Junior WRC startet med etappeseier for Aasen

M_Aasen_13_POR_1
Marius Aasen og Marlene Engan åpnet Rally de Portugal med årets første etappeseier i Junior WRC, men dessverre skulle flere problemer oppstå allerede tidlig i løpet for duoen.

– Jeg er veldig fornøyd med at vi til slutt klarte å fullføre løpet på en 6. plass i vår debut i JWRC og med ny bil. Selv med problemer har vi fått med oss mye erfaring og mange mil i kroppen, sier 21-åringen Marius Aasen.

 

Etter første dag og fem kjørte fartsetapper lå Aasen og Engan på en 3. plass med kun 5,8 sekunder opp til andreplassen som ble hold av tidligere WRC Academy-deltaker Jose Suarez.

 

– Allerede på den andre fartsprøven startet problemene med bremsene, og heller ikke giringen fungerte som den skulle. Fredag kveld ble både girkassen og noe på bremsene byttet, og vi håpet at alt skulle være helt i orden til lørdagens etapper, forklarer Aasen.

 

Måtte reparere bilen langs veien for å kunne kjøre videre

Andre dag av løpet startet med den 31,12 km lange etappen Santana da Serra. Etter omtrent 20 km inn på prøven begynte bremsene på bilen til Aasen å svikte, og 5 km før mål skjer en helt uforutsett liten avkjøring som resulterte i at både bakstillingen og forstillingen ble slått skjev.

 

– Jeg har studert både inboard og bilder av hendelsen på SS6 og har ingen god forklaring på hva som skjedde. Både inngang på svingen og fart var riktig, men noe galt skjedde uansett og vi smalt høyresiden inn i en murvegg. Det var også en Subaru noen biler foran meg som kjørte ut skikkelig på akkurat samme sted, og han hadde satt opp en varseltrekant midt i svingen – selv om bilen sto langt utenfor der vi kjørte. Vi måtte reparere en del på bilen etter prøven for å i det hele tatt klare å komme oss videre, og vi tapte mange minutter på de neste to prøvene på grunn av skadene som var påført, forklarer Aasen.

 

Problemene fortsatte etter service

Det var kun 30 minutter service midt på dagen, og JWRC-mekanikerne jobbet på spreng for å få bilen til Aasen klar til de neste tre etappene.

 

– Mekanikerne har gjort en veldig bra jobb gjennom helgen, men dessverre fant vi aldri ut av bremsefeilen. Dette resulterte i null brems mange ganger, og noen ganger fungerte bremsene kun bak. Ofte var det også ingen brems kun få svinger inn på prøvene. En gang inn til en krapp høyresving gikk vi også rett frem. Heldig for oss gikk vi bare rett ut på et jorde, men allikevel tapte vi mange sekunder.

 

– Alt i alt er jeg veldig fornøyd med tempoet vi har hatt når ting har fungert og vi har fått med oss noen veldig lærerike mil, avslutter Aasen som nå ser frem til NM-runden på Sørlandet om litt under to uker.

Vinner av JWRC i Portugal ble svenske Pontus Tidemand med Ola Fløene i kartleserstolen.

 

Neste Junior WRC løp er Acropolis Rally 31. mai – 2. juni.

 

Poengstilling i Junior World Rally Championship etter første løp:

P. Tidemand(SWE) 30

J. Suarez (ESP) 20

Y. Lemes (ESP) 17

A. Amberg (FIN) 12

M. Koci (SVK) 10

J. Aasen (NOR) 9

N. Nieminen (FIN) 6

8. S. Pärn (EST) 4

9. M. BOSTANCI (TUR) 0

10. M. BURRI (CHE) 0