Championship (STCC).

-Det blir en bra blanding av rutine og oss unge gutta. Jeg er spesielt glad for at Martin Jensen er med, for han har enorm erfaring fra langdistanseløp i Blancpain Endurance Series og andre mesterskap. Han har allerede gitt meg mange gode råd om forberedelser og hva jeg skal fokusere på når jeg sitter i bilen, men det er klart at dette blir noe nytt for meg og føles absolutt som en stor utfordring, forklarer Marcus.

Rundt 40 biler er påmeldt til løpet på Paul Ricard, som starter kl. 12.15 lørdag formiddag og altså går i mål nøyaktig et døgn senere. Marcus Påverud kjører i klassen for TCR-biler, der det er sju biler påmeldt. Marcus` Honda Civic TCR har en 2-liters turbomotor som yter rundt 350 hk og har en toppfart på 270 km/t. Bilen er utstyrt med en 120 liters drivstofftank, som gjør det mulig å kjøre cirka 250 km uten å etterfylle drivstoff. Rekkevidden bestemmer også lengden på tiden førerne sitter i bilen før de bytter med neste fører. På Paul Ricard blir det nesten to timer av gangen.

-Jeg er veldig glad for at sesongen endelig skal starte, men vet det blir tøft i Frankrike. Vi har gjort om litt på planene for resten av sesongen. Det blir flere enduranceløp, men det er stor mulighet for at det blir et gjesteinnhopp i NM i GT-klassen på Rudskogen og kanskje også enkeltløp i STCC i Sverige. Men nå konsentrerer jeg meg om styrkeprøven på Paul Ricard kommende helg, der hovedmålet er at vi skal gjennomføre løpet og komme i mål søndag formiddag. Det i seg selv er en utfordring, sier Marcus Påverud.