NM-åpning i baneracing på Vålerbanen

GT biler
Mer enn 100 racerbiler fyller Vålerbanen i Hedmark til helgen når årets Norgesmesterskap og norgescup i baneracing innledes. Spenningen er som alltid stor foran en sesongåpning.

 

Det er NAF Vålerbanen som står som arrangør av årets åpningsløp i racing.  På Vålerbanen er det klassene Seven Racing, GT, og Historisk Racing som har NM-runder til helgen. NM-klassene kjører to finaler, med unntak av GT-klassene som skal kjøre tre finaler.

Også i Norgescupen kjøres det to runder i helgen. Dette gjelder klassene GTF, den nye klassen GT5 og Formel Basic.

Toppklassen når det gjelder muskler og prestasjon i norsk racing er GT1. I fjor var det Christian Nilsen fra KNA Klepp Motorsport som ble mester i GT1 med sin Chevrolet Corvette. Han stiller ikke for å forsvare sin tittel. Sølvvinner de to siste årene, Joakim Ottersen fra KNA Oslo, er imidlertid på plass. Han har byttet ut sin Jaguar med en Opel Vectra som tidligere har gått i tyske DTM. Veteranen i klassen, Haavard Lien, stiller også til helgen i sin Chevrolet Corvette. Halvor Langkaas, som kjører en Ultima GTR for klubben Amcar, vil også være med blant favorittene i denne klassen.

 

I GT2 er det kun Frode Alhaug fra KNA Vålerbanen som stiller av fjorårets medaljevinnere. Han kjører sin Chevrolet Corvette på Vålerbanen. En utfordrer i denne klassen blir rutinerte Dagfinn Larsen i en Chevrolet Camaro. Ellers må en se opp for Jørgen Skaug fra Brumunddal i en Chevrolet Corvette.
GT3 ble vunnet av Bjørn Tvedt fra NAF Haugesund med Seat Leon i fjor. Han stiller også på Vålerbanen til helgen. Sølvvinner fra i fjor, Per Øyvind Seeberg i Porsche 996, er også på plass. Det samme er fjorårets bronse-vinner, Arild Riise fra KNA Haugaland, som også kjører Porsche 996. Olav Rygge fra NAF Øvre Østfold er også i år på plass med sin flotte Audi TT.
I GT4 var det Per Stødal fra NMK Sandefjord som tok NM-gull i fjor etter at han tok bronse i 2013, med sin Audi A5. Han stiller også til helgen. Ellers er det mange nye førere i denne klassen. Blant annet stiller tre førere med den nye cup-bilen Citroën DS3. Løpene på Vålerbanen inngår ikke i deres cup, så de deltar i GT4. Blant disse er fjorårets norgesmester i formel Basic, Theodor Olsen fra NAF Motorsport Vålerbanen.

Klassen Seven Racing er det også mange nye førere i år. Jørn Martin Aalerud fra NAF Motorsport Vålerbanen ble norgesmester i klassen i 2013 og tok sølvet i fjor. Han stiller også i år som en av favorittene. Eric Breivik fra KNA Nordvest endte på bronseplass i fjor, og er også i år på startstreken.

Det er to NM-klasser for historiske biler og i klassen for biler fra periode F og periode G over 1300 ccm var det Mathias Havdal fra NMK Kongsberg som ble mester i fjor med en Lotus Eland. Han har byttet klasse i år. Men fjorårets sølvvinner og mester fra 2013, Morten Schønheyder fra NSK stiller med sin Mini Cooper S.

I klassen for biler fra periode G under 1300 og periode H var det Rune Rødset fra KNA Nordvest som ble mester med sin Opel Kadett i fjor. Han stiller også i år med sin Kadett. Nå får han blant annet konkurranse fra den andre mesteren i historisk i fjor, Mathias Havdal, som i år kjører en Ford Escort.

Historisk racing er for øvrig mer populært enn noen gang og 45 biler stiller i de to NM-klassene til helgen.

Det er norgescup for formula Basic der ni fører stiller til start. De to beste i NM i denne klassen i fjor, Theodor Olsen og Marcus Påverud har begge byttet til den nye cup-klassen Citroën DS3. Bronsevinner i NM i fjor, Alf Marius Loe Sandberg fra NAF motorsport Vålerbanen stiller imidlertid til start.
Det er fri trening på Vålerbanen på fredag ettermiddag. Tidskvalifisering kjøres lørdag formiddag, og første runde med finaler på lørdag ettermiddag. GT-klassene kjører en finale lørdag og to på søndag, ellers kjøres det en finale lørdag og en på søndag for de andre klassene.

 

FAKTA

Reglement for NM og NC i Racing finnes her:
https://bilsport.no/wp-content/uploads/uploads-2008-2017/2008/02/konkuransereglement-racing-2015-siste-versjon1.pdf
Alt om arrangementet på Vålerbanen og NM i racing generelt finnes på websiden:
www.racingnm.no

Tidsskjema:
http://www.racingnm.no/wp-content/files_flutter/1430127281Tidsskjema_mai_2015.pdf
Startlister:
https://www.eventsupport.se/entre/public/registrations.php?race=1198

Internettside: www.racingnm.no

Vålerbanen ligger langs riksvei 20 mellom Elverum og Flisa. Avstand fra Elverum er 25 km, Flisa 12 km, Kongsvinger 70 km og Oslo 180 km.

Banen er 2.217 meter lang, høydeforskjell 4 meter, lengste rettstrekning: 466 meter, 7 høyre- og 3 venstresvinger.