Ingen EM medalje på Steve Røkland

AUTO - ERC BARUM RALLY 2015
Etter en meget hendelsesrikt EM-finale i Tsjekkiske Zlin måtte Steve Røkland (23) og hans Svenske kartleser Patrik Barth bryte på løpets nest siste etappe og reise tilbake til Norge uten en medalje i bagasjen.

 

Før den siste runden av rally-NM for juniorer lå Røkland, som er medlem av det Norske landslaget, på en sammenlagt tredjeplass, utfordringen sto på rekke og rad og startet allerede på kvalifiseringen.

 

På løpets kvalifisering startet det hele med en tyvstart, dette medførte et tillegg i tiden på 10 sekunder, det igjen gjorde at de måtte starte nest sist i klassen.

 

Løpets første etappe skulle kjøres inne i byen Zlin sent fredag kveld hvor det ble hevdet at det var utrolige 50.000 tilskuere rundt den 9 km lange etappen, kjøringen gikk greit nok men da en tilskuer fikk illebefinnende og måtte hentes med ambulanse ble etappen strøket for klassen.

De ordinære fartsetappene startet på lørdag morgen, den første gikk greit men 7 km før mål på den andre fikk de en punktering som trolig skyltes en defekt ventil på venstre forhjul, farten blir vesentlig mindre og etter en stund blir de innhentet av føreren som startet bak, når vedkommende prøver å komme seg forbi til tross for at det ikke er plass på den trange veien blir det et så kraftig sammenstøt at den andre deltageren forsvinner ut av veien, ruller rundt og totalvraker sin bil, Steve og Patrik kan fortsette men bilen har store skader.

– Må si jeg skvatt til da det smalt, jeg visste at han kom så jeg satt og fulgte godt med bakover, da jeg fikk øye på han i speilen begynte jeg å se etter et sted å slippe han fram men veien var meget smal så jeg må si jeg ble veldig overrasket da han rett og slett kjørte på meg i forsøket på å komme forbi sier Steve.

 

Inne på service blir bilen fikset så godt det lar seg gjøre før ettermiddagens etapper som gjennomføres uten videre uhell men tidstapet har vært så stort at de ligger langt bak teten, i rally kan alt skje og det bestemte seg derfor for å fortsette i samme tempo og se hvordan ting utviklet seg.

 

Planen virket veldig fornuftig og på søndagens første etappe satte de opp et meget høyt tempo, noen km før mål blir de klokket inn til klassens klart raskeste tid, dessverre treffer de en stolpe og bøyer styrestaget på høyre side, de kjører allikevel inn til en andre beste tid bare to sekunder bak vinneren, litt senere på dagen skjer det at differensialen i bilen har låser seg, mulige årsaker er følgeskade etter punkteringen dagen før eller som følge av smellen med stolpen. Inne på service blir det forsøkt gjort reparasjoner uten hell, diffen sitter helt fastlåst og teamet bestemmer seg for å prøve å komme seg pent igjennom løpet tre siste etapper, dette gikk ikke og på løpet nest siste etappe må de stoppe med ingen framdrift.

 

-Bittert sier Steve, men slik kan skje i rally, dette er tross alt første gangen siden 2009 at jeg bryter på tekniske problemer så jeg kan vel egentlig ikke klage, en fjerdeplass i mesterskapet på første forsøk, erfaring fra de fleste løpene og masse informasjon som kan komme godt med hvis vi skal satse på dette mesterskapet neste år også.