Kjører rallycross-EM

VW-Ptressträff
Ole Christian Veiby skal kjøre full sesong i europamesterskapet i rallycross. – Noe mer heftig enn dette er det nesten ikke mulig å få blitt, sier 18-åringen fra Kongsvinger.

Under en pressekonferanse i Stockholm mandag ble det offentligjort at Ole Christian Veiby skal kjøre rallycross-EM i en VW Polo RX Supercar i 2015. Kongsvinger-guttens bil vil bli driftet av KMS Motorsport, men det er Volkswagen i Sverige som står bak storsatsingen som inkluderer flere førere. Blant annet teamkamerat i KMS Motorsport, Johan Kristoffersen, som skal kjøre VM. Totningen Tord Linnerud vil også kjøre VM i en Polo, driftet av det samme teamet. Det andre Volkswagen-teamet driftes av Marklund Motorsport.

– Rallycross er den hotteste motorsporten for øyeblikket, og vi og våre forhandlere i Sverige synes det er spennende å støtte førere som har muligheten til å vinne mesterskap, sier Sten Forsberg, direktør for Volkswagen i Sverige.

Volkswagen er dominerende i rally, og nå ønsker de også å sette sitt preg på rallycross.

– Rallycross opplever økende popularitet. Løpene er kompakte, spektakulære og varierte. Med satsingen til Volkswagen i Sverige er vi representert med ekstremt profesjonelle privatteam, som utvikler og drifter sine Polo RX Supercars. Vi er sikre på at Volkswagen vil være med å kjempe om mesterskapene, sier Jost Capito, direktør for Volkswagen Motorsport.

Ole Christian kjenner det kribler i kroppen når han tenker på at han er en del av denne storsatsingen.

– Dette kommer til å bli utrolig kult. Jeg kjørte to EM-runder i fjor, i tillegg til det svenske mesterskapet. Det var et læreår, og nå er jeg klar for å gire opp et hakk og kjøre alle løpene i EM. Nå vet jeg hva jeg går til, forklarer unggutten, som fyller 19 år i juni.

Det er knapt nok noe innen bilsport som er heftigere enn rallycross. Bilen Ole Christian skal kjøre har rundt 600 hestekrefter og gjør unna 0 til 100 km/t på rundt to sekunder. Det er en akselerasjon som kan måle seg med en formel 1-bil.

Ole Christian stiller til start i den første EM-runden i Belgia i en nybygd og forbedret bil, sammenlignet med den han kjørte i fjor.

– Det første løpet er 17. mai-helga. Det blir litt spesielt å sitte i bilen på nasjonaldagen, og det hadde jo vært ekstra moro å feire dagen med en god plassering, sier han.

Rallycross er i rivende utvikling, og en sport som har vokst mye de siste årene. Mye har skjedd siden Martin Schanche herjet på Lyngåsbanen til Petter Solberg ble tidenes første verdensmester i fjor.

– Rallycross har hatt en fantastisk utvikling de siste årene og er blitt utrolig proft. Å få ta del i dette sirkuset er vanvittig moro. Det er veldig publikumsvennlig, og det skjer mye under løpene. Å fighte dør mot dør med førere som Petter Solberg, er nesten litt uvirkelig. Det er ikke mer enn fire år siden jeg kjørte mitt første crosskartløp, forteller han.

2015-sesongen kommer til å bli et travelt år for bilsporttalentet. I tillegg til rallycross-EM kjører han også junior-VM i rally.

– Det vil bli mye bilkjøring, og ikke noe er morsommere enn det. Det er litt spesielt å konkurrere i to forskjellige mesterskap i samme sesong, men det kommer til å bli hektisk. Heldigvis er det ingen av rundene som kolliderer, så jeg kan satse for fullt både på rallycross og rally, sier han.

I august kommer han til Norge for å kjøre EM-runden i Hell i Trøndelag. I tillegg til de fem EM-rundene, som for øvrig også er en del av VM, kommer Ole Christian til å kjøre VM-runden i Høljes i Sverige.

– Jeg kjørte i Høljes i fjor, og det var en vanvittig opplevelse. Da var det publikumsrekord og nesten 35 000 tilskuere som omkranset banen. Sammen med EM-runden i Norge er Høljes det løpet jeg ser mest frem til å kjøre, sier han.

 

FIA European Rallycross Championship

  1. 15.-17. mai, Mettet, Belgia
  2. 19.-21. juni, Estering, Tyskland
  3. 21.-23. august, Hell, Norge
  4. 18.-20. september, Barcelona, Spania
  5. 16.-18. oktober, Franciacorta, Italia