Klart for norsk rallycrossfest i Sverige

Bakkerud_Solberg_NitissAlt ligger til rette for en norsk rallycrossfest i Sverige til helgen. Det vil bli langt flere førere i norske farger enn Petter Solberg og Andreas Bakkerud på VM-arenaen i Höljes til helgen. Tidligere Europamester Ludvig Hunsbedt for eksempel.

 

Mens de fleste idrettsinteressertes øyne er rettet mot Brasil og fotball-VM i disse dager, er det norske og svenske rallycross-publikummet klare for et av årets virkelige høydepunkt. VM-runden i Höljes, som ligger kun et par mil innenfor grensen til Norge like øst for Flisa, vil tiltrekke seg rundt 30 000 tilskuere. Svært mange av disse er norske, og det er en rekke norske førere som vil gjøre sitt for å gi dem underholdning.

Løpet i Sverige er årets femte VM-runde for toppklassen SuperCar, og der ligger både Andreas Bakkerud og Petter Solberg på pallen etter fire kjørte runder. Den som leder er Reinis Nitiss fra Latvia med 96 poeng. Andreas Bakkerud har 82 og Petter Solberg og 80. Både Bakkerud og Solberg har vunnet hver sin VM-runde så langt i år.

I SuperCar kjøres det også Europamesterskap for de førerne som ikke satser på VM. I EM er det storebror Henning Solberg som topper. Her er det så langt kjørt to runder, og Henning Solberg var best av EM-førerne under forrige runde på Lånkebanen i Trøndelag. Daniel Holten er på 7. og Tommy Rustad på 8. plass i EM. Alle tre er på plass i Höljes.

Totalt er det 42 førere som stiller til start i SuperCar til helgen, og 14 av disse er norske. Blant disse er den tidligere Europamesteren Ludvig Hunsbedt som har børstet støvet av kjøredressen. Han stiller i en Ford Focus. En spennende debutant i klassen er Stian Haugan fra Telemark. Stian har vært dominerende i Supernasjonal i mange år. Nå får han sin debut i SuperCar og en Citroën C4. Ole Christian Veiby (18) fra Kongsvinger får også sin VM-debut i en VW Polo.

I EM for klassen TouringCar er det mange norske førere som hevder seg i toppen. Det er svenske Daniel Lundh som leder mesterskapet, men bak ham følger fire nordmenn på rekke og rad. I årets første EM-runde sørget Torleif Lona, Kjetil Larsen og Anders Bråten for en helnorsk seierspall. I sammendraget etter fire runder er Lona på en andreplass, fulgt av Larsen og Bråten. På en 5. plass følger en fjerde nordmann, Fredrik Salsten. Det er hele 18 norske førere som stiller til start i denne klassen til helgen.

I klassen Super1600, som også kjører om EM, er unge Espen Isaksætre beste norske fører på 14. plass. Åtte norske stiller i Super1600 på Höljes, blant andre Isaksætre og de tre jentene Lise Marie Sandmo, Ada Marie Hvaal og Lina Marie Holt.

I tillegg til VM og EM er det også gjesteklasser på Höljes. I supernasjonal er det landskamp mellom Norge og Sverige med seks førere fra hver nasjon. Fra Norge stiller Herbjørn Haug, Hans Jøran Østreng, Bjørn Magne Moland Enge, Rune Engesvoll, Terje Morstad og Børre Håkelia.

Også i crosskart er det lagt opp til landskamp mellom Norge og Sverige, og det i hele tre klasser. I 125 ccm stiller Even Heggelund, Jacob Lyseng og Ola Nore Jr. på det norske laget. I 250 ccm er det Thomas Holmen, Martin Nygård og Alexander Bjørnstad som skal forsvare de norske farger. I 650 ccm stiller Bård Holmen, Marius Vardeberg og Daniel Sundsten på det norske laget.

Bilsports-familien Solberg fra Spydeberg, sørger alene for mange norske aktører på Höljes. Mens Petter og Henning Solberg begge kjører i SuperCar, stiller Hennings sønn Oscar i Super1600, mens Petters sønn Oliver er med på det svenske crosskart-laget i 125 ccm. Som om ikke det er nok er Henning Solbergs stesønn, Pontus Tidemand med i SuperCar-klassen.

 

 

Mer informasjon om rallycross VM/EM, poengstillinger etc.: www.rallycrossrx.com

Mer om løpet i Höljes: www.finnskogamk.se

Løpet sendes på Viasat Sport fra kl. 14.30 på søndag