NM-åpning i rallycross på Grenland Motorsport Senter

H_Haug_13
Årets første NM-runde i rallycross kjøres førstkommende helg på Grenland Motor Senter i Skien. Rundt 110 deltagere stiller i løpet som også har status som Norgescup for rallycross nasjonal samtidig som det er første runde av Junior Cup. Arrangør er NMK Grenland.

Det er supernasjonal-klassene, klasse 1, inntil 1600 ccm, klasse 2, 1600-2000 ccm og klasse 3, over 2000 ccm samt klasse 4 Super Cars som inngår i rallycross-mesterskapet. Helgens løp i Skien er også første NC-runde for de to rallycross nasjonal-klassene. I tillegg er det første runde av junior cup.

I NM-klassen for bilene med de minste motorene, inntil 1600 ccm, er det Trond W. Marthinsen fra NMK Larvik i Citroën Saxo som har vunnet de to siste årene. Han innledet sesongen nå i helgen med seier i en av de to første NM-rundene i bakkeløp, og viste at formen er inne. Asgeir Taraldsen fra NMK Melhus, som tok sølv i fjor, vant den andre av de to NM-rundene i bakkeløp i Vikersund med sin Renault Clio. Med andre ord har de to beste fra i fjor allerede markert seg i år.

En positiv overraskelse i helgens bakkeløp-åpning var unge Martin Kjær fra NMK Larvik. Han stiller også i Skien til helgen med sin Honda Civic. Det er også flere av de beste førerne fra fjorårets Junior Cup som stiller i denne klassen i år. Blant andre fjorårets junior-vinner Lise Marie Sandmo fra NMK Drammen i en VW Polo. Line Maria Holth fra NMK Larvik og Joakim Rønnevik fra NMK Vikedal var henholdsvis tre og to i juniorcupen i fjor, og også de kjører Supernasjonal inntil 1600 ccm til helgen. Det er for øvrig hele 20 deltagere påmeldt i denne klassen til NM-åpningen i rallycross.

I klasse 1600-2000 er Steinar Stokke fra NMK Bergen den enste av fjorårets medaljevinnere som stiller til helgen. Med sin Mazda vant han en av rundene i bakkeløp sist helg, og må regnes med også til helgen. Men det er mange utfordrere. Christian Sandmo fra NMK Drammen i Citroën Xsara er en av disse.

Stian Haugan fra KNA Telemark har dominert klassen for biler med motorer over 2000 ccm de siste årene med sin Citroën Xsara, og er regjerende mester. Han får konkurranse av både sølvvinner Herbjørn C. Haug fra KNA Vålerbanen i Mercedes og bronsevinner fra i fjor, Rune Engesvoll fra NMK Gardermoen i Lexus IS 200. I denne klassen er det en rekke utfordrere. Blant andre Olav Fredriksen fra KNA Eiker i Volvo 240 som vant ett av bakkeløpene i Vikersund i helgen. Hans-Jøran Østreng fra NMK Trøgstad, Terje Morstad fra NMK Gardermoen og Petter Paulsen fra NAF Motorsport Gjøvik er andre førere å se opp for.
I klassen Super Cars, som er for firehjulsdrevne rallycrossbiler, er det to påmeldte deltagere. Det er Morten Stensrud fra NMK Grenland i Subaru Impreza og Pål Tønsberg fra NMK Gardermoen i Toyota Celica.
I tillegg til NM-klassene kjøres første runde av junior cup i rallycross på Grenland Motorsportsenter. De tre beste fra fjorårets cup har avansert videre til seniorklasser, mens Marte Marthinsen var på fjerdeplass i fjor stiller også i år i en Peugeot 206.
Det kjøres også norgescup for rallycross nasjonal. I klassen inntil 2400 ccm var det Atle Aamodt fra NMK Trøgstad som vant i fjor med sin Ford Escort. I klassen over 2400 ccm var det Olav Fredriksen fra KNA Eiker som ble vinner.
NM-runden i Grenland kjøres over to dager med tre innledende omganger lørdag samt fjerde omgang og finaler på søndag.

nmrallycross

 

Poengstillinger fra 2013 finnes her

Arrangøren har egen Internettside med startlister etc. som finnes her:

 

Terminlisten NM Rallycross 2014
3.-4. mai: NMK Grenland
31. mai-1. juni: NMK Konsmo
8.-9. august: NMK Melhus
30-31. august: NMK Fluberg
13.-14. september: NMK Gardermoen

 

Banen:
Grenland Motorsport Senter ligger i Skien. Banen er 1230 meter. Banen har 60% asfalt og 40% grus.
Anlegget ligger i Luksefjellveien. Nærmeste hus har nr 1114 for de som bruker
kart, (GPS-koordinater.Lat: 59.31 Lon: 9.55)
Fra «Siljansiden»: Ta til første til høyre etter Gjerpenskolen. Øvrig tilgang er å følge «normal» adkomst til Skien. Rett etter jernbaneundergangen ved Skiens togstasjon ligger det en (bitteliten) rundkjøring, hvor det skal tas til venstre. Neste avkjøring blir da til venstre inn på Luksefjellveien.