Lansering av førstehjelpskurs for rally

Det er uhyre sjelden vi opplever personskader i rallysporten, men når først uhellet er ute er det viktig og være forberedt.

På tirsdag gjennomførte NBF sammen med forbundslege Thomas Heggelund og førstehjelpere Torfinn Hellerud og Jan Erik Thaulow et pilotkurs i førstehjelp for rallyførere og kartlesere. Snart vil kurset bli rullet ut over landet i samarbeid med klubber og miljøer lokalt.

NBFs forbundslege Thomas Heggelund var godt fornøyd med pilotkurset, der blant annet de to siste verdensmesterne i WRC2, Mads Østberg (2020) og Andreas Mikkelsen (2021) deltok.

-Veldig bra at Mads og Andreas var med. I VM må alle førerne gjennom førstehjelpskurs to ganger per år, så de hadde erfaring å bidra med. Men vårt kurs er noe mer omfattende, og ble godt mottatt av deltagerne, sier Heggelund. Både Mads og Andreas var aktive under kurset og opptatt av å tilegne seg kunnskap, selv om de som alle andre håper å slippe å måtte bruke den i praksis.

 

-Kurset er et førstehjelpskurs rettet mot bilsport. I rally kan deltagere bli de første som kommer til et ulykkessted, og de kan også komme til å være alene der en stund før det kommer profesjonelle førstehjelpere. Hovedvekten i kurset er derfor lagt på å lære og ta utøvere ut av bilen på en sikker måte og komme i gang med viktig førstehjelp.

Kurset har både en teoretisk del og i tillegg flere praktiske øvelser. Blant annet må man ha en løpsbil med riktig stol, bur og sikkerhetsseler for å øve på å få en utøver ut av bilen. Trond Sveinsvoll stilte sin Citroën DS3 Rally2 til disposisjon på tirsdag, og hans mekaniker Espen Ytreland Ruud var forsøkskanin. Det vil si fører i Sveinsvolls kjøredress.

-Det er viktig for oss å presisere at det heldigvis er svært få personskader i rally, men det kan være små marginer når uhellet først er ute. En utøvers innsats kan være livsviktig for den som befinner seg i en bil som har krasjet. Derfor håper vi så mange rallyutøvere som mulig gjennomgår kurset, som er frivillig, sier NBFs generalsekretær Hallgeir Raknerud som var til stede under tirsdagens pilot.

På plass var også NRK som lager innslag om kurset i TV-sporten. Det vil også bli et innslag i neste TV-sending fra Rally-NM, Rally Hedemarken.