Ingen Norsk suksess i Finland

henning_460.jpgDet ble ingen Norsk suksess i Rally Finland. Ingen av de tre norske WRC-førerne tok poeng, og heller ikke gruppe N-fører Sveinung Bieltvedt kom til mål.

Det startet bra sett med norske øyne, men det ble snart problemer for flere. Petter Solberg var den første som fikk skikkelig trøbbel da han punkterte på to hjul etter en hard landing på et enormt hopp allerede på fjerde fartsetappe tidlig på fredag. Petter var på plass igjen på super spesial-etappen på Killeri fredag kveld. Men på lørdag var det snart slutt igjen. Da var det motoren som sa takk for seg.

-I går tidlig var motoren helt perfekt, men i dag fungerer den ikke som den skal. Det går ikke å «pushe», og da velger vi heller å stoppe nå framfor å risikere mer problemer, sa Petter Solberg på lørdag.
Storebror Henning hadde heller ikke stor suksess denne gangen. Han var på 5. plass på lørdag da han fikk ødelagt forstillingen i sin Ford på 12. etapper. Det var en drivaksel som var problemet.
Henning startet igjen på søndag, og kom seg til mål på en 30. plass.

Mads Østberg kom ikke til mål. På lørdagens siste fartsetappe var det slutt for Mads Østberg og hans svenske kartleser Jonas Andersson. Gjennom hele løpet hadde de store problemer med dempere og bilens kjøreegenskaper. I en litt utfordrende sving, over et krøn, understyrte bilen rett ut. Problemet var at demperne lekker gass og returen på demperne ble helt borte.

– Vi kunne nok fått bilen klar til å kjøre superrally søndag, men i fellesskap med Mads ble vi enige om å droppe det i og med bilen ikke ville blitt 100 prosent, sier teameier Morten Østberg, som ikke klarer å skjule skuffelsen over at det ble brutt løp for sønnen.

– Ekstra kjedelig blir det når vi ser at Mads og Jonas kjører veldig fort på hver eneste prøve hvor alt er ok med bilen. Ja, de leverer også gode tider på prøvene hvor bilen er håpløs. Det er i full forståelse med teamledelsen at risikoen for å dra av veien øker når bilen ikke fungerer – og det var nettopp det som skjedde, sier Østberg.

Til tross for nedturen, er det også lyspunkter oppe i det hele. Dette gjelder Adapta-teamets andre bil, som ble kjørt av finnen Jari Ketomaa. I sin WRC-debut kjørte Jari like godt inn til en sjuendeplass – og sikret seg dermed VM-poeng på hjemmebane.

– Jeg er veldig fornøyd med prestasjonene til Jari. Samarbeidet har gått på skinner, og jeg synes også at hans innsats er en fjær i hatten for teamet. Bilen hans har gått som ei klokke hele helga, sier Østberg.
Sveinung Bieltvedt som kartleser Roger Eilertsen åpnet bra i gruppe N, men de måtte også bryte forholdsvis tidlig. Sveinung fikk problemer med bilen et kjempehopp, som gjorde at han selv fikk vindt i kroppen. Etter hvert fungerte heller ikke motoren som den skulle.

Resultater Rally Finland

1. Mikko Hirvonen, 2t 50min 40,9sek
2. Sebastien Loeb, +25,2 sek
3. Jari-Matti Latvala, +49,9
4. Dani Sordo, +1min 6,1sek
5. Matti Rantanen, +4.18,2
6. Sebastien Ogier, +4.18,5
7. Jari Ketomaa, +5.07,5
8. Matthew Wilson, +6.33,6
30.Henning Solberg, +41.32,1
VM-stillingen
Førere WRC
1. Mikko Hirvonen, Finland, 68
2. Sebastien Loeb, Frankrike, 65
3. Dani Sordo, Spania, 44
4. Jari-Matti Latvala, Finland, 31
5. Henning Solberg, Norge, 27
6. Petter Solberg, Norge, 25
7. Matthew Wilson, Storbritannia, 20
8. Sebastien Ogier, Frankrike 16
9. Frederico Villagra, 14
10. Conrad Rautenbach, Zimbabwe, 8
11. Mads Østberg, Norge, 7

Team
1. Citroen Total, 119 poeng
2. BP Ford Abu Dhabi, 105
3. Stobart VK M-Sport Ford, 64
4. Citroen Junior, 33
5. Munchi’s Ford, 20