Klar for VM fire år etter debuten

O_C_Veiby_14_okt_Citr
Ole Christian Veiby har opplevd en rakettkarriere som bilsportutøver. Drøyt fire år etter at han deltok i sin første konkurranse, debutere han nå i rally-VM. – Det er en liten guttedrøm som går i oppfyllelse, sier han før Rally Spania.

Det er gått fort i dobbelt forstand etter at 18-åringen fra Kongsvinger bestemte seg for å satse på motorsport. For drøyt fire år siden gikk han på ungdomsskolen og debuterte i konkurransesammenheng. Nærmest umiddelbart beviste han sitt talent, og ble norgesmester i crosskart allerede i debutsesongen som 14-åring.

– Året jeg fylte 14 år bestemte jeg meg for å la fotballskoene hvile, og heller å prøve noe mer actionfylt. Det var litt frem og tilbake om hva jeg skulle begynne med. Jeg var litt inne på gokart, men valget falt tilslutt på crosskart. Og det gikk overraskende bra allerede med en gang. I debutsesongen i 2011 ble jeg norgesmester, forteller han.

Det var aldri snakk om noen satsing det første året. Kjøringen var bare på hobbynivå, men det skulle raskt endre seg. Med ferskt NM-gull rundt halsen, begynte han så smått å tenke mer seriøst på hva han ville med sporten. Konklusjonen var at han skulle kjøre enda en sesong i crosskart, før han skulle gå over til ungdomsrally når han fylte 16 år.

Ole har valgt å kombinere bilsport med skolegang på Norges Toppidrettsgymnas for å kunne få trent så mye som mulig.

– Når jeg først mener alvor med dette, så må jeg også legge ned det som kreves for å lykkes. Jeg lever som en toppidrettsutøver, og er blitt mye mer bevisst på akkurat det i løpet av de siste par årene. Jeg er disiplinert i treningsarbeidet og er veldig dedikert til det jeg holder på med. Folk flest skjønner nok kanskje ikke hvor mye arbeid som ligger bak. Du kommer et stykke på vei med talent, men talent alene bringer deg aldri helt til topps. I fjor hadde jeg rundt 300 timer med fysisk trening, i tillegg kommer gjennomkjøring og løp. Jeg hadde 190 reisedøgn, og skal også kombinere dette med skolegang. Så programmet er hektisk og jeg forsaker mye for kunne satse for fullt. Men jeg klager ikke, altså, sier han med et bredt smil.

Det er bare drøyt to år siden Ole Christian gikk ut av ungdomsskolen. Allerede da hadde han staket ut kursen mot rallytoppen. I debuten i firehjulsstrekker i rally-NM tidligere i høst, kjørte han inn til tredjeplass og sikret seg A-seeding på første forsøk. Nå venter langt større og tøffere utfordringer.

Derfor er det ikke så rart at det kribler litt ekstra i kroppen før VM-runden i Spania.

–  Jeg har vært på mange VM-runder, og fulgt de store gutta på nært hold. Nå skal jeg plutselig selv stå på startstreken, og det kommer til å bli en lærerik og stor opplevelse. At debuten kommer i Spania betyr at jeg får en ekstra stor utfordring. Det er et vanskelig løp som består av både asfalt og grus. Jeg gleder meg enormt til å komme i gang, sier Ole, som vil kjøre en Citröen DS3 R3T, driftet av det finske teamet Print Sport. Han har med seg Anders Jæger i kartleserstolen.

Kongsvinger-gutten er en del av Even Management, som eies av blant annet faren hans, Erik Veiby. Der er rallytalent teamkamerat med Norges beste rallyfører Andreas Mikkelsen. Mikkelsen vil høyst sannsynlig sikre seg VM-bronse i Rally Spania.

– Andreas er en veldig viktig samtalepartner og en stor inspirasjonskilde for meg. Han har gitt meg noen gode råd før VM-debuten, sier Ole, som også retter en stor takk til Roy Snellingen, som er den som følger han opp mest i det daglige arbeidet.

– Roy er en fantastisk fin fyr å ha som sparringspartner og coach. Han har selv vært i verdenstoppen i motocross, og kan utrolig mye om trening og motorsport, sier han.

Før helga reiste han til Spania for testing foran løpet. Det hele braker løs med en kveldsetappe i Barcelona torsdag, før ytterligere 16 fartsetapper skal kjøres fredag, lørdag og søndag.

– Dette er enda et skritt på veien mot mitt store mål og visjon om en gang å bli internasjonal mester i enten rally eller rallycross, sier han.