Mikkelsen tok sin første VM-seier

A_Mikkelsen_15_SPA1Andreas Mikkelsen slapp jubelen og gledestårene løs da han tok sin første VM-seier etter å ha vunnet Rally Spania. – Det er nesten uvirkelig, men fantastisk deilig, sier han.

26-åringen hadde akkurat kjørt i mål til bestetid på den siste fartsetappen, og tok det for gitt at han ville bli nummer to i årets nest siste VM-runde. For bak han kom verdensmester Sebastien Ogier, som hadde en solid ledelse før den avsluttende etappen. Franskmannen gjør ”aldri” feil, men i en venstresving kom han for fort og smalt inn i autovernet og høyre framhjul ble revet av. Dette skjedde sekunder etter at Andreas og kartleser Ola Fløene var i mål på sin etappe og ble intervjuet. Han ble gjort oppmerksom på Ogiers krasj av journalistene, men visste ikke hva han skulle tro.

– Hva er det dere sier, har jeg vunnet, spurte Andreas, før det gikk opp for han at han i sitt 64. VM-løp hadde tatt sin første seier. Sammen med Ola klatret han opp på taket av sin VW Polo R WRC og lot jubelen og gledestårene få fritt spillerom.

– Det har ikke gått opp for meg. Jeg har kjempet så hardt for dette, sier han.

Og ingen skal komme å si at seieren kom av seg selv. Andreas og Ola måtte virkelig slåss for å vinne i Spania. Etter fredagens grusetapper lå de på en beskjeden sjetteplass, og ingen trodde det skulle være mulig å kjempe seg inn i seierskampen. Men Andreas var offensiv og sa at målet var å komme på pallen – selv om gapet opp var stort. Med asfalt under dekkene, fikk han virkelig opp farten lørdag og søndag. Han klatret opp på tredjeplass etter lørdagens etapper, og øynet mulighet til andreplass. Andreas visste at kun et uhell kunne frata teamkamerat Sebastien Ogier seieren.

– Jeg sa før søndagens etapper at jeg skulle satse enda hardere. Jeg fikk til en etappe som var helt perfekt, og det var den siste da det gjaldt som mest. Jeg klarer ikke å beskrive følelsen det er å vinne en VM-runde, sier Oslo-gutten.

Sju ganger tidligere denne sesongen har han vært på pallen, men det siste lille trinnet på toppen har manglet. Han føler med Ogier som måtte bryte på den siste etappen, for dette er noe han har opplevd selv.

– Det er ikke på denne måten jeg ønsker å vinne, men samtidig har jeg vært så nære før og det samme skjedde med meg i Sverige. Da ledet jeg før den siste etappen, men kjørte av og mistet seieren. Men nå har jeg definitivt lagt den skuffelsen bak meg og skal nye seieren. Det er nesten uvirkelig at jeg nå står her som vinner, sier Andreas, som også sikret VM-bronsen i sammendraget.

 

Sluttstilling Rally Spania

  1. MIKKELSEN 3:21:04.8
  2. Latvala +3.1
  3. Sordo +21.2
  4. Østberg +1:06.3
  5. Meeke +1:08.2
  6. Paddon +1:23.3
  7. Prokop +4:14.2
  8. Neuville +8:01.9
  9. Tidemand +10:18.0
  10. Kubica +12:15.0

VM etter 12 av 13 VM-runder

1 Ogier (VW) 238 poeng
2 Latvala (VW) 180
3 MIKKELSEN (VW) 154
4 Østberg (Citroen) 110
5 Meeke (Citroen) 94
6 Neuville (Hyundai) 90
7 Evans (Ford) 81
8 Sordo (Hyundai) 75
9 Paddon (Hyundai) 74
10 Tänak (Ford) 63