Mats Lysen er Europamester!

lysen_jubel-_polen_460.jpgFor første gang siden 2003 har vi en norsk Europamester i rallycross. 17 år gamle Mats Lysen feide all motstand til side og sikret EM-tittelen i Polen i dag.

Til tross for sin unge alder viste KNA Solør Motorsport-føreren hvilket unikt konkurransemenneske han er. Lysen hadde klart seg med en 7. plass i dagens løp. Det hadde holdt for å sikre EM-tittelen allerede før finalen i Tsjekkia om en uke. Men hvorfor ikke sikre tittelen med stil tenkte Mats, og vant dagens løp i polske Slomczyn, fire mil sør for Warszawa.

-Dette er bare sykt. Jeg hadde aldri drømt dette foran årets sesong. Dette skulle jo være læreåret mitt, strålte Mats Lysen. Den ellers så rolige 17-åringen fra Brandval i Hedmark jublet uhemmet i målområdet i Polen.

Han har hatt en utrolig sesong i sin Renault Clio. I sesongens første runde tok han en oppsiktsvekkende andreplass. Men det bleknet da han vant allerede andre runde i Portugal. Siden det har han ledet mesterskapet, og når ni runder er kjørt har han tre seire og han har ikke vært dårligere enn nummer fem i noen runde. Det er ikke rart man er mektig imponert i det norske bilsportsmiljøet. Et større norsk talent er det lenge siden man så på rallycrossbanen.

-Etter runden i Sverige i juli skjønte jeg at det ville være mulig å ta EM-tittelen i år, men jeg har forsøkt å ha fokus på hvert løp og tenke minst mulig på sammendraget, sier Mats som nå kan glede seg til få besøk av 40-50 representanter fra sine samarbeidspartnere i Tsjekkia om en uke. Der kan han slippe seg løs uten noe som helst press vel vitende om at EM-gullet allerede er trygt plassert i lomma på en 17-åring fra Hedmark.

I helgens løp i Polen kjørte Mats Lysen inn til seier i første innledende omgang på lørdag. I andre omgang ble det andreplass, og dermed var han sikret plass i A-finalen. Det betød også at han var sikret en plass blant de seks beste, og dermed var også EM-tittelen klar før dagens finale.

Dermed kunne Mats kjøre rett til tet i dagens finale uten press, og han passerte målstreken først fulgt av en annen 17-åring, bergenseren Andreas Bakkerud i en Peugeot 206.

Mats Lysen er med på elitenivå i Bilsportforbundets talentutviklingsprosjekt og kjører i klassen divisjon 1A. Det er en klasse for bilen med forhjulsdrift og motorer inntil 1600 ccm. Det er tillatt med utstrakt trimming og det er noen kraftpakker av biler i denne klassen. Han skal kjøre alle de ti EM-rundene i årets sesong.

Neste EM-runde kjøres i Tsjekkia, 12.-13. september.