NM-åpning i bakkeløp på Vålerbanen

A_Hansen
Førstkommende lørdag og søndag kjøres årets første og andre NM-runde i bakkeløp for biler på en trase inne på Vålerbanen i Hedmark. Rundt 95 deltagere stiller til start i den 1 200 meter lange asfalttraseen.

 

Det skal kjøres to NM-runder, en lørdag og en på søndag, og arrangør er KNA Vålerbanen. Klubben er svært aktiv på arrangørfronten, og arrangerte sist helg NM-åpningen i baneracing på samme bane. Det har aldri tidligere vært arrangert bakkeløp inne på Vålerbanen.

 

 

 

Det er fem forskjellige klasser som har NM-status i bakkeløp. Det er de tre supernasjonal-klassene, en klasse for tohjulsdrevne rallybiler, og en klasse for firehjulsdrevne biler. I tillegg har klassen Shortcar NM-runder til helgen. Shortcar har både racing, rallycross og bakkeløp på sitt NM-program.

 

Det skal også kjøres to runder i norgescup for rallycross nasjonal. Der er det to klasser, inntil 2 400 ccm og over 2 400 ccm.

 

I supernasjonal inntil 1600 ccm var det Trond W. Marthinsen fra NMK Larvik i Citroën Saxo som ble norgesmester i fjor. Anders Hansen fra NAF Fredrikstad i VW Polo S1600 tok sølvet, og nettopp Hansen åpnet årets sesong sterkt med seier i første NM-runde i rallycross. Svein G. Nielsen fra KAK tok bronse med sin Peugeot 106 Maxi både i 2011 og i fjor. Klassen var preget av svak deltagelse i fjor, men det er ni førere påmeldt til helgen, og blant disse er både Marthinsen og Hansen.

 

 

 

I supernasjonal 1600-2000 har Christian Sandmo fra NMK Drammen gått til topps to år på rad i en Opel Kadett. I år har han byttet til Citroën Xsara, for å forsvare sine titler. Pappa Johny Sandmo tok sølvet i fjor, og stiller også i år i Opel Kadett. Kjetil Larsen fra KAK tok bronse i fjor med sin Ford Fiesta. Han er ikke på startlisten til helgen, men Sandmo-duoen må se opp for førere som Lars Øivind Eneberg, Daniel Holten og Ole Håbjørg for å nevne noen.

 

I supernasjonal over 2000 ccm er det Stian Haugan fra KNA Telemark som har tatt NM-tittelen de to siste årene med sin Citroën Xsara. Han vant årets NM-åpning i rallycross, og har således bekreftet god form også i år. Petter Paulsen fra NAF Motorsport Gjøvik har tatt bronse og sølv de to siste årene, og skal han fortsette fremgangen bør Haugan føle seg truet. Paulsen kjører en BMW. Pappa Geir Paulsen tok bronse i denne klassen i fjor, og bak rattet på sin Volvo 240 vil han nok ha et ord med når familiens beste bakkeløpskjører skal kåres igjen i år.

 

I klassen for tohjulsdrevne rallybiler var det Cato Brynildsen fra NMK Gardermoen som stakk av med gullet i sin BMW M3 i fjor. Han stiller også i år. Det samme gjør fjorårets sølvvinner, Ståle Braset i en lignende BMW. Magne Gjervan fra NAF Motorsport Trøndelag stiller også for å forsvare sin bronse fra i fjor med sin Ford Sierra RS Cosworth. Men det er nok av utfordrere. Blant annet stiller jo jenter i denne klassen, Camilla Antonsen fra NAF Øvre Østfold i BMW og Karin Elise Fossen fra NMK Modum & Sigdal i Renault Clio.

 

 

I klassen for de firehjulsdrevne bilene stiller Anders Grøndal fra NAF Motorsport Asker & Bærum for å kjempe om sin femte strake NM-tittel. Han kjører også i år en Subaru Impreza. Fjorårets sølvvinner, Stian Hermansen fra NMK Gardermoen, stiller også, og kjører en Mitsubishi Lancer. Bronsevinneren fra i fjor, Tommy Transeth fra NMK Tønsberg vil også være på plass på Vålerbanen med sin Subaru Impreza.

 

I Shortcar viste Martin Barry Berg fra NAF Ringerike meget sterk form da han vant begge racing-løpene på Vålerbanen sist helg. Han må nok dermed finne seg i å være favoritt når han stiller sammen med 17 andre shortcar-førere til helgen.

 

 

I norgescupen for rallycross nasjonal inntil 2400 ccm var det Martin Slåttekjær fra NMK Grenland som vant i fjor med sin Ford Fiesta. Han er på plass også til helgen.

 

I klassen over 2400 ccm var det Ola Fredriksen fra KNA Eiker som vant med sin Volvo 240 i fjor. Også Fredriksen stiller i samme klasse i år.

 

Historiske rallybiler deltar for første gang i et norsk bakkeløp til helgen. Det er ingen NM- eller NC-status for disse klassene, men bakkeløpsspesialisten Holm Jacob Matheson skal til helgen kjøre sitt bakkeløp nummer 247 i en Ford Escort.

 

Første NM-runde kjøres lørdag og den andre på søndag. Det kjøres tre omganger i en NM-runde, og den føreren som oppnår best tid i en av omgangene i sin klasse er vinner.

 

Arrangørens Internettsider

 

 Arena:

Vålerbanen ligger langs riksvei 20 mellom Elverum og Flisa. Avstand fra Elverum er 25 km, Flisa 12 km, Kongsvinger 70 km og Oslo 180 km.

 

Traseen:

Banetraseen er 1200 meter lang, har en bredde på ca. 4-14 meter. Banedekket er 100% asfalt.