NM-åpning i bakkeløp i Vikersundbakken

12_haugan_bakke.jpg
Det er rekorddeltagelse med over 130 biler til start når årets Norgesmesterskap i bakkeløp for biler innledes ved Vikersundbakken til helgen.

Normalt hoppes det langt på ski i Vikersundbakken, men til helgens kal det kjøres fort med bil i motbakke i det flotte hoppanlegget i Modum. NMK Modum & Sigdal arrangerer de to første NM-rundene i bakkeløp, og deltagerne skal konkurrere i en 1.250 meter lang trase.
Det er fem forskjellige klasser som har NM-status i bakkeløp. Det er de tre supernasjonal-klassene, en klasse for tohjulsdrevne rallybiler, og en klasse for firehjulsdrevne biler. Det skal også kjøres to runder i norgescup for rallycross nasjonal. Der er det to klasser, inntil 2 400 ccm og over 2 400 ccm.
Spektakulært for publikum blir det også når det kjøres gjesteklasse for shortcar og ikke minst en åpen klasse som ikke teller med i NM eller NC.
I supernasjonal inntil 1600 ccm stiller Trond W. Marthinsen fra NMK Larvik i Citroën Saxo for å forsvare sine titler fra 2012 og 2013. Men han skal nok få hard konkurranse i år. Det er flere nye biler og førere på vei inn i klassen. Fjorårets sølvvinner, Asgeir Taraldsen fra NMK Melhus er på plass med ny Renault Clio. Svein G. Nielsen fra KAK tok bronse med sin Peugeot 106 Maxi både i 2011 og 2012, mens han ikke kjørte alle løpene i fjor. Han er på plass i Vikersundbakken. Erik Flaten fra NMK Drammen endte på 4. plass i fjorårets mesterskap, og han stiller igjen med sin VW Polo. Christian Sandmo fra NMK Drammen, som ble mester i klassen 1600-2000 ccm både i både 2011 og 2012, stiller i den minste klassen i år med en VW Polo. Totalt er ni førere påmeldt i klassen.

I supernasjonal 1600-2000 stiller ikke Lars Øivind Eneberg for å forsvare sin tittel. Han har fått mer lyst på rally. Johny Sandmo tok bronse i fjor og sølv i 2012, og stiller igjen i sin Opel Kadett. Han vil nok kjempe i toppen også i år, men han får knallhard konkurranse. Per Magne Røyrås fra NMK Kvinesdal stiller med sin Peugeot. Anders Bråten fra NMK Hønefoss kommer med sin Ford Fiesta. Unge lovende Fredrik Ågedal fra NMK Konsmo stiller med en Mazda RX7. Men dette er bare noen av utfordrerne i klassen som teller 14 deltagere til helgen.

I supernasjonal over 2000 ccm er det Stian Haugan fra KNA Telemark som har tatt NM-tittelen de tre siste årene med sin Citroën Xsara. Han er favoritt også i år, men det mange som ønsker å gi ham kamp. Petter Paulsen fra NAF Motorsport Gjøvik tok sølv i fjor, bronse i 2012 og sølv i 2011. Han stiller igjen i BMW. Hans-Jørgen Østreng fra NMK Trøgstad endte på 4. plass i fjor og er igjen på plass i sin BMW. En farlig utfordrer blir Olav Fredriksen fra KNA Eiker i Volvo 240. Han har herjet i rallycross nasjonal de siste årene. Tom Einer Aaserud, Herbjørn Haug, Rune Engesvoll, Terje Morstad og Per A. Jørgensen er bare noen av de andre favorittene. 20 førere er ventet i denne klassen.

I klassen for tohjulsdrevne rallybiler er det over 20 deltagere til helgen. Cato Brynildsen fra NMK Gardermoen har tatt gullet de to siste årene i sin BMW M3 og stiller igjen. Jarle Lippert fra NAF Asker & Bærum Motorsport tok sølvet i fjor, og også han er på plass i sin BMW M3. De har begge mange utfordrere i år. Flere lokale rallyførere fra Buskerud med Tom Kristian Lien fra arrangørklubben NMK Modum & Sigdal i spissen vil gjerne blande seg inn i tetstriden i Vikersund.
I klassen for de firehjulsdrevne bilene stiller hele 17 deltagere til helgen. I spissen for dem, Anders Grøndal fra NAF Motorsport Asker & Bærum. Han vil kjempe om sin sjette strake NM-tittel. De siste to års sølvvinner, Stian Hermansen fra NMK Gardermoen, stiller også med sin Mitsubishi Lancer.
I Vikersund får han konkurranse fra blant andre rallycrossfører Morten Bermingrud fra KNA Eiker i hans Citroën C4. En interessant start gjør også Karin Elise Fossen fra NMK Modum & Sigdal i denne klassen i en Ford Focus.
I norgescupen for rallycross nasjonal inntil 2400 ccm var det Svein Brekke fra NMK Kongsberg som vant i fjor med sin Ford Escort. Han er på plass også til helgen.

I klassen over 2400 ccm var det Olav Fredriksen fra KNA Eiker som vant med sin Volvo 240 i fjor. I år stiller Fredriksen i NM for supernasjonal over 2000 ccm.

 

Første NM-runde kjøres lørdag og den andre kjøres med første omgang på lørdag ettermiddag og de siste på søndag. Det kjøres tre omganger i en NM-runde, og den føreren som oppnår best tid i en av omgangene i sin klasse er vinner.

NM-reglement finnes her
Poengstilling i NM bakkeløp 2013

Arrangørens Internettsider

Arena:
Vikersundbakken, Heggenåsen 60, 3370 Vikersund

Traseen:
Banetraseen er 1 250 meter lang, og har en høydeforskjell på 75 meter. Underlaget er dels asfalt og dels grus.

Tidsplan:
Lørdag 26. april:
Kl. 09.00 Start 1. omgang
ca. kl. 11.00 Start 2. omgang
ca. kl. 13.00 Start 3. omgang
ca. kl. 16.00 Start 1. omgang 2. løp

Søndag 27. april:
kl. 13.00 Start 2. omgang løp 2
ca. kl. 15.00 Start 3. omgang løp 2