Kjempekrasj for Tommy Rustad

tommy_rustad_03_2010_480.jpgRacerføreren Tommy Rustad priser seg lykkelig over at sikkerheten stadig blir bedre i bilsporten. I dag kunne 41-åringen krabbe uskadd ut av en totalvraket bil under STCC-runden på Knutstorp i Syd-Sverige.

-Jeg har vært med på mindre smeller enn dette som jeg har fått mer vondt i kroppen av, spesielt i nakken. HANS-systemet vi bruker nå gjør at nakken heldigvis er veldig godt beskyttet, sier Tommy Rustad etter at han fløy av banen i 150 km/t og traff en betongmur før bilen gjorde en 360 graders piruett.

-Heldigvis traff jeg ikke muren rett i fronten men litt på siden av bilen, men det var en kraftig smell, og jeg kjenner det i kroppen. Hadde dette skjedd for ti år siden tør jeg ikke tenke på konsekvensene, sier den regjerende STCC-mesteren.

Tommy Rustad har vært med på mye i sin over 20-årige karriere i internasjonal bilsport, så han vet hva han snakker om. På de 20 årene har det skjedd svært mye når det gjelder sikkerhet. HANS-systemet (head and neck support) er en beskyttelseskrage som er stroppet fast i hjelmen og som er festet godt over skuldrene på førerne. Dette systemet gjør at man ikke får sideveis bevelgelse på hodet, og har redusert nakkeskader i bilsporten betraktelig.
Tommy Rustad vant sesongens første STCC-løp på danske Jyllandsringen for 14 dager siden. I dag startet han den første STCC-finale på Knutstorp fra femte startspor. Han hadde en meget god start i sin Volvo C30, og kom seg forbi både sin egen teamkollega Robert Dahlgren og Jan «Flash» Nilsson i første sving.

-De kom veldig langt ut i første sving begge to, så jeg hadde god plass til å passere dem på innersiden. Men det ble tett fight etter hvert, og i en venstresving like etter kom Flash på min innerside. Han traff med sitt høyre hjørne foran på mitt venstre hjørnet bak, og dermed mistet jeg kontrollen på bilen. Det gikk rimelig fort, rundt 150 km/t, og da skal det ikke mye til før bilen skifter retning, sier Rustad som altså gikk rett i en mur langs banen.

-Dessverre ble bilen nærmest totalvrak. Blant annet løsnet hele motoren og flyttet seg bakover, så det var umulig å komme til start i andre finale. En bedrøvelig dag. Nå har jeg tre løp uten poeng, etter seieren i første løp, oppsummerer Tommy Rustad.

Det var henholdsvis Richard Göransson og Mattias Andersson som vant de to finalene på Knutstorp i dag. Tommy Rustads teamkollega hos Volvo, Robert Dahlgren, kjørte inn til andreplass i begge løpene og leder STCC sammenlagt. Tommy Rustad er nede på 9. plass.

Neste runde kjøres i Karlskoga 22. mai.

Sammenlagt STCC etter 1. runde
1. Robert Dahlgren, Volvo, 76
2. Richard Göransson, BMW, 64
3. Mattias Andersson, Alfa Romeo, 39
4. Patrik Olsson, VW Scirocco, 38
5. Johan Sturesson, BMW, 38
6. Fredrik Ekblom, VW Scirocco, 34
9. Tommy Rustad, Volvo, 25