NM-åpning i rallycross i Grenland

H_J_Ostreng_16_05
Årets første NM-runde i rallycross kjøres på Grenland Motor Senter i Skien førstkommende helg. Rundt 115 deltagere stiller i løpet som også har status som første runde av Junior Cup.  Arrangør er NMK Grenland.

Det er supernasjonal-klassene, t.o.m. 1600 ccm, t.om. 2000 ccm,  t.om.  2400 ccm og over 2400 ccm som inngår i rallycross-mesterskapet.

I NM-klassen for bilene med de minste motorene, til og med 1600 ccm, er Trond W. Marthinsen fra NMK Larvik tilbake for å kjempe om en ny tittel. Han ble mester i denne klassen tre år på rad fra 2012, og nå er han tilbake i vinnerbilen, en Citroën Saxo.
Men Marthinsen vil nok få hard konkurranse fra blant andre Espen Isaksætre fra KNA Solør Motorsport, som tok NM-sølv i fjor. Han kjører også en Ctroën Saxo.

Olav Bjelland fra NMK Vikedal i en Peugeot 206 er også en av utfordrerne. Han endte på en 4. plass i mesterskapet i fjor. Asgeir Taraldsen fra NMK Melhus i Renault Clio kan heller ikke avskrives. Det samme gjelder Svein G. Nielsen fra KAK i en Peugeot 106 Maxi.

Det er også flere jenter som stiller til start i denne klassen. Blant andre Marte Marthinsen fra NMK Larvik i Peugeot 207, Lina Maria Holt fra NMK Larvik i Peugeot 208 og Malin Gjerstad fra NMK Aremark i Opel Corsa.

I klassen for biler til og med 2000 ccm er Erik Svartås fra NAF Øvre Østfold blant favorittene. Han leder NM i bakkeløp i denne klassen med sin Mazda RX7 etter de to første rundene. Robin Bakke Andresen fra NMK Trøgstad endte på en 4. plass i NM i fjor, og er på plass med sin Opel Corsa til helgen. Ståle Hagadokken fra NMK Valdres i Ford RS2000 skal man heller ikke avskrive.

Klassen til og med 2400 ccm er ny av året og dermed ganske åpen. Fredrik Ågedal fra NMK Konsmo er en av stor-favorittene med sin BMW M3. Han har vunnet begge rundene så langt i bakkeløps-NM i år. Frode Leirhol fra NMK Valdres i VW må også regnes med blant favorittene. Thomas Hårberg fra NMK Verdal/Levanger, som vant klassen under 1600 ccm i fjor, stiller også i klassen til og med 2400 ccm med en BMW i år.

Stian Haugan fra KNA Telemark har dominert klassen for biler med de største motorene de siste årene med sin Citroën Xsara, og er regjerende mester. Han har startet årets sesong med å ta ledelsen i bakkeløps-NM og er favoritt også i helgens rallycross-åpning.

Hans-Jøran Østreng fra NMK Trøgstad tok NM-sølv bak Haugan i fjor, og er også en av favorittene med sin BMW M3. Herbjørn C. Haug fra KNA Motorsport Vålerbanen må også regnes med blant favorittene i sin Ford Puma. Han har lagt seg på andreplass i NM i bakkeløp så langt i år.

Men det er mange utfordrere i denne klassen. Ringrever som Ola Frøshaug, NMK Trøgstad, Rune Engesvoll, NMK Gardermoen og Terje Morstad, NMK Gardermoen, er i angrepsposisjon.

I tillegg til NM-klassene kjøres første runde av junior cup for førere fra 16 til 21 år på Grenland Motorsportsenter. Her er Marius Bermingrud fra KNA Eiker en av favoritten i sin Honda Civic. Han endte på en andreplass i fjorårets cup. Karoline Breivik fra NMK Bergen, som endte på 3.plass i fjor, er også på plass med sin Toyota Starlet. Totalt er det 14 juniorer påmeldt til helgen.

NM-runden i Grenland kjøres over to dager med kvalifisering og tre innledende omganger lørdag samt fjerde omgang og finaler på søndag