Kun Loeb tuktet Petter Solberg

Petter Solberg er tilbake på seierspallen. Søndag kjørte den norske stjerneføreren inn til annenplass i rallycross-VM i belgiske Mettet – kun slått av sin tidligere rallyrival Sebastien Loeb.

Det var som tiden var skrudd 15 år tilbake; Petter Solberg jaget tett på sin franske rallyrival, som i ettertid skulle bli tidenes mestvinnende rallyfører med ni VM-gull og 78 enkeltseirer.

Da regjerende verdensmester og teamkamerat Johan Kristoffersson fikk en trøblete start på finalen, tok teameier Solberg ansvar i PSRX Volkswagen Sweden. Nordmannen manøvrerte seg ut på annenplass fra en kaotisk start og forsøkte å sette press på Loeb i front.

– Det var nesten så jeg bare lukket øynene i starten og håpet på det beste. Jeg merket fort at bilen var veldig bra og gikk for angrep. Noe gikk i stykker på bilen på annen runde, men det viste seg ikke å være alvorlig, og jeg gjorde alt for å vinne. Jeg trodde virkelig at det skulle gå, men nådde akkurat ikke fram i tide. Annenplassen er jeg uansett veldig fornøyd med, slo Petter Solberg fast.

Også i Portugal for to uker siden kjørte Solberg inn til plass på seierspallen (3.-plass) – da bak Kristoffersson og Loeb. Samme stilling er det i førermesterskapet i VM tre runder (av 12) ut i sesongen: Kristoffersson er 9 poeng foran Loeb og 10 foran Solberg. PSRX Volkswagen Sweden topper fortsatt teammesterskapet og er 15 poeng foran Peugeot.

– Konkurransen er jevnere enn noen gang, og vi må jobbe hardt videre med mange detaljer for å kjempe om seier i mesterskapet til slutt, sa Solberg.

350 dager er gått siden forrige Solberg-seier i rallycross-VM (Storbritannia 2017). Om to uker skal det igjen kjøres i Storbritannia, nå på den legendariske Silverstone-banen.

PSRX Volkswagen Sweden fikk nok en strevsom helg i de innledende kvalifiseringsomgangene. Petter Solberg seiret i første forsøk, ble treer i annet og ledet før søndagens kjøring. På vått underlag snudde lykken med 11.- og 8.-plass, som kun holdt til femteplass sammenlagt før semifinalene. Men Kristoffersson og Solberg slo tilbake med godt teamsamarbeid og sikret finalebilletter.

– Vi ønsker selvsagt å vinne hvert løp, men helger som denne er viktig ikke minst for teamet. Å sanke flest mulige poeng selv om det ikke blir seier, er grunnlaget for suksess i mesterskapene. Derfor kan vi reise godt fornøyd herfra med annen- og femteplass, mente teamsjef Pernilla Solberg.

Volkswagen-duoen har kvalifisert seg til samtlige finaler denne sesongen. Johan Kristoffersson vant sesongens første to VM-runder (Barcelona og Portugal). Kun to ganger de siste 14 løpene har Arvika-mannen vært utenfor seierspallen i rallycross-VM.

– Jeg sto i pole position i finalestarten, og det var mer vann der enn i sporet ved siden av (Loeb). Starten var bare ok, og før jeg visste ordet av det, var jeg på to hjul i første sving og nær ved å rulle. Bilen ble noe skadet i den situasjonen, og jeg visste med en gang at seieren var utenfor rekkevidde. Heldigvis er jeg fortsatt i VM-ledelse, og luken bakover er den samme som før løpet, sa Johan Kristoffersson.

Neste VM-runde finner sted om to uker på engelske Silverstone.

Finaleresultat:
1 )Sebastien Loeb, Frankrike 4.05,108
2) Petter Solberg, Norge 0.00,447 min. bak
3) Timmy Hansen, Sverige 0.01,802
4) Mattias Ekström, Sverige 0.01,960
5) Johan Kristoffersson, Sverige 0.02,095
6) Andreas Bakkerud, Norge 0.03,031

VM-stillingen for førere:
1) Kristoffersson 75
2) Loeb 66
3) Solberg 65
4) Bakkerud 61
5) T. Hansen 59
6) Ekström 59
7) Niclas Grönholm, Finland 37
8) Janis Baumanis, Latvia 32
9) Guerlain Chicherit, Frankrike 27
10) Timur Timerzyanov, Russland 27

Team:
1) PSRX Volkswagen Sweden 140
2) Team Peugeot Total 125
3) EKS Audi Sport 120
4) GRX Taneco Team 64
5) GC Kompetition 42
6) Olsbergs MSE 41