Jubileumsløpet er i gang

1914_2 På dagen 100 år etter at Norges første landeveisløp startet i Frognerparken ble magien gjenskapt med 41 veteranbiler, som nå er i gang med det såkalte 1914-løpet fra Oslo til Telemark og tilbake.

 

Med 41 veteranbiler, hundrevis av fremmøtte tilskuere og Kampen Janitsjar ble 100 årsjubileet for Norges første landeveisløp markert i Frognerparken i dag. Nå venter en kjøretur på over 500 kilometer før ekvipasjene går i mål i Oslo søndag.

 

– Jeg blir stolt av norsk bilsport når jeg ser hvor flinke mange i Norge er til å ta vare på gamle biler og historien vi har. Det Store Automobilløpet i 1914 var det andre billøpet i Norge, og det første landeveisløpet som kan sammenliknes med dagens rally. At vi nå har muligheten til å gjenskape denne magien er fantastisk, sa generalsekretæren i Norges Bilsportforbund, Hallgeir Raknerud i forbindelse med starten. Norges Bilsportforbund er med som arrangør av løpet sammen med Kongelig Norsk Automobilklub, Norsk Veteranvogn Klubb og Frognerparkens Venner.

 

Første ut av de startende i dagens løp var Nils Chr. Bang og Halfdan Prøsch i en Minerva fra 1912, samme type bil som Kong Haakon kom kjørende med da Det Store Automobilløpet gikk av stabelen for 100 år siden. Etter Bang og Prøsch i Minerva fulgte 40 andre veteranbiler fra 1910 til 1938, og forhåpentligvis klarer alle den strabasiøse turen til Telemark og tilbake.

 

– Da Det Store Automobilløpet ble arrangert i 1914 gjorde man det for å vise bilens fortreffelighet, og det er sammenliknbart med bilsport i dag. Fortsatt er bilsport i forkant av utviklingen, og mye av teknologien vi finner på vanlige biler er testet ut i billøp først, sa Raknerud før han satte seg i bilen og kjørte til Aurskog og helgens NM-runde i rally med moderne biler.

1914_3

 

Man kan lese mer om løpet på www.automobillopet1914.com, og i Frognerparken har både KNA og Norsk Teknisk Museum egne telt med flere gamle biler denne helgen.