Mye ble avgjort i bakkeløps-NM

varna_fredriksen-1-2.jpgAnders Grøndal sikret seg NM-gullet, og Trond W. Marthinsen, Johny Sandmo, Olav Fredriksen og Tommy Herregården er også i NM-ledelse i sine klassen i bakkeløp etter helgens to runder ved Varna-banen.

I supernasjonal over 2000 ccm klarte Stian Haugan fra KNA Telemark nesten å nå målet han hadde satt seg foran dobbeltrundene i bakkeløp, som gikk i Varnabakken i Østfoldi helgen. Haugan vant runden på lørdag, men var hundredelen for sent ute på søndag.

-Selv om det ikke ble to seire kan jeg ikke komme nærmere, og er veldig godt fornøyd med det som skjedde i helgen, og at jeg greide å gi Olav Fredriksen en skikkelig kamp. Det er jo tross alt et NM-gull det står om, sier Stian Haugan, som dermed kan skilte med fire seire i billøp på rad, før det altså ble en andre plass i det femte løpet.

varna_haugan-2-2.jpg

Stian Haugan mener nå at kampen om gullet er kjørt, men lover likevel å bli med helt inn.
-Kjører selvsagt finalen og målet er å være med i kampen om seieren også der.
I motsetning til Olav Fredriksen er det rallycrossen Stian Haugan satser for fullt på i år, og overgangen til bakkeløp krever omstilling.

-For å holde følge i startene i rallycross legger jeg inn 60 kilo bly, som jeg tar ut når jeg skal kjøre bakke, og det er klart at dette endrer bilens karakter og kjøreegenskaper, forklarer han.

Olav Fredriksen fra KNA Eiker var godt fornøyd med at han hadde marginene på sin side denne gangen.
-Ett hundredels sekund er ikke mye, men det er nok til å skille mellom første- og andreplass, sier en lykkelig Olav Fredriksen, som taklet presset.
– I tillegg til Stian Haugan i storform, som gjorde at jeg måtte ta ut det beste i både meg og bilen, hadde jeg punkteringer både lørdag og søndag noen som helt klart gjorde meg ekstra stressa.

Olav Fredriksen innrømmer at han nå har gullet nesten i lomma foran finalen senere i høst.
-Må vel kunne si det, men tar ingen ting for gitt, og bilen må i mål også i finaleløpet før jeg kan kalle meg mester.

Tom Einar Aaserud, greide ikke å følge tempoet til Fredriksen og Haugan, og mistet også andreplassen til Haugan i sammendraget. Aaserud vant den forrige runden på Norefjell, i helgen ble det en tredje og fjerde plass. Herbjørn Haug ble nummer tre på søndag.

-Må vel bare innrømme at jeg ikke var med i klampen om seieren denne gangen, sier Tom Einar Aaserud, som likevel ser at han ikke er langt unna.
-Var nok ikke i like godt slag denne gangen som på Norefjell, men når jeg ser nøyere på mellomtider, ser jeg at jeg holder følge godt utover i omgangene, men taper mot slutten.

Avslutter med gull ?
I toliterklassen er Johny Sandmo i realiteten norgesmester etter rundene på Varna.

varna_johny-sandmo.jpg

-Med den ledelsen jeg har nå, og deltakelsen i klassen, er det vel nok at jeg ruller frem til start i finalen for å ta gullet, konkluderer Johny Sandmo, som dermed kommer til å ta sin 25. NM-medalje før han legger opp.

-Etter finalen i bakkeløp er det slutt, og det er klart at det å avslutte med gull hadde vært helt fantastisk.

I Varnabakken ble det en andreplass på lørdag, og seier på søndag for Sandmo.

-På lørdag ble jeg frakjørt av Ole Håbjørg, men er veldig godt fornøyd med et jeg greidde å slå tilbake på søndag og henvise ham til andreplassen.
NMK Larvik-føreren Lars Otto Holt greide rett og slett ikke å kjøre fort nok i Varnabakken, og endte utenfor pallen i begge løpene. Likevel ligger han på bronseplassen.

-Kjører ikke vanligvis bakkeløp, men etter åpningsløpene hjemme i Larvik valgte jeg å kjøre på Norefjell, og bronseplassen etter det løpet var hovedgrunnen til at jeg kjørte denne helgen, forklarer han, som etter en svak start lørdag greidde å heve seg til søndagens runde.
-Det var en krevende bakke som jeg ikke hadde kjørt i før, og jeg valgte bruke litt tid for å kjøre meg inn for ikke å ødelegge bilen.
Finalen kjører han bare om han må for å forsvare bronseplassen, men da ikke i sin Ford Fiesta.
-Den skal Kjetil Nygård kjøre i EM med i Tsjekkia helgen etter, så det tar vi ikke sjansen på.

Dobbeltseier til Marthinsen
I minste super ble det dobbelt seier til Trond W. Marthinsen, som også overtok ledelsen i sammendraget. Lederen sammenlagt foran rundene i Varna, Tommy Tesdal, ble nummer to på lørdag, men kjørte ut i søndagens runde og ødela sin Opel Corsa ganske kraftig.

varna_-marthinsen.jpg

For Trond Marthinsen var det første løp i den krevende bakken i Varna, og han valgte å starte litt rolig i sin i sin Polo.
-Det gikk fortere etter hvert, og jeg er selvsagt veldig godt fornøyd med at jeg greidde å vinne begge løpene, sier han. Nå håper han at han kan forsvare gullplassen helt inn.
-Har sølv og bronse fra før i NM, så en gullmedalje i bakke er helt klart noe jeg kjører for nå.
NMK Modum & Sigdal-føreren Børre Biksrud kjørte inn til en tredje- og andre plass i de to rundene. I den den krevende Varnabakken kom hans tilårskomne Golf I noe til kort.

-Mangler servostyring som gjøre det vanskeligere når der svinger mye. I tillegg er ikke girkassen presis nok og det blir noen bomgiringer, noe som jeg også taper på, forklarer Børre Biksrud, som likevel er fornøyd.
-Motoren fungerer bra og jeg ligger drøye sekundet bak de beste, og er veldig godt fornøyd med det jeg fikk til i helgen.

Herregården x 2
I klassen for tohjulsdrevne rallybiler ble det to seire til Tommy Herregården fra NAF Motorsport Grenland i BMW M3. Jarle Lippert og Lars Morten Berntsen tok hver sin endreplass. Herregården har også en klar ledelse i mesterskapet foran finalen på Lillehammer 11. september.

Les også: Nytt NM-gull til Grøndal