NM Bakkeløp avgjort i Lysgårdsbakken

NM i Bakkeløp 2020 ble kjørt i Lysgårdsbakken på Lillehammer med NMK Sør-Gudbrandsdal som arrangør. Det har vært kjørt bakkeløp i VIP-veien i Lillehammer Olympiapark en rekke ganger, og det var svært populært blant førerne at den 1 600 meter lange asfalttraseen var tilbake som NM-arena.

Det var tilsammen 7 klasser som skulle avgjøres i løpet av to NM-runder denne helgen i september, hvor været også bød på variasjon for å holde spenningen oppe.

I 1600-klassen ble det til slutt en nykommer i bakkeløpssammenheng som fikk tildelt gullmedaljen. Sebastian Høidalen fra NMK Grenland kjørte jevnt raskt på begge løpene og toppet det med å være raskest på søndag. Dermed vant han foran Asgeir Taraldsen fra NMK Melhus og Per Magne Svardal fra NMK Konsmo.

Emil Sivesind fra NMK Krabyskogen var den mest suverene klassevinneren på Lillehammer, klassen med biler inntil 2000 ccm.  Unggutten vant med 18 poeng foran nestemann i klassen. Bak Sivesind var det derimot jevnt. Stein Svardal fra NMK Konsmo hadde lånt sønnens bil og stilte til sin første start i år. Og dette merket han nok litt på lørdag, det tok litt tid før han fikk opp farten. Søndag var mye av rattrustet borte og han kjørte inn til andre plass i klassen, og det holdt også til å avansere til 2. plass i NM foran Per Magne Røyrås fra NMK Kvinesdal.

Frode Leirhol fra NMK Valdres var også i storform denne helgen med sin BMW og var også ganske suveren i klassen for 2400 biler. Han vant begge dager og ble norgesmester foran Kenneth Hansen fra KNA Varna. Brødrene Simen og Sander Engsvik fra NMK Trøgstad kjempet tett om bronsemedaljen, og det var til slutt gullvinneren fra 2019 og yngstemann Sander som trakk det lengste strået.

Selv om Herbjørn Haug fra KNA Solør Motorsport kjempet hardt i klassen for biler over 2400 ccm, greide han ikke å ta fra Fredrik Ågedal fra NMK Konsmo gullet i klassen. Ågedal har tatt en pause fra NM Rallycross og satset alt på å gjenta seieren i Bakkeløp fra i 2019, noe han greide med god margin. Kim Åvar Meland fra NMK Konsmo ble nummer 3.

I klassen for 2WD Rallybiler kjempet Tom Kristian Lien og Olav Fredriksen, begge fra NMK Modum & Sigdal, en tett kamp hele lørdagen og det var til slutt Lien som kjørte raskest opp bakken. På søndagen fikk imidlertid Jarle Lippert, Asker og Bærum Motorsport,  opp farten på sin bil og ville være med i medaljekampen. Men til tross for at han var raskest denne dagen kjørte Lien og Fredriksen også bra og endte opp på henholdsvis første og andre plass på NM-lista totalt. Lippert tok bronsemedaljen.

I klasse 6 for 4WD Rallybiler kjempet Asker og Bærum Motorsport- gutta Kenneth Johnsrød og Anders Grøndal en virkelig spennende kamp. Grøndal er som NM-grossist å regne når det gjelder gullmedaljer, men Johnsrød hadde store hensikter med å sørge for at det ikke ble en til. De kjempet om tiendeler hele helgen, og det ble til slutt Kenneth Johnsrød som kunne henge gullmedaljen rundt halsen. Lars Martin Stensbøl og Stian Brøderud, begge fra KNA Kongsvinger, kjempet like hard om bronsemedaljen. Den kampen var det Stensbøl som kom best ut av til slutt.

Det var i klasse 6 for Supercars at vi skulle få den raskeste tiden opp bakken, David Nordgård fra NMK Grenland satte denne tiden på søndagens løp. Dermed vant han søndagen. Magne Gjervan fra Hell Motorsport var raskest på lørdag, men hadde litt mer problemer med tempoet til de andre på søndag. Hen endte dermed på tredjeplass og bronsemedalje. For det var ringreven Morten Bermingrud fra KNA Eiker som tok sølvmedalje i klassen.

Poengstilling NM

Foto: Rune Johannesen