NM-åpning i baneracing på Vålerbanen

torbjorn_l_bjerke_500.jpgDet blir fyldige startfelt og garantert spennende og underholdene dueller, når årets NM og Norgescup i baneracing for biler innledes på Vålerbanen i Hedmark fredag og lørdag. KNA Solør Motorsport arrangerer årets første runde og ikke mindre enn 165 deltagere er påmeldt.

Det er i klassene Seven Racing, GT, Historisk Racing og Shortcar det er NM-runde til helgen. Disse skal kjøre to finaler, det vil si 1. og 2. NM-runde på Vålerbanen på lørdag, mens det er trening på fredag.

Også i Norgescupen kjøres det to runder i helgen. Dette gjelder klassene GT, Formel Basic, Seven Racing junior og Standard Production.

GT-klassen, som er inndelt i fire underklasser, opplever man en enorm tilvekst om dagen. Ikke mindre enn 54 biler kommer til start i denne klassen på Vålerbanen. Og her er det snakk om tusenvis av hestekrefter som skal slippes løs.

Fjorårets norgesmester i GT-klassen, Frode Alhaug fra KNA Solør Motorsport stiller med sin Chevrolet Corvette Z06 for å forsvare sin tittel. Sølvvinneren fra i fjor, Are Ourum, også han fra KNA Solør Motorsport, stiller også. Han har byttet ut sin Toyota Supra med en Datsun 240z. Fjorårets bronsevinner, Roger Hermansen, stiller også med sin Porsche 911.

Med så mange deltagere som stiller i år og så mange topptrimmede biler, så vil det uten tvil bli knallhardt å hevde seg i denne klassen. At det vil bli publikumsvennlig er det heller ikke tvil om når en rekke modeller av Porsche, Chevrolet Corvette og Camaro, Audi S1, Ford Mustang, Nissan, Dodge Viper og BMW ruller ut på asfalten på Vålerbanen.

Kassen Seven Racing har lenge vært svært populær i norsk racing, og 21 førere stiller til start i NM-åpningen. Blant disse er fjorårets mester, Torbjørn Lunden Bjerke fra KNA Nordvest. Også sølvvinneren fra i fjor, Daniel Bjørk Nordgaard fra NAF Trøndelag stiller i år igjen. Disse utfordres av flere unge lovende førere, som for eksempel Marius Johan Nakken fra NAF Motorsport Ålesund som har vist sitt talent på gokartbanen de siste årene.

Nytt av året er det at klassen for historiske biler har NM-status. Her kjøres det med biler fra 50-, 60- og 70-tallet. Nyeste årsmodell man kan bruke er 1976 modell. Også her er det store startfelt, med 28 startende på Vålerbanen.

Shortcar kjøres i flere grener, og i NM inngår både baneracing, rallycross og bakkeløp for denne klassen. Løpene på Vålerbanen i helgen er de første for året i Shortcar og 28 førere er påmeldt. Dette er en klasse som er utviklet i Norge. Bilene har et sterkt, men lett rørchassis. Det benyttes 4-takts motorsykkelmotor som skal ha en maksimal effekt på 208 HK. Vekten er 480 kg, og bilene gjør unna 0-100 km/t på 2,6 sekunder.

Fjortårets sølvvinner i NM i Shortcar, Per Anders Johansen fra NMK Gardermoen stiller også i år. Det samme gjør Ole Jørgen Aannestad fra NMK Gardermoen.

Vålerbanen ligger langs riksvei 20 mellom Elverum og Flisa. Avstand fra Elverum er 25 km, Flisa 12 km, Kongsvinger 70 km og Oslo 180 km.

Banen er 2.217 meter lang, høydeforskjell 4 meter, lengste rettstrekning: 466 meter, 7 høyre- og 3 venstresivinger.

Tidsskjema:Fredag 14. mai:
09.00-13.00 Fri trening
13.30-15.30 Warm up
15-30- Tidstrening

Lørdag 15. Mai:
10.00-: Finaler 1
13.00-: Finaler 1
Finaler 2

Alt om NM i racing finnes på www.racingnm.no