Jean Todt på Norges-besøk

roar_todt_arild.jpgFIA-president Jean Todt var på besøk i Norge på mandag denne uken. Her møtte han blant annet ledelsen i NBF, Kulturminister Anniken Huitfeldt og Samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa.

Det er første gang i nyere tid at de norske FIA-organisasjonene har hatt et offisielt besøk av en FIA-president. Todt kom til Oslo sent på søndag kveld sammen med Matteo Bonciani och Jean-Claude Lefebre som begge arbeider i FIAs kommunikasjonsavdeling. De kom rett fra Rally Sweden. NBF, KNA og NAF hadde sammen laget et program for Todt og hans følge som varte i drøye 14 timer.

Under formiddagen var det møte mellom FIAs delegasjon og delegasjonenene fra de norske organisasjonene. Fra NBF øtte president Roar Forgaard og generalsekretær Arild Antonsen. Fra KNA president Erik Hillesund og generalsekretær Hallgeir Raknerud, og fra NAF møtte visepresident Svein Rasen og direktør Børre Skiaker.
-Under formiddagen brukte vi tiden til å presentere de tre norske organisasjonene. Vi NBF orienterte om både våre mange førere som satser internasjonalt og om internasjonale arrangement vi har i Norge. Todt var svært interessert, og med hans bakgrunn fra Ferrari og Formel 1 var han spesielt interessert i å høre om Pål Varhaugs satsing i GP2. De norske rallyførerne kjenner han, og Henning Solberg var for eksempel sjåfør for Todt under Rally Sweden på søndag, sier NBF-president Roar Forgaard.

Etter møtet og lunsj på Holmenkollen Park Hotell fikk FIA-presidenten se Holkemkollanlegget og den nye hoppbakken, og han ble svært imponert, spesielt over størrelsen på bakken. Han satte også stor pris på å få den offisielle VM-genseren for OSLO2011 som gave fra sitt norske vertskap.

Minister-møter
Deretter var det møte i Kulturdepartementet, med kulturminister Anniken Huifeldt. Der ble det naturlig nok mye rallyprat, og Jean Todt fremhevet at han vil gi sin fulle støtte til et tettere samarbeid mellom Norge og Sverige når det gjelder å arrangere en VM-runde i rally i fremtiden.
-Vi kan ikke ha mer enn 12-13 VM-runder og vi skal helst være reprsentert i alle verdens hjørner. Da sier det seg selv at vi ikke kan ha VM-løp både i Norge, Sverige og Finland. Vi fikk en forsmak på et samarbeid nå på fredag at en fartsetappe i Rally Sweden gikk innom Norge, og jeg vil sterkt anbefale at man jobber for å utvide dette, sa Jean Todt i møtet med Kulturministeren.

gruppe_kultminister.jpg

-Vi er allerede i en dialog med våre svenske venner, og vil gjøre vårt for å utvide det norsk-svenske samarbeidet, sier Forgaard.
Kulturministeren på sin side understreket at rallyinteressen i Norge er stor og at spesielt førere som Petter og Henning Solberg har vært med på å skape denne interessen.

Etter møtet med Kulturministeren gikk ferden videre til Samferdselsdepartementet der delegasjonen møtte Samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa og Avdelingsdirektør John Arild Jenssen. Jenssen har arbeidet mye internasjonalt med trafikksikkerhet, og kjenner både FIA og FIA Foundation godt. I dnene møte ble det mye snakk om den kommende aksjonene FNs tiår for trafikksikkerhet (Decade of action for road saftey). FIA har vært en pådriver for å få FN til å sette trafikksikkerhet på dagsorden.
-Jeg er imponert over det lave dødstallet på norske veier, så det er helt klart at dere gjør mye riktig i Norge. Men 210 menneskeliv er 210 for mange, så det er viktig å ikke gi seg i kampen mot trafikkdød. Tenk om Norge kunne bli det første land i verden med 0 drepte. Det må være noe å arbeide for, mente Todt .
Han oppfrodret også myndighetene til å samarbeide med bilorganisasjonene i Norge.

-Bruk profilerte bilsportsutøvere. Disse har en langt sterkere appell til ungdommen. Bruk også bilsportsanleggene til øvelses- og treningskjøring, oppfordret FIA-presidenten.

Etter besøkene i departementene ga Todt et halvt times intervju til VG før han fikk en velfortjent hvil og deretter avsluttet dagen med middag sammen med representantene fra KNA, NBF og NAF.

todt_aa_roar.jpg