Mountain Rally på lørdag

JT Larsen
Førstkommende lørdag kjøres årets andre NM-runde i rally, og i det NRK-sendte Mountain Rally på Gol stiller Mads Østberg i en Citroën DS3 WRC til start.

 

Mads Østberg, som i helgen kjørte inn til 4. plass i Rally Monte Carlo for sitt nye team Citroën, bruker kommende lørdags NM-runde som test foran den svensk/norske VM-runden i begynnelsen av februar. Fra Frankrike kommer Citroën-teamet med bil og servicemannskap til Gol, for å gi Østberg best mulig opplading til neste VM-runde. Det sukrer selvfølgelig NM-runden der nærmere 90 førere stiller til start.

 

De nærmere 90 bilene ruller av startrampa foran Pers Hotel på Gol lørdag morgen, og forholdene ligger til rette for en meget bra NM-løp. Det er både harde veier og skikkelige brøytekanter som møter deltagerne. Totalt skal det kjøres seks fartsetapper i løpet.

 

I år skal det kåres seks norgesmestre i rally. Det er i år to klasser for internasjonale biler med firehjulsdrift, henholdsvis gruppe N og en klasse for R5, S2000 og R4-biler. Som i fjor er det klasse for internasjonale biler med tohjulsdrift og med motorer inntil 2000 ccm. I tillegg er det NM-klasse for nasjonale biler med tohjulsdrift og nasjonale biler med firehjulsdrift. Siste NM-klasse er for kartlesere.

 

Det er sju NM-runder i årets sesong. Tre på vinterføre og fire på barmark. NM-finalen er Rally Telemark 4. oktober.

 

Mads Østberg og hans svenske kartleser Jonas Andersson kjører en WRC-bil og teller dermed ikke med i norgesmesterskapet. Østberg vant Mountain Rally i 2007 og 2008 og endte på en andreplass i 2012. Det er ikke tvil om at han er favoritt til totalseieren også på lørdag.

 

Tøffest konkurranse vil han nok få fra en annen førere som tester seg foran neste VM-runde. Svenske Pontus Tidemand med norske Ola Fløene i kartleserstolen stiller i en Ford Fiesta WRC. Tidemand er svenskenes håp i VM på hjemmebane, mens Ola Fløene vant Mountain Rally sammen med Andreas Mikkelsen sist det ble kjørt for to år siden. I fjor ble Tidemand og Fløene junior-verdensmestre i rally.

AUTO - WRC MONTE CARLO RALLY 2014
NM-kampen

I den nye NM-klassen for firehjulsdrevne trimmede biler var det Frank Tore Larsen fra NMK Modum & Sigdal som åpnet best med seier i Sigdals Rally. Sammen med kartleser Torstein Eriksen vant han NM-åpningen i sin Ford Fiesta R5. Nærmest ham i NM-sammendraget ligger Pål Try fra Kristiansand Automobil Klubb. Også han kjører en Fiesta R5 sammen med kartleser Lars W. Andersen. På en tredjeplass i denne NM-klassen ligger en tredje Fiesta R5-fører, Svein Frustøl, også han fra KAK.

 

I NM-klassen for firehjulsdrevne utrimmede biler (gruppe N) er det veteranen Trond Sveinsvoll fra KNA Stavanger som topper i NM-sammendraget etter Sigdalsrally. Sammen med kartleser Otto Øvestad vant han klassen i NM-åpningen med sin Subaru Impreza Sti. Den som ligger nærmest er unge Petter Kristiansen fra NMK Sør Gudbrandsdal som debuterte i denne klassen i åpningsrunden med en Subaru. Han har med seg Ole Kristian Brennum som kartleser. På en tredjeplass ligger Erik Offerdal fra KNA Varna med sin Subaru, sammen med kartleser Lena Lysen. Fjorårs-mester i denne klassen, Anders Grøndal fra NAF Motorsport Asker & Bærum, var uheldig i første runde og ligger på en 5. plass. Han har Roger Eilertsen som kartleser i årets sesong. De skal også kjøre den svensk/norske VM-runden i februar.

 

I klassen for tohjulsdrevne biler internasjonale klasser med motorer inntil 2000 ccm var det Steve Røkland fra NMK Gardermoen som åpnet best i år. Med sin Ford Fiesta R2 vant han NM-åpningen sammen med kartleser Veronica Engan. Røkland var mester i denne klassen i 2011, mens han tok sølv i 2012 og 4. plass i fjor. Thor Gunnar Hagen fra NMK Modum & Sigdal ligger på andreplass. Han kjører også en Fiesta R2 sammen med kartleser Morten Ødenes. På en tredjeplass ligger Sindre Furuseth fra NMK Gardermoen med sin Fiesta ST. Han er kun ett poeng fra Hagen, og har Kristian Hvambsahl Eriksen som kartleser.

 

 

I NM-klassen for firehjulsdrevne biler i nasjonal klasse er det Bernt Kollevold fra NAF Motorsport Asker & Bærum som er i tet. Med sin eks-Petter Solberg Toyota Celica GT-Four vant han klassen i første NM-runde sammen med kartleser Ove Johnny Andersen.

 

I nasjonal klasse for tohjulsdrevne biler er det Søren Snartemo fra NMK Konsmo i BMW M3 som topper sammen med kartleser Arne Ingar Stulen. De leder klassen foran Jan Egil Halland fra NMK Nore & Uvdal og kartleser Anders Nygård. På en tredjeplass ligger Tom Kristian Lien fra NMK Modum & Sigdal i en Volvo 940. Han har kona Hege Turvoll Lien i kartleserstolen. I Mountain Rally er også regjerende mester i klassen, Jan Kåre Wilsberg fra KNA Kongsvinger ventet til start. Han sto over Sigdalsrally, men stiller nå med svenske Martin Holmdahl i kartleserstolen i sin Volvo.

 

Blant kartleserne er det en klasse, og dermed mange med samme poengsum når kun en NM-runde er unnagjort. Arne-Ingar Stulen, Otto Øvestad, Ove Johnny Andersen og Veronica Engan står alle med maksimale 30 poeng foran lørdagens Mountain Rally.

 

Mountain Rally har start, base og innkomst ved Pers Hotell på Gol. Løpet inneholder seks fartsetapper som til sammen er 81,59 km. Løpets serviceplass er på Gol Camping. Selve målgangen er ved Pers Hotell i Gol sentrum. Det er live rallyradio under hele løpet som kan høres på frekvensen til Rally Hallingdal, eller på nett www.radiomotor.no .

 

NRK1 sender fra løpet søndag kl. 18.00

NM-stillingene finnes her

 

Tidsskjema, startliste, beskrivelse av fartsetapper og live resultater under løpet:

 

 

Løpets lengde: 224,46 km hvorav 79,49 km er fordelt på 6 fartsetapper.

 

 

Tidsplan, lørdag 25. januar

 

kl. 08.15 Start, Pers Hotell

SS1: Gjesthusvegen 3,87 km kl. 08.29

SS2: Grønli 1: 11,92 km kl. 08.50

SS3: Lauvseti-Golsfjellet-Oset 18,67 km kl. 09.26

 

Service A Gol Camping, reg pause kl. 10.15

 

SS4: Ridalen 26,03 km kl. 11.40

Service B Gol Camping, reg pause kl. 12.25

 

SS5: Grønli 2: 11,92 km kl. 13.48

SS6: Lauvset-Golsfjellet Fjellstue 9,20 km kl. 14.24

 

Reg pause Gol Camping kl. 15.14

Løpets målgang Pers Hotell Gol kl. 15.40

 

 

NM-stilling etter 1. runde (Sigdalsrally)

 

4WD (R5, R4, RRC, S2000)

1.Frank Tore Larsen NMK Modum & Sigdal Ford Fiesta R5 26

2. Pål Try KAK Ford Fiesta R5 20

3. Svein Frustøl KAK Ford Fiesta R5 16

4. Rune Danneborg KNA Aust Agder Ford Fiesta S2000 13

Gr N 4WD

1.Trond Sveinsvoll KNA Stavanger Subaru Impreza 30

2. Petter Kristiansen NMK Sør-Gudbrandsdal Subaru Impreza 23

3. Erik Offerdal KNA Varna Subaru Impreza 18

4. Ole Gunnar Skogli NMK Nore & Uvdal Subaru Impreza 15

5. Anders Grøndal NAF Msp. Asker & B Subaru Impreza 12

6. Frank Ilebekk KAK Subaru Impreza 9

 

2WD Int klasser

1.Steve Røkland NMK Gardermoen Ford Fiesta R2 30

2. Thor Gunnar Hagen NMK Modum & Sigdal Ford Fiesta R2 20

3. Sindre Furuseth NMK Gardermoen Ford Fiesta ST 19

4. Petter Rolfsen NMK Modum & Sigdal Renault Twingo R2 16

5. Miriam Åsli NAF Øvre Østfold Ford Fiesta R2 13

6. Robert Nygård KNA Solør Msp. Ford Fiesta ST 9

 

4WD Nasjonale klasser

1.Bernt Kollevold NAF Msp. Asker & B Toyota Celica 30

2. Bjørn Bækkevold KNA Indre/Ytre Østfold Mitsubishi Lancer 23

3. Per Arne Enger KNA Eiker Ford Escort Cosw 18

 

2WD Nasjonale klasser

1.Søren Snartemo NMK Konsmo BMW M3 30

2. Jan Egil Halland NMK Nore & Uvdal BMW M3 23

3. Tom Kr. Lien NMK Modum & Sigdal Volvo 940 18

4. Tore Smørgrav NMK Kongsberg Renault Clio 16

5. Vidar Nordbø KAK Volvo 240 15

6. Assar Granum NMK Modum & Sigdal Volvo 12

 

Kartlesere

1.Arne-Ingar Stulen NMK Hadeland 30

1. Otto Øvestad KNA Stavanger 30

1. Ove Johnny Andersen NAF Msp. Asker & B 30

1. Veronica Engan NAF Msp. Asker & B 30

5. Torstein Eriksen NMK Modum & Sigdal 26