NM-åpning i baneracing på Vålerbanen

Racing NM på Vålerbanen
Over 120 racerbiler fyller Vålerbanen i Hedmark til helgen når årets Norgesmesterskap og norgescup i baneracing innledes. Spenningen er som alltid til stede foran en sesongåpning.

 

Det er KNA Vålerbanen som står som arrangør av årets åpningsløp i racing.  På Vålerbanen er det klassene Seven Racing, GT, Historisk Racing og Shortcar som har NM-runder til helgen. NM-klassene kjører to finaler, med unntak av GT-klassene som skal kjøre tre finaler.

Også i Norgescupen kjøres det to runder i helgen. Dette gjelder klassene GTB, den nye GTF, Formel Basic og Seven Racing junior. GTF er en ny klasse, som er identisk med den internasjonale GT4-klassen.

I fjor var det Roger Hermansen fra KNA Telemark som ble mester i GT1 med sin Porsche 997. Han stiller ikke for å forsvare sin tittel. Sølvvinner i fjor var Joakim Ottesen fra KNA Oslo i Jaguar, mens bronsemedaljen gikk til Vidar Frogner fra PCN i Porsche 993.

I GT2 var det Gisle Valen fra Porsche Club Norge som stakk av med gullet i fjor i sin Ferrari 458. Sølvet gikk til Christian Nilsen fra KNA Klepp Motorsport i Chevrolet Corvette. Bronse tok Wiggo Dalmo i en Ferrari 458. Christian Nilsen er en av favorittene i GT1 i år.
GT3 ble vunnet av Andre Falkenhaug fra KNA Varna som ble mester med sin Ginetta G50 i fjor. Steffen-Andre Feet fra KNA Oslo fulgte på andreplass, også han med Ginetta G50. På bronseplass sluttet Bjørn Tvedt fra NAF Haugesund med sin Seat Leon.

I GT4 var det Andre Linder fra NMK Rana som ble mester med sin Honda Integra i fjor. Han vant foran Frode Egeland fra KNA Sokndal Motorsport i Mini Cooper S. På en tredjeplass endte Per Stødal fra NMK Sandefjord med sin Audi A5.

Klassen Seven Racing var det Jørn Martin Aalerud fra KNA Vålerbanen som mester i fjor, og han stiller for forsvare tittelen i år. Ådne Halstenrud fra NMK Modum & Sigdal tok sølvet, mens bronsen gikk til Oskar André Sandberg fra KNA Varna.

Det er to NM-klasser for historiske biler og i klassen for biler fra periode F og periode G over 1300 ccm var det Morten Schønheyder fra NSK som ble mester i fjor med sin Mini Cooper S.

I klassen for biler fra periode G under 1300 og periode H var det Olav Rygge fra NAF Øvre Østfold som ble mester med sin Ford Escort RS1600. Rygge stiller i år i GT3 med en Audi TT.

Klassen Shortcar har både racing og rallycross i sitt mesterskap. Løpene på Vålerbanen i helgen er første og andre runde i dette mesterskapet. I fjor var det Martin Barry Berg fra NAF Ringerike som ble mester i denne klassen som er utviklet i Norge. Bilene har et sterkt, men lett rørchassis. Det benyttes 4-takts motorsykkelmotor, og bilene gjør unna 0-100 km/t på 2,6 sekunder. NM-sølvet i fjor gikk til Sivert S. Johansen fra NAF Nordre Vestfold. Både Berg og Johansen stiller på Vålerbanen til helgen.

Det er fri trening på Vålerbanen på fredag ettermiddag, men også tidskvalifisering for den svenske serien Ginetta GT5 som gjester banen. Tidskvalifisering for de andre klassene kjøres lørdag formiddag, og første runde med finaler på lørdag ettermiddag. Den svenske Ginetta GT5-klassen kjører begge sine finaler lørdag. GT-klassene kjører en finale lørdag og to på søndag, ellers kjøres det en finale lørdag og en på søndag for de andre klassene.

Alt om arrangementet på Vålerbanen og NM i racing generelt finnes på websiden:
www.racingnm.no

Tidsskjema

Startlister 

Internettside Racing NM

Vålerbanen ligger langs riksvei 20 mellom Elverum og Flisa. Avstand fra Elverum er 25 km, Flisa 12 km, Kongsvinger 70 km og Oslo 180 km.

Banen er 2.217 meter lang, høydeforskjell 4 meter, lengste rettstrekning: 466 meter, 7 høyre- og 3 venstresvinger.