Mats Lysen tok trønderpublikummet med storm

lysen_sondag_500.jpg19 år gamle Mats Lysen ble tidens yngste vinner av en EM-runde i rallycrossens Keiserklasse SuperCars. For 5 000 tilskuere på Lånkebanen i Stjørdal ble han rosinen i pølsa i en vellykket EM-fest.

Fremtiden for norsk rallycross ser ut til å være sikret. Mats Lysens seier på hjemmebane blir garantert ikke hans siste, og på arrangørsiden har staben til NAF Motorsport Trøndelag vist at vi kan det med å arrangere EM-runder i Norge.

-Dette var bare helt utrolig. At jeg skal få min første seier i denne klassen på hjemmebane var veldig viktig for meg. Det har vært en fantastisk helg, på en fantastisk arena, jublet Mats Lysen etter seieren. Til tross for at han er av de aller yngste i sirkuset viste han seg som en kald fisk bak rattet i sin Renault Clio i A-finalen. Han hadde nest beste startspor, bak regjerende Europamester Sverre Isachsen. Men unggutten fra Kongsvinger, som var Europamester i Super1600 i 2009, viste ikke mye respekt.

-Jeg hadde bestemt meg for å ta alternativsporet allerede i første runde ettersom jeg hadde Sverre innenfor meg. Etter å ha vært der så jeg at jeg stadig tok inn på førere foran, og etter hvert som de måtte gjennom alternativsporet avanserte jeg. Da Sverre kom inn bak meg på siste runde, konsentrerte jeg meg bare på å holde han bak meg, sa Lysen.

Sverre Isachsen sørget for dobbelt norsk med sin Ford Focus. På en tredjeplass fulgte russiske Timur Timerzyanov. Henning Solberg, som gjorde et innhopp i EM i en Citroën C4, endte på 7. plass.

I EM-sammendraget tok Timerzyanov over ledelsen, to poeng foran Sverre Isachsen, mens Mats Lysen nå er på 3. plass, ett poeng bak Isachsen.

Flere norske førere hadde suksess på Lånkebanen. Like før Lysen jublet, vant Lars Øivind Enerberg TouringCars for fjerde gang på fire løp i år med sin Ford Fiesta. Han leder dermed soleklart sammenlagt i EM.

-Det har vært en utrolig sesong for meg så langt, og å vinne her er det største. Jeg var mer nervøs enn normalt på grunn av hjemmebane, så da seieren var klar kunne jeg senke skuldrene. Det er en fantastisk bane her, og alt har fungert perfekt for meg i helgen, sa Enerberg. I samme klasse kjørte trønderen Ole Håbjørg inn til en populær tredjeplass med sin BMW.

I klassen Super1600 kjempet Andreas Bakkerud om seieren, men ble henvist til andreplass. Vinner ble hans teamkollega fra Russland, Ildar Rakmzatullin. Men Bakkerud har all grunn til å være fornøyd. Han økte sin EM-ledelse, og med to seire og to andreplasser i de fire rundene som har vært til nå har han vist utrolig stabil form denne sesongen.

De 5 000 tilskuerne som omkranset banen på Lånkebanen i strålende solskinn var med på en stor EM-dag. Arrangøren NAF Motorsport Trøndelag har all grunn til å være fornøyd med gjennomføringen. Selv om det ble forsinkelser da finalene ble avviklet var ikke det var årsaker som arrangøren kan klandres for.

EM-festen på Lånkebanen kan ses på NRK1 i kveld klokken 23.30, og på Viasat Motor torsdag klokken 20.00