Kronprinsen kjører rally med Henning

kronprinsen_250.jpgH.K.H. Kronprins Haakon stiller på startstreken i tospann med Henning Solberg, når et rally fra Oslo til Stavanger med kun nullutslippsbiler arrangeres 11.-13. mai. Norges Bilsportforbund og KNA er sentrale aktører i arrangementet sammen med miljøorganisasjonen ZERO.

Påmeldingslista for rallyet er nå klar og både biler som kan kjøpes i butikken, demonstrasjonsbiler og forskningsprosjekter vil delta i EVS Viking Rally. Målet for rallyet er verdenskongressen og utstillingen med deltakere fra over 40 land, EVS 24 Towards Zero Emission – www.evs24.org – som finner sted i Stavanger Forum 13. – 16. mai.

Blant de påmeldte er Mitsubishi (elbil), Ford (hydrogen), Think (hydrogen), Lampo (elbil fra Sveits), Opel (hydrogen), Elbil Norge (elbil), Tesla (elbil fra USA) og ombygde Toyota Prius (hydrogen). Kronprins Haakon og Henning Solberg skal kjøre første del av løpet med en hydrogendreven Ford Focus.

EVS Viking Rally er også en markering av åpningen av to nye hydrogenstasjoner i Norge. Til sammen har vi fire hydrogenstasjoner i Norge. Dette er starten på hydrogeninfrastruktur i hele landet, som etter hvert vil gjøre det mulig å kjøre bil uten å forurense. EVS Viking Rally markerer også at det er mulig å kjøre elektrisk samme løype fra Oslo til Stavanger. El-ladestasjoner monteres nå.

– For å begrense klimaendringene må vi bytte ut dagens fossile drivstoff med klimavennlige drivstoff, som batterier og hydrogen. Med dette rallyet vil vi vise at el- og hydrogenbiler er praktisk mulige å bruke på lengre avstander og under tøffe forhold. Dessuten vil vi vise at det som er miljøvennlig også kan være gøy, sier Bjørnar Kruse i miljøorganisasjonen ZERO.

Kongelig Norsk Automobilklub og flere av klubbens avdelinger langs løypa er medarrangør av EVS Viking Rally.

– Som en ansvarlig bilorganisasjon er vi opptatt av klimaendringene. Allerede i 1993 arrangerte KNA billøp for elbiler. Vårt utgangspunkt er at man kan ha glede og nytte av bilen uansett om drivstoffet er fossilt eller mer klimavennlig. Vi gleder oss derfor til EVS Viking Rally og er svært stilte over at våre medlemmer, Kronprins Haakon og Henning Solberg stiller til start, sier informasjonssjef Hallgeir Raknerud i KNA.

H.K.H. Kronprins Haakon skal også delta under den offisielle åpningen av EVS 24 i Stavanger 14. mai.

– EVS 24 markerer med dette sitt 40 års jubileum som kongress og utstillingserie (1969-2009) om transport som er elektrisk, hybridbasert eller bruker brenselcelle. EVS har vært en pådriver og en møtearena for verdens fremste kompetansemiljøer innen sektoren i disse 40 årene, sier Sivilarkitekt Harald N. Røstvik, Styreformann for EVS 24 International Steering Committee and Organising Committee.

prius_500.jpg

Viking Rally og løypa
Billøpet starter 11. mai. Da skal en ny hydrogenstasjon i Oslo åpnes av Samferdselsminister Liv Signe Navarsete. Deretter skal hun åpne en ny hydrogenstasjon i Drammen.

Underveis skal det være en rekke spesialetapper: autoslalåm i Kristiansand og Klepp, bakkeløp i Korketrekkeren ved Langangen (Porsgrunn), drag-race i Lyngdal og kjøring på deler av Monte Carlo Rally-løypa. Monte Carlo-rallyet startet i Stavanger i 1931.

I tillegg skal det være pålitelighetstester i løpet av kjøringen fra Oslo til Stavanger. For elbilene som ikke har batterikapasitet til å kjøre hele ruta er det et mini-rally fra Egersund til Stavanger.

ZERO, KNA, Norges Bilsportforbund, EVS 24, Norstart og HyNor arrangerer rallyet. Noen av Norges beste og mest erfarne bilsportarrangører står for den sportslige delen av arrangementet.

Vinnere vil bli valgt i de forkjellige klassene og premieutdeling vil finne sted under EVS 24.