NM-åpning i bakkeløp i Vikersundbakken

Det begynner så smått å ligne er vår og med sola og varmere vær kommer også bilsportsesongen i gang for fullt. Førstkommende helg kjøres første del av årets norgesmesterskap i bakkeløp i Vikersund.

Normalt hoppes det langt på ski i Vikersundbakken, men til helgens skal det kjøres fort med bil i det flotte hoppanlegget i Modum. NMK Modum & Sigdal arrangerer første del av årets mesterskap med løp både lørdag og søndag. Deltagerne skal konkurrere i en 1.250 meter lang trase som har både asfalt og grus som underlag.

Det er seks forskjellige klasser som har NM-status i bakkeløp. Det er de fire supernasjonal-klassene, en klasse for tohjulsdrevne rallybiler, og en klasse for firehjulsdrevne biler.
Supernasjonal-klassene er oppdelt i henhold til motorvolum, henholdsvis til og med 1600 ccm, til og med 2000 ccm, til og med 2400 ccm og over 2400 ccm.

I supernasjonal til og med 1600 ccm stiller fjorårets norgesmester Espen Isaksætre fra KNA Solør Motorsport med sin Citroën Saxo for å forsvare sin tittel. Fjorårets sølvvinner, Asgeir Taraldsen fra NMK Melhus stiller også med sin Renault Clio.

Erik Christian Flaten fra NMK Drammen er også med blant favorittene med sin VW Polo. Flaten endte på en 4. plass i fjorårets mesterskap.

Ungguttene Martin Kjær fra NMK Larvik og Marius Bermingrud fra KNA Eiker er andre utfordrere i denne klassen.
I supernasjonal til og med 2000 ccm stiller fjorårets mester, Fredrik Magnussen fra NMK Hønefoss for å forsvare tittelen med sin Ford Fiesta. Fjorårets sølvvinner, og regjerende Europamester i rallycross i klassen Touringcar, Ben Philip Gundersen fra KNA Solør Msp stiller også med sin Ford Fiesta. Fjorårets bronsevinner, Erik Svartås fra KNA Varna sørger for at hele medaljetrioen fra i fjor er på plass. Svartås kjører fortsatt sin Mazda RX7. Svartås var for øvrig sølvvinner i klassen i 2015.

Lars Øivind Enerberg fra NMK Gjøvik er også en av favorittene i klassen med sin Ford Fiesta.
Også i supernasjonal til og med 2400 ccm stiller tittelforsvareren. Det er Fredrik Ågedal fra NMK Konsmo, som også vant norgescupen for denne klassen i 2015. Han kjører også i år en BMW M3.
Frode Leirhol fra NMK Valdres ble sølvvinner i fjor, og stiller også i år med sin VW.
Andreas Tveter Nilsen fra NMK Trøgstad endte på en 4. plass i fjor, og stiller i Vikersund også i år med sin BMW M3.

I supernasjonal over 2400 ccm stiller ikke de siste års dominerende fører i denne klassen, Stian Haugan fra KNA Telemark.

De to siste års sølvvinner, Hans-Jøran Østreng fra NMK Trøgstad, stiller imidlertid med sin BMW M3. Herbjørn Haug fra KNA Solør Motorsport, som tok bronse i fjor, stiller med sin Ford Puma. Ringrever som Olav Fredriksen fra KNA Eiker i Citroën Xsara og Terje Morstad fra NMK Gardermoen i BMW M3 skal en heller ikke se bort fra vil kjempe i teten. Fredriksen kjører for øvrig vinnerbilen til Stian Haugan fra i fjor.

I klassen for tohjulsdrevne rallybiler stiller fjorårets mester Tom Kristian Lien fra arrangørklubben NMK Modum & Sigdal med sin VW Golf. Lien tok sølv i 2014 og 5. plass i 2015, så han må regnes med i toppen også i årets mesterskap.

Også fjorårets sølvvinner, Jarle Lippert fra Asker og Bærum Motorsport, stiller i år med sin BMW M3.

Det er mange utfordrere i denne klassen. Lars Morten Berntsen fra NMK Hadeland endte på en 4. plass i fjor og er tilbake i år med sin Ford Escort. Tommy Herregården fra Grenland Motorsport endte på 5. plass i fjor og er tilbake med sin BMW M3.
I klassen for de firehjulsdrevne bilene stiller fjorårets mester, Stian Hafsengen fra Asker & Bærum Motorsport med sin Renault Clio. Hafsengen tok også sølv i 2015-sesongen i denne klassen.

Han får konkurranse fra fjorårets sølvvinner, Tore Kristoffersen fra Hell Motorsport, som i år kjører en svært potent Citroën DS3 rallycrossbil.

Magne Gjervan fra Hell Motorsport, endte på 5. plass i fjor, og kommer igjen i år med sin Ford Fiesta Supercar.

Første NM-runde kjøres lørdag og den andre kjøres på søndag. Det kjøres to omganger og finale hver dag. Det er beste tid oppnådd i en av de to omgangene som avgjør hvilke førere som kvalifiserer for finale.