NM-avslutning i bakkeløp på Lillehammer

Førstkommende helg kjøres årets to siste NM-runder i bakkeløp for biler i Lillehammer Olympiapark. Det er NMK Sør Gudbrandsdal som er arrangør, og løpene kjøres i en 1.590 meter lang asfaltrase i den såkalte VIP-vegen.

 

Det har vært kjørt bakkeløp i VIP-veien i Lillehammer Olympiapark en rekke ganger. Senest i fjor da løpene også dannet finalehelg for bakkeløps-NM. Asfalttraseen har blitt en populær bakke blant førerne.

Det er fire løp som inngår i mesterskapet i år og de to første ble avviklet på Hunderfossen i mai.

Det er seks forskjellige klasser som har NM-status i bakkeløp. Det er de fire supernasjonal-klassene (inntil 1600 ccm, inntil 2000 ccm, inntil 2400 ccm og over 2400 ccm motorvolum, en klasse for tohjulsdrevne rallybiler, en klasse for firehjulsdrevne rally- og rallycrossbiler.

I Supernasjonal inntil 1600 ccm er det fjorårets mester, Espen Isaksætre fra KNA Solør Msp, som leder etter årets to første runder. Med sin Peugeot 208 står han bokført med 58 poeng og er absolutt blant favorittene også til helgen. Han sikret seg nylig NM-sølv i rallycross, og har også hatt suksess i EM i år.
Marius Solberg Hansen fra Asker og Bærum Motorsport tok sølvet i fjor, og han ligger på en andreplass foran helgens avslutningsløp. Med sin Skoda Fabia har han 45 poeng.

Svein G. Nielsen fra Kristiansand Automobilklubb ligger på tredjeplass med sin Peugeot og 36 poeng.

I supernasjonal inntil 2000 ccm er den nylig kronede norgesmesteren i rallycross, Alexander Hauglid fra NMK Valdres som leder foran de to siste løpene. Med sin Opel har han kjørt inn 56 poeng så langt, og vil garantert satse maksimalt for å ta sesongens andre NM-gull til helgen.
På en andreplass ligger Bjørn Olav Jøranli fra NMK Fluberg, fjorårets bronsevinner. Med sin Suzuki står han med 41 poeng.
Bronseplassen innehas så langt av Stian Søsæther fra NMK Egersund. Han har 36 poeng med sin Mazda.

I supernasjonal inntil 2400 ccm topper Kenneth Hansen fra KNA Varna. Han tok bronse med sin Volvo S40 i fjor, og sikret nylig NM-bronse også i bakkeløp. Hansen har 56 poeng foran helgens to løp.
På en andreplass finner vi Joakim Vestli fra KNA Oppland i BMW M3. Joakim sikret nylig NM-gull i rallycross i denne klassen, og med 12 poeng frem til Kenneth Hansen går han for «The Double» på Lillehammer til helgen.
På en tredjeplass i denne klassen ligger Henning Maribo fra NMK Nedre Hallingdal med 32 poeng i sin Volvo.

 

I supernasjonal over 2400 ccm topper Emil Sivesind fra NMK Krabyskogen foran asfaltløpene i Olympiaparken. Med sin Audi har han kjørt inn 53 poeng. Emil har sølv fra NM i rallycross i denne klassen i år.
Robin Slåttekjær fra NMK Grenland ligger ikke mer enn to poeng bak lederen med sin Ford. Henrik Paulsen fra NMK Krabyskogen ligger på tredjeplass med Volvo og 33 poeng.

 

Klassen for tohjulsdrevne rallybiler teller hele 12 deltagere til helgen. I spissen for disse stiller Lars Morten Berntsen fra NMK Hadeland i sin Opel Kadett Kit Car, både for å forsvare sin ledelse og også sin NM-tittel fra i fjor. Berntsen har 56 poeng.
Kim Åvar Meland fra NMK Konsmo ligger på en andreplass med sin BMW og 44 poeng. På en tredjeplass følger Heine Rudi fra NMK Nore & Uvdal i Peugeot 206 og med 33 poeng.

I klassen for de firehjulsdrevne rallybilene er det NM-kongen, med totalt 17 titler, Anders Grøndal fra Asker & Bærum Msp, som skal forsvare gullet fra i fjor. Grøndal leder etter de to første løpene, der han kjørte sin Skoda Fabia R5, med 58 poeng.

På en andreplass ligger Stian Brøderud fra KNA Kongsvinger. Han har 39 poeng i sin Skoda Fabia. På tredjeplass følger David Nordgård fra NMK Grenland i Ford Fiesta med 36 poeng.

Årets tredje NM-runde kjøres lørdag og den fjerde og siste kjøres på søndag i samme trase. Det kjøres tre omganger i hvert av løpene og bestetiden til hver deltager oppnådd i en av de omgangene er avgjørende for plasseringen i klassen.

FAKTA

Det er seks NM-klasser:

Det innbys til deltakelse i følgende klasser
Klasse 1: Supernasjonal t.o.m. 1600 cm³
Klasse 2: Supernasjonal t.o.m. 2000 cm³
Klasse 3: Supernasjonal t.o.m. 2400 cm³
Klasse 4: Supernasjonal over 2400 cm³
Klasse 5: Rallybiler med tohjulstrekk
Klasse 6: Rallybiler gruppe A 4WD, Super Cars, Supercar Lites, gruppe N 4WD, RC div. 1 WRC- og R5 biler (inkl. biler med utgått homologering også biler utgått fra gr. B, tidligere Divisjon 2 biler i h.t. teknisk sikkerhets reglement inneværende år.)
Klasse 6 vil bli delt opp i to klasser, Rally og Rallycross, dersom det er minimum 8 biler godkjent til start i hver kategori

NM-reglement finnes her:
Reglement for Norgesmesterskap Bakkeløp 2022 – Bilsportboka

Poengstilling i NM bakkeløp finnes her:
Poengstilling 2022 – Norsk bilsport

Arrangørens Internettsider:
https://nmksgd.no/

 

Arena :
VIP vegen ved OL-Hoppbakken, Birkebeinervegen Lillehammer
Stigende trase, 1.590 meter lang
100 % Asfalt. Bredde: 6 – 10 meter
Høydeforskjell 153 meter

 

Tidsplan*:

Lørdag 24. september:

Kl. 09.030 Start 1. omgang
2.  og 3. omgang kjøres fortløpende

Søndag 15. mai:

Kl 09.30 Start 1. omgang
2.  og 3. omgang kjøres fortløpende

 

*=Endring i tidsplan kan skje. Følg med på løpets nettside.