NBF satser på Mats og Kenneth

talentutvikling_logo.jpgMats Lysen (17) fra KNA Solør Motorsport og Kenneth Østvold (19) fra NMK Elverum er nye utøvere på elitenivå i Norges Bilsportforbunds talentutvikling. Dermed er det nå fem utøvere på plass i elitegruppen.

mats_420.jpgMats Lysen, som til tross for at han nettopp har fylt 17 år, skal i år kjøre EM i rallycross i klassen divisjon 1A. Lysen kom som et stjerneskudd i denne klassen i fjor, da han som 16-åring ble den yngste som noen gang har vært på seierspallen i en EM-runde. Det ble han da han tok 3. plassen i den svenske runden.

I år satser Lysen, som til daglig er elev ved bilsportsmekanikerlinjen på Solør Videregående skole, på full EM-sesong i ny bil. Det vil si ti løp rundt i Europa. Sesongåpningen er på Lydden Hill i England 12.-13. april. Lysen skal i år kjøre en Renault Clio Super 1600, en bil som er mye nyere og langt mer konkurransedyktig enn den Citroën Saxo han kjørte i fjor.

kenneth_420.jpgKenneth Østvold kjører karting i klassen KZ2, og har også Europamesterskapet som sitt store mål i år. Østvold har allerede sesongdebutert med en glimrende andreplass i Trofeo de Primavera i South Garda i Italia. Det var første gangen Østvold var på seierspallen i et løp utenfor Norden, og det lover godt foran sesongens oppgaver.
Nylig fikk han på plass en EM-satsing i fabrikksteamet Energy, og den første av to EM-runder kjøres i Italia 16.-19. April. I tillegg til EM skal Kenneth kjøre NM og enkelte andre statusløp i og utenfor Norden. Kenneth Østvold går også bilsportsmekanikerlinje på videregående skole, men på den svenske Stjerneskolan i Torsby.

Både Mats Lysen og Kenneth Østvold var i fjor deltagere i talentkonkurransen Bilsporttalentet 2008. Det er en del av den oppfølgingen Bilsportforbundet driver overfor aktive utøvere.

I elitegruppen er det nå fem utøvere. I tillegg til Mats Lysen og Kenneth Østvold er det Ayla Ågren (15) fra KNA Varna, Pål Varhaug (17) fra NAF Gjesdal Motorsport og Tomas Eidjord (17) fra KNA Varna.

Kompetanse

-På dette nivået får hver enkelt utøver en personlig og direkte oppfølging. Vi har knyttet til oss kompetansepersoner innenfor forskjellige områder, og vil skreddersy opplegg for den enkelte. Det vil være individuelt hva man har av behov, men vi føler at alle områder er sikret. Vi har kompetanse innenfor fysisk trening, mental trening, kosthold, økonomi samt media og kommunikasjon, kan Holm Jacob Matheson fortelle. Som sportssjef i NBF vil han personlig også ha et tett forhold til hver enkelt av de utøverne som blir plukket ut til trinn 3.

-Målet vårt er jo at vi skal kunne hjelpe utøverne i dette trinnet på alle måter, også med økonomiske støtteordninger. Men alle kjenner kostnadsnivået for å utøve bilsport på internasjonalt toppnivå, så den økonomiske støtten vil være begrenset.

Ser på flere

Døren for øverste trinn i talentutviklingen i NBF-regi er så langt fra lukket, selv om fem utøvere nå er på plass.

-Vi har et par utøvere til vurdering allerede, så det kan fort bli utvidelse, sier Holm Jacob Matheson.

Terminliste Mats Lysen, EM rallycross 2009
12-13. april Lydden Hill, England
2-3. mai Montalegre, Portugal
9-10. mai Essay, Frankrike
30-31. mai Nyirád, Ungarn
6-7. juni Melk, Østerrike
4-5. juli Höljes, Sverige
8-9. august Maasmechelen, Belgia
15-16. august Estering, Tyskland
5-6. september S?omczyn, Polen
12-13. september Sosnová, Tsjekkia

Terminliste Kenneth Østvold, Karting KZ2 2009
1. Mars Trofeo de Primavera, South Garda, Italia
16.-19. april EM-runde, La Conca, Italia
29.-31. mai Tysk mesterskap, Wachersdorf, Tyskland
18.-21. juni: Viking Trophy, Thy, Danmark
25.-28. juni: EM-runde, Wachersdorf, Tyskland
4.-5. juli NM, Varna (Moss), Norge
12.-13. september Göteborgs Stora Pris, Sverige