Mikkelsen kjørte fra verdensmesteren

Andreas Mikkelsen (NOR) WRC Rally Portugal 2016

Andreas Mikkelsen leverte ett av sine beste rally i karrieren under VM-runden i Portugal. Oslo-gutten parkerte de tre siste års verdensmester, Sebastien Ogier, i en spennende kamp om andreplassen, og klatret med det også opp på andreplass i VM-sammendraget.

 

– Jeg er veldig fornøyd med kjøringen. Dette er et av mine beste løp noensinne, sier en fornøyd Andreas Mikkelsen.

Like fornøyd var ikke Volkswagen Motorsport-føreren med fredagens kjøring. Han ble aldri helt komfortabel med bilen på de første etappene før service, samtidig som han var selvkritisk og mente han hadde vært litt defensiv på de portugisiske grusveien. På slutten av dagen fikk han justert bilen, og da kom også den gode følelsen og de gode tidene. Etter å ha startet lørdagen på fjerdeplass, passerte og distanserte han spanjolen Dani Sordi, og hadde for alvor startet jakten på teamkamerat og verdens beste rallyfører Sebastien Ogier, som lå på andreplass. Ogier startet dagen med drøyt 20 sekunders forsprang på nordmannen. Dette hadde krympet til fattige 3,1 sekunder ved dagens slutt.

Andreas startet søndagen med å utklasse alle på den første etappen. Han var 8,8 sekunder raskere enn Ogier, som fikk andretid. Dermed hadde Andreas klatret forbi franskmannen – og etter det så han seg aldri tilbake. Han vant også SS16, og hadde tilkjempet seg et forsprang på 8,1 sekunder på den triple verdensmesteren før de to siste etappene. Før den siste etappen slapp han Ogier et drøyt sekund nærmere, men med en ledelse på 6,8 sekunder før den avsluttende etappen, var det i realiteten bare et uhell som kunne frata Andreas andreplassen og hans tredje pallplassering etter fem VM-runder denne sesongen. Ogier vant den siste etappen, men ble likevel henvist til tredjeplass. Tilslutt skilte det 4,8 sekunder i nordmannens favør. Andreas Mikkelsen fikk med seg et ekstra VM-poeng etter å ha avsluttet med tredjetid på powerstage-etappen.

– Dette er så utrolig deilig. Jeg visste at vi måtte ta i alt vi kunne i dag tidlig for å tukte Seb (Ogier) – og det gjorde vi. Vi har ikke gjort en eneste feil gjennom dagen. Da vi fikk en luke til han, gjaldt det å kontrollere den så best som overhodet mulig – samtidig som vi måtte kjøre så fort som mulig uten å ta noen sjanser. Og det klarte vi, så nå jeg er utrolig glad og fornøyd. Det er en enormt god følelse å slå verdensmesteren under like forhold, sier Andreas med et bredt smil.

Briten Kris Meeke var det ikke noe å gjøre med i helgen. Han hadde en stor fordel av å starte som bil nummer 12 på veien, og forvaltet det gode startnummeret på en perfekt måte. I mål var han snaut et halvt minutt foran Andreas Mikkelsen, og sikret seg karrierens andre seier i en VM-runde.

 

Rally Portugal 2016

 1. Kris MEEKE, Storbritannia, Citröen 3:59:01.0
 2. Andreas MIKKELSEN, Norge, Volkswagen +29.7
 3. Sebastien OGIER, Frankrike, Volkswagen +34.5
 4. Dani SORDO, Spania, Hyundai +1:37.1
 5. Eric CAMILLI, Frankrike, Ford +4:01.6
 6. Jari-Matti LATVALA, Finland, Volkswagen +4:06.9
 7. Mads ØSTBERG, Norge, Ford +6:53.6
 8. Martin PROKOP, Tsjekkia, Ford +10:24.1
 9. Pontus TIDEMAND, Sverige, Skoda +11:45.2

 

VM stillingen (5 av 14 løp)

 1. Sebastien OGIER, VW, Frankrike 114p
 2. Andreas MIKKELSEN, VW, Norge 67p
 3. Mads ØSTBERG, Ford, Norge 58p
 4. Hayden PADDON, Hyundai, New Zealand 57p
 5. Dani SORDO, Hyundai, Spania 56p
 6. Jari-Matti LATVALA, VW, Finland 37p
 7. Kris MEEKE, Citröen, Strobritannia 26p
 8. Ott TANAK, Ford, Estland 24p
 9. Thierry NEUVILLE, Hyundai, Belgia 23p
 10. Eric CAMILLI, Ford, Frankrike 14p