Marius Aasen kjemper mot verdens største talenter

marius-aasen.jpgRallyføreren Marius Aasen (19) er en av 30 unge bilsportsutøvere fra hele verden som er plukket ut til å være kandidat til et talentakademi i regi av det Internasjonale bilsportforbundet, FIA.

Gjennom FIA Institute lanserte man i fjor en unik talentskole for utøvere fra hele verden, FIA Institute Young Driver Excellence Academy. Den gangen var Andreas Mikkelsen (22) blant de som ble plukket ut til å kjempe om en av de ti plassene, og han kom gjennom nåløyet. Gjennom hele 2011 har Mikkelsen deltatt på en rekke samlinger verden rundt. Nå er det Marius Aasen fra Hønefoss som er norsk kandidat. Sammen med 29 andre utøvere skal han kjempe om de 18 plassene man har opprettet i år.

-For meg er det en stor ære bare å bli plukket ut blant de 30 som skal møtes til konkurranse i Østerrike. Jeg vil forberede meg godt, og satser selvfølgelig maksimalt på å komme blant de 18 som får plass, sier Aasen som neste år skal kjøre en Ford Fiesta S2000 rallybil. Bilen som Mads Østberg ble norsk mester med i år.

-Jeg vet ikke så mye om hva vi skal konkurrere i, men jeg skal ta en lang prat med Andreas Mikkelsen slik at jeg får forberedt meg best mulig.

-Dette er en utrolig mulighet for Marius, og vi er stolte over at vi har fått med utøvere i denne knallharde konkurransen to år på rad. Jeg mener Marius har alle muligheter til å kvalifisere seg til en av de 18 plassene ved akademiet, sier sportssjef i Norges Bilsportforbund Holm Jacob Matheson.

De 30 kandidatene som er plukket ut skal testes over tre dager i Melk i Østerrike, 15.-18. november. De skal testes både i bil og uten bil. Det er fysiske tester, de skal vurderes i hvordan de takler media, hvordan de opptrer i team og de skal også få testet sin psykiske styrke. I tillegg er det mye bilkjøring. De 30 utøverne, som er mellom 17 og 23 år, kommer fra 26 forskjellige nasjoner, og flere av dem har allerede markert seg internasjonalt både i rally og formelkjøring.

-Jeg kjenner flere av navnene, og blant annet de to rallyførerne Craig Breen fra Irland og Thierry Neuville fra Belgia. Også Pontus Tidemand fra Sverige selvfølgelig, kan Marius Aasen fortelle. Pontus Tidemand har kjørt mye rally i Norge og blant annet konkurrert med Marius Aasen i Subaru Rallycup.

Marius Aasen er ikke ukjent med talentkonkurransen. I 2009 vant han konkurransen Bilsporttalentet. Han startet sin karriere med gokart allerede som 9-åring i 2001, og kjørte sitt første rally i ungdomsklassen som 16-åring. De to siste årene har Aasen kjørt en Subaru Impreza, og det endte med 4. plass i årets norske mesterskap for firehjulsdrevne biler.

Det er Robert Reid fra Storbritannia og Alex Wurz fra Østerrike som skal teste de 30 kandidatene og plukke ut de 18 som får plass på FIAs akademi. Reid er tidligere verdensmester som kartleser for Richard Burns i rally, mens Wurz er tidligere formel 1-fører og vinner av det legendariske 24-timersløpet på Le Mans to ganger.

-Målet med akademiet er å sørge for at våre kommende stjerner ikke bare kjører fort, men også får opplæring på andre viktige områder som er nødvendige for å oppnå suksess på toppnivå i dag, sier Prof. Sid Watkins som er president for FIA Institute.
De 30 som er plukket ut til konkurransen i Østerrike er:

Marius Aasen, 19, Norge
Mohamed Al Mutawaa, 18, Forenede Arabiske Emirater
Klaus Bachler, 20, Østerrike
Andrea Bate, 22, Sør Afrika
Craig Breen, 21, Irland

Andrea Caldarelli, 21, Italia
Gabriel Chaves, 18, Columbia
Jonas Gelzinis, 23, Litauen
Joseph Ghanem, 21, Libanon
Parth Ghorpade, 18, India

Samin Gomez, 19, Venezuela
Richard Gonda, 17, Slovakia
Ashley Haigh-Smith, 19, Sør Afrika
Yazan Hamadeh, 18, Syria
Muhammad Nabil Jan Al Jeffri, 17, Malaysia

Michael Klitgaard Christensen, 21, Danmark
Jack Le Brocq, 19, Australia
Michael Lewis, 20, USA
Olivier Lombard, 20, Frankrike
Alexander Lynn, 18, Storbritannia

Diego Menchaca, 17, Mexico
Jose Andres Montalto, 21, Costa Rica
Thierry Neuville, 23, Belgia
Andrea Nucita, 22, Italia
Ramon Pineiro, 19, Spania

Brendan Reeves, 23, Australia
Pontus Tidemand, 20, Sverige
Timo van der Marel, 22, Holland
Sepp Wiegand, 20, Tyskland
Lewis Williamson, 21, Storbritannia