Mads Østberg klar for «Polens Grand Prix»

Førstkommende helg kjøres et av sesongens raskeste løp i rally-VM, og Mads Østberg er klar for å knekke koden på rallyveier han de par siste årene ikke helt har funnet ut av.

Rally Polen er etter Rally Finland det VM-løpet som byr på de høyeste hastighetene, med grusveier der bilene vil oppnå mer enn 200 km/t mange ganger.

 

-Nå har vi hatt tre løp på grus med røffe forhold og steinete underlag. Rally Polen er helt annerledes og kan helst sammenlignes med Finland, men uten så mye hopp. Finland har de høyeste gjennomsnittshastighetene på etappene, men Polen har avsnitt med enda høyere topphastigheter. Jeg har slitt litt med å finne ut av Rally Polen de par siste årene, men etter en test på polske veier søndag føler jeg at jeg er klar for å «knekke koden», sier Mads Østberg.

Testen ga mange positive svar og utgangpunkt for et godt oppsett for de raske polske veien, men det ble også en avkjøring på slutten av dagen. Heldigvis bare med mindre skader på bilen.

-Jeg kjører sjelden av veien, men her fant vi ut hvor grensene gikk. Avkjøringen var ikke dramatisk, men ga litt jobb for teamet. Uansett hadde vi hatt stor framgang i løpet av dagen og på shakedown torsdag håper jeg å kunne finpusse litt på oppsettet, sier Mads.

Mads og kartleser Ole Fløene har vist lovende takter med sin Ford Fiesta WRC i alle fire løpene de har kjørt i år. Fra start har de vært med helt i toppen i Sverige, Argentina, Portugal og Sardinia, men så har punkteringer eller tekniske problemer spolert mulighetene til gode resultater.

-Det gjelder å «sette sammen» et helt rally og unngå problemer. Hittil har det vist seg å være vanskelig, men det er bare et tidsspørsmål før det skjer. Jeg har fått mye positive tilbakemeldinger fra rallymiljøet og media i år, og det har nok kanskje vært tilfelle at noen har «glemt meg» meg etter fjorårssesongen. Men nå har alle sett at Østberg stadig kan kjøre fort og være med å kjempe i teten. Det har nok også kommet som en overraskelse på enkelte at en såkalt «privatfører» kan være så konkurransekraftig i VM, sier han.

Hva han forventer seg av Rally Polen, som for øvrig er et av verdens eldste med historie helt tilbake til 1921, er han spent på selv. Tekniske veier som i de foregående løpene har normalt vært hans sterkeste side, men kommende helgs rally kan godt snu på det.

-Først og fremst er målsettingen å fullføre løpet, og denne gang helst uten tekniske problemer og punkteringer. Resultatmessig ønsker jeg ikke å konkretisere mer enn en god poengplassering, men det kan like godt hende at vi befinner oss helt i teten når vi nærmer oss slutten. Ambisjonen er som nevnt å «knekke koden» i Polen og klarer jeg det, kan det bli riktig bra, sier Mads Østberg.

Rally Polen har base i byen Mikolajki og kjøres i området rundt de masuriske innsjøer. Rallyet starter med en publikumsetappe i Mikolajki torsdag kveld og fortsetter på fredag med ni fartsetapper på til sammen 116 km. Lørdag er løpets lengste og hardeste dag med ni fartsetapper på til sammen 150 km nord i Polen, nær den russiske enklaven Kaliningrad. Søndag er som vanlig en kort dag med fire etapper på 60 km. SS23 Paprotki 2 på 18 km er «power stage» og løpets siste før målgang i Mikolajki kl. 14.30.