Mats Lysen 10 cm fra seier

mats_lysen_swe_01_460.jpgMats Lysen var 10 cm fra seier i den svenske EM-runden i rallycross. Men selv om det ble andreplass økte han sammenlagtledelsen, og nå begynner det å lukte EM-gull av 17-åringen.

Mats Lysen startet fra beste startspor med sin Renault Clio i divisjon 1A etter en fantastisk kvalifisering i Höljes i Sverige. Men han ble innblandet i litt for mye kluss i finalen, samtidig som han tenkte taktisk og ville unngå å ta de store sjanser, for heller å sikre så mange EM-poeng som mulig.

-Det er klart det er litt skuffende med en gang når du taper en finale med ti centimeter. Spesielt her i Sverige som nærmest er hjemmebane for meg. Men det går fort over når jeg tenker på at det ble 17 nye EM-poeng og at jeg var foran de to som lå nærmest meg i sammendraget foran dagens runde, sier KNA Solør-føreren.

Han tok sin tredje andreplass så langt i sesongen. I tillegg har en seier, tredjeplass og en femteplass. Ingen har vært så jevn som den norske unggutten på de seks første EM-rundene i år. Men foreløpig ønsker han ikke å snakke for mye om gull-mulighetene.

-Det er tross alt min første hele EM-sesong, så jeg vil være veldig godt fornøyd om det blir en pallplassering sammenlagt. Samtidig er det klart at jeg også ser at mulighetene til en EM-tittel blir stadig større. Jeg hadde tre poengs ledelse da vi kom hit, og nå har jeg seks. Men allikevel prøver jeg å fokusere på hvert løp og ikke for mye på hvordan det kan bli til slutt. Det er fire knallharde løp igjen, mener Mats, som nå endelig er på baner han har kjørt på tidligere. Han debuterte midtveis i sesongen i fjor, så Höljes var den første av årets baner han har kjørt på tidligere.

Under helgens løp, som hadde samlet tusenvis av norske tilskuere, var Mats Lysen desidert best fra start. Han innledet med klassens bestetid under treningen lørdag. Han vant også første innledende omgang som ble kjørt lørdag. I dag fulgte han opp med seier også i andre innledende omgang, og dermed var beste startspor i A-finalen allerede sikret.

-Det er de to beste plasseringene fra de tre omgangene som teller, så med to seire kunne jeg stå over tredje omgang i trygg forvissning om at ingen kunne ta fra meg pole position i finalen, sier Mats Lysen. Hans tid fra andre omgang var 3,5 sekunder bedre enn andremann, noe som er totalt utklassing i rallycross.

Men i finalen skulle det bli tøft for yrkesskoleeleven fra Brandval.

-Jeg kom ikke bra ut fra start, og ble i grunnen presset rett inn i alternativsporet. Jeg hadde også en hard kamp mot David Johansson som gjorde at jeg tapte en del. Mot slutten kom jeg meg løs, tok kraftig innpå Timur Timerzyanov, og var bare ti centimeter bak over målstreken, sier Mats Lysen. Russeren tok sin første seier for sesongen og gikk opp på andreplass sammenlagt bak Lysen. Franske Olivier Bossard endte på tredjeplass i dag, og holder også tredjeplassen sammenlagt, 11 poeng bak Mats Lysen.
Mats Lysen er med på elitenivå i Bilsportforbundets talentutviklingsprosjekt og kjører i klassen divisjon 1A. Det er en klasse for bilen med forhjulsdrift og motorer inntil 1600 ccm. Det er tillatt med utstrakt trimming og det er noen kraftpakker av biler i denne klassen. Han skal kjøre alle de ti EM-rundene i årets sesong.

Neste EM-runde kjøres i Maasmechelen i Belgia, 8.-9. august.

Resultater, 6. EM-runde divisjon 1A, Sverige

1. Timur Timerzyanov, RUS, Renault Clio
2. Mats Lysen, NOR, Renault Clio
3. David Johansson, SWE, Peugeot 206
4. Ulrik Linnemann, DK, Peugeot 207
5. Johan Larsson, SWE, Citroën Saxo
6. Mattias Thörjesson, SWE, Opel Corsa

EM-stillingen Div. 1A (etter 6 av 10 runder)
1.Mats Lysen, NOR, Renault Clio, 86 poeng
2. Timur Timerzyanov, RUS, Renault Clio, 80
3. Eduard Leganov, RUS, VW Polo, 74
4. David Johansson, SWE, Peugeot 206, 61
5. Olivier Bossard, FRA, Citroën C2, 60
6. Zdenek Cermak, CZE, Renault Clio 55
6. Johan Larsson, SWE, Citroën Saxo, 55