Lysen oppgitt over usportslige konkurrenter

mats_lysen_ungarn_3_460.jpgTil tross for at enkelte av hans konkurrenter lurte ham i en felle i dagens løp i Østerrike, kan 17-åringen Mats Lysen ta sommerferie på EM-toppen i rallycross.

Skoleeleven fra Brandval og KNA Solør Motorsport har hatt en fantastisk vår i sin første EM-sesong. Men i dag ble statistikken, som viste kun pallplasseringer så langt, ødelagt av usportslige konkurrenter. Mats var ikke veldig blid da skandaleløpet i Østerrike var over.

-Gruspartiet på banen her var rett og slett livsfarlig. Det var så store groper at det var umulig å holde seg på banen om man kjørte for fullt, sier Mats Lysen.

Etter at Mats og de andre som var kvalifisert for A-finalen i divisjon 1A så sin venn og konkurrent David Johansson fra Sverige slå voldsomt rundt i B-finalen, for deretter å bli fraktet til sykehus tok de affære.

-Vi som skulle kjøre A-finalen ble enige om å holde våre plasseringer og bare paradere gjennom finalen. Men det skulle vise seg at de som ivret mest for en slik løsning ikke holdt avtalen. Fire av seks kjørte allikevel for fullt. Jeg synes det var utrolig lite sportslig, og det viser at i dette gamet kan man ikke stole på noen, sier Mats Lysen som endte på femteplass. Han hadde tredje beste startspor i finalen, og med den avtalen som ble inngått var han også sikker på å kjøre over mål som tredjemann, og dermed innta seierspallen for femte gang på like mange forsøk i år.

Mats Lysen hadde heller ingen god innledning på helgens runde. I første innledende omgang i går punkterte han. Dermed var han avhengig av to gode plasseringer i dag. I andre omgang ble det seier, mens det ble femteplass i tredje omgang. Det holdt altså til tredje beste startspor i A-finalen.

Med dagens femteplass krympet EM-ledelsen, men Mats er allikevel tre poeng foran russeren Eduard Leganov, som tok seieren i dagens løp.

-Jeg er uansett veldig godt fornøyd med sesongen så langt. Nå er vi halvveis, og jeg leder. Det er langt over forventningene jeg hadde før sesongen startet, mener Mats.

Selv om det blir en måneds ferie i EM-sirkuset, blir det ikke mye fri på Mats, som til daglig er elev ved bilsportmekanikerlinjen ved Solør Videregående skole.

-Nå skal bilen få en skikkelig gjennomgang. Alle slitedeler skal byttes, slik at vi har en frisk bil til neste EM-runde i Sverige. Der skal ikke noe overlates til tilfeldighetene, sier Mats som fikk sitt gjennombrudd nettopp på Höljesbanen i fjor. Da kjørte han inn til tredjeplass på den svenske banen.

-Ettersom vi ikke har runde i Norge i år, så blir løpet i Sverige mitt hjemmeløp i år. Det er også en av får EM-arenaer jeg har kjørt på tidligere, så jeg gleder meg veldig til det løpet.

Mats Lysen er med på elitenivå i Bilsportforbundets talentutviklingsprosjekt og kjører i klassen divisjon 1A. Det er en klasse for bilen med forhjulsdrift og motorer inntil 1600 ccm. Det er tillatt med utstrakt trimming og det er noen kraftpakker av biler i denne klassen. Han skal kjøre alle de ti EM-rundene i årets sesong.

EM-runden i Sverige kjøres 4.-5. juli.

Resultater, 5. EM-runde divisjon 1A, Østerrike
1. Eduard Leganov, RUS, VW Polo
2. Timur Timerzyanov, RUS, Renault Clio
3. Ildar Rakhmatullin , RUS, Renault Clio
4. Christian Petrakovits , AUT, Seat Ibiza
5. Mats Lysen, NOR, Renault Clio
6. Zdenek Cermak, CZE, Renault Clio

EM-stillingen Div. 1A (etter 5 av 10 runder, 4 er tellende)
1.Mats Lysen, NOR, Renault Clio, 69 poeng
2. Eduard Leganov, RUS, VW Polo, 66
3. Olivier Bossard, FRA, Citroën C2, 60
4. Timur Timerzyanov, RUS, Renault Clio, 60
5. David Johansson, SWE, Peugeot 206, 46
6. Zdenek Cermak, CZE, Renault Clio 45