NM-åpning i bakkeløp på Hunderfossen

Bilsportsesongen er i gang for fullt. Førstkommende helg er det klart for de to første rundene av årets Norgesmesterskap i bakkeløp på Hunderfossen ved Lillehammer.

Etter to år med Korona-restriksjoner trekker både deltagere og publikum til arenaene som aldri før.  Nærmere 70 deltagere stiller i de to løpene ved Bob- og akebanen i Hunderfossen nord for Lillehammer til helgen.

Normalt kjøres det fort nedover i Bob- og akebanen, men når Norges beste førere i bakkeløp med biler skal kåres, kjøres det i motbakke inntil Bob- og akebanen. 1.145 meter grusvei med en høydeforskjell på 153 meter skal førerne i de forskjellige NM-klassene konkurrere i. Sist det ble kjørt bakkeløp på Hunderforssen var i 2019.

Det er seks forskjellige klasser som har NM-status i bakkeløp. Det er de fire supernasjonal-klassene (inntil 1600 ccm, inntil 2000 ccm, inntil 2400 ccm og over 2400 ccm motorvolum, en klasse for tohjulsdrevne rallybiler, en klasse for firehjulsdrevne rally- og en for rallycrossbiler.

 

I supernasjonal inntil 1600 ccm var det Espen Isaksætre fra KNA Solør Msp som ble mester i fjor. Han er påp plass igjen i sin Peugeot 208 og absolutt blant favorittene.
Marius Solberg Hansen fra Asker og Bærum Motorsport tok sølvet i fjor, og han stiller også til helgen. Marius satser primært på baneracing i år, men har leid inn en Skoda Fabia for å kjempe om NM-poeng.
Det er ni deltagere i klassen og andre som kan blande seg inn i teten er Per Magne Svardal fra NMK Konsmo, Erik Chr. Flaten fra NMK Drammen og Svein G. Nielsen fra KAK for å nevne noen.

 

I supernasjonal inntil 2000 ccm stiller regjerende mester Per Magne Røyrås fra NMK Kvinesdal i sin Mazda RX8 for å forsvare tittelen. Bjørn Olav Jøranli fra NMK Dokka i Suzuki og Sebastian Høidalen fra NMK Grenland i Ford Puma er blant utfordrerne. Jøranli har bronse i denne klassen fra i fjor å forsvare. Høidalen tok bronse i den lille klassen i fjor, men har i år tatt et steg opp.

 

I supernasjonal inntil 2400 ccm ligger det an til at kun Kenneth Hansen fra KNA Varna stiller av fjorårets medaljevinnere. Med sin Volkvo S40 tok Hansen bronse i fjor. Petter Leirhol fra NMK Valdres, Andreas Tveter Nilsen fra NMK Aremark og Petter von Zernichow Olsen fra NMK Konsmo er blant utfordrerne.

I supernasjonal over 2400 ccm stiller Emil Sivesind fra NMK Krabyskogen for å forsvare tittelen fra i fjor i sin Audi. Fjorårets sølvvinner, Herbjørn C. Haug fra KNA Solør Motorsport, stiller også igjen med sin Mercedes.

 

Klassen for tohjulsdrevne rallybiler teller hele 22 deltagere på Hunderfossen. I spissen for disse stiller Lars Morten Berntsen fra NMK Hadeland i sin Opel Kadett Kit Car for å forsvare sin tittel fra i fjor.
Det er åpent i denne klassen og vanskelig å peke ut favoritter, men Camilla Antonsen fra KNA Varna, Jarle Lippert fra Asker og Bærum Motorsport, Mats Peder Hvambsahl fra KNA Kongsberg og Tom Kristian Lien fra NMK Modum & Sigdal vil alle gi alt for å kapre NM-poeng.

I klassen for de firehjulsdrevne rallybilene er det NM-kongen, med totalt 17 titler, Anders Grøndal fra Asker & Bærum Msp, som skal forsvare gullet fra i fjor. Grøndal kommer til start i sin Skoda Fabia R5. Stian Brøderud fra KNA Kongsvinger, også han i Skoda og Olav Fredriksen fra NMK Modum & Sigdal i Ford Fiesta R5 er blant dem som kan gi Grøndal kamp. David Nordgård fra NMK Grenland i en Ford Fiesta Supercar er også en utfordrer.

Første NM-runde kjøres lørdag og den andre kjøres på søndag i samme trase. Det kjøres tre omganger i hvert av løpene og bestetiden til hver deltager oppnådd i en av de omgangene er avgjørende for plasseringen i klassen.

Resultater vil bli å finne her: tusendel (vola-publish.com)

 

NM-løpene 2022
14.-15. mai: NMK Sør-Gudbrandsdal, Lillehammer, Hunderfossen (runde 1 og 2)

24.-25. September: NMK Sør-Gudbrandsdal, Lillehammer, Lysgårdsbakken, (runde 3 og 4)

Det er seks NM-klasser:
Det innbys til deltakelse i følgende klasser
Klasse 1: Supernasjonal t.o.m. 1600 cm³
Klasse 2: Supernasjonal t.o.m. 2000 cm³
Klasse 3: Supernasjonal t.o.m. 2400 cm³
Klasse 4: Supernasjonal over 2400 cm³
Klasse 5: Rallybiler med tohjulstrekk
Klasse 6: Rallybiler gruppe A 4WD, Super Cars, Supercar Lites, gruppe N 4WD, RC div. 1 WRC- og R5 biler (inkl. biler med utgått homologering også biler utgått fra gr. B, tidligere Divisjon 2 biler i h.t. teknisk sikkerhets reglement inneværende år.)
Klasse 6 vil bli delt opp i to klasser, Rally og Rallycross, dersom det er minimum 8 biler godkjent til start i hver kategori

NM-reglement finnes her:
Reglement for Norgesmesterskap Bakkeløp 2022 – Bilsportboka

 

Poengstilling i NM bakkeløp 2021 finnes her:
Poengstilling 2021 – Norsk bilsport

 

Arrangørens Internettsider:
https://nmksgd.no/

Arena :
Løpet kjøres ved Bob- og Akebanen, Hunderfossen, Lillehammer. Traseens lengde er 1.145 meter, bredde 6-8 meter. 100 % grusdekke (asfalt i starten) Høydeforskjell 153 meter.


Adresse:

Hunderfossvegen 680, 2625 Fåberg

Tidsplan*:

Lørdag 14. mai:

Kl. 09.00 Start 1. omgang
ca. kl. 12.15 Start 2. omgang
ca. kl. 15.00 Start 3. omgang

Søndag 15. mai:

09.30 Start 1. omgang løp 2
ca. kl. 12.00 Start 2. omgang løp 2
ca. kl. 15.00 Start 3. omgang løp 2

 

*=Endring i tidsplan kan skje. Følg med på løpets nettside.