NM-finalen i crosskart ble en thriller

crosskart_vinnere.jpgÅrets NM-finalen i crosskart, som ble kjørt på den populære Krabyskogen Motorbane, ble en virkelig thriller.Hele 42 karter stilte til start tross at mini-klassen denne gang ikke var med.

Dette løpet var tellende i poengsammendraget og gjorde nok at de som ledet hadde ekstra mye nerver…… det skulle vise seg at det hadde de god grunn til.

I den største og hardeste klassen 650ccm stilte hele 21 karter til start. Det var det unggutten Alexander Wiik som ledet før finaleløpet, men bare med 3 poeng ned til Ingve Strand og Thomas Lohne. Alexander hadde ikke dagen og etter middelmådige plasseringer i de to første innledende og han måtte han vinne tredjeomgangen for å komme rett til A-finale. Da skjedde det fatale at han kjørte av banen i et forsøk på forbikjøring…. først ut på ene siden og deretter på tvers over banen der han veltet stygt opp i en bratt skråning.

Utrolig nok var karten kjørbar etterpå og han kunne stille i 6 startspor i B-finalen. Men dette betydde i praksis at gullet var tapt. Da B-finalen gikk avgårde kom Alexander ut som nummer 6 etter første sving men klarte på mirakuløst vis å kjøre seg opp til andreplass og kom dermed til A-finalens niende startspor. Allikevel så det ganske så håpløst ut da Ingve Andre Strand sto i tredje startspor og Thomas Lohne i femte. I pole befant seg regjerende norgesmester Andreas Wiik som gjennom dagen viste at han var tilbake i storform etter 3 strake gjennom dagen. I midten befant seg veteranen Tor Skjerven som stilte på sitt første løp på flere år ….med den nye R4 karten som i disse dager testes.

Da starten gikk var Andreas så vidt foran Tor og Ingve ut av første sving med Alexander på sjette. Men så ble det ikke bare mirakuløst, …. men helt «X-files». Mens Ingve lå an til Gull tok Alexander seg forbi Pål Smørsten og opp bak Thomas. Deretter fikk Thomas en bedre utgang og var forbi Ingve og deretter oppe på gullplass …..men det varte bare 20 meter … farten var for stor og Thomas havnet opp i en skråning og dermed var Alexander oppe bak Yngve. Dette holdt inn til mål og gull for Alexander, ….helt utrolig opphenting. Fantastisk kjøring og pågangsmot av Alexander som klarte å holde hode kaldt samtidig som han nok
også hadde endel flaks. Andreas Wiik var i sin egen klasse denne dagen og dro i fra de andre inn til sin første seier for året, og bare et poeng unna bronsemedalje, den gikk til Thomas Lohne for andre året på rad. Sølvet gikk til Ingve Andre Strand som hadde gullet i lomma helt til en halv runde før mål. Men han var allikevel strålende fornøyd, …i fjor var han nemlig i
samme situasjon men falt ned til fjerdeplass under finaleløpet på Lyngås. Gullet gikk altså til Alexander Wiik fra NMK Gardermoen. Alexander var så glad etter målgang at han stoppet karten midt i banen og hoppet rundt med henda i været ……. det er bare å gratulere.

I 250 klassen handlet det kun om 2 førere i gullkampen denne lørdagen, nemlig Daniel Sundsten og Jan Steve Røkland. Disse unggutta har vært i en klasse for seg denne sesongen. Saken var enkel, Daniel Sundsten ledet med 3 poeng over Jan Steve Røkland og kunne ikke la han vinne på Kraby. Men han viste på forhånd at dette ble vanskelig å unngå, Jan Steve kom til Kraby med SM gull i lomma og har vært uslåelig siste halvår i år.

Etter en litt vaklende start på året har fører og kart utviklet seg til å bli en nærmest 100% kombinasjon. Finalen er det ikke så mye å si om, Jan Steve tok starten fra pole og dro litt i fra inn til mål og tok gullmedaljen på lik poengsum som Daniel. Større overraskelse var det når det gjaldt tildeling av bronsemedaljen. Denne tok Jan Hinna, etter å ha kjørt kun 2 løp i år og inn til tredjeplass på Kraby. Helt utrolig. Tross for meget høyt niva av Jan Steve og Daniel har desverre 250 klassen vært laber år når det gjelder antall kjørere i NM serien. Interessen for klassen er dog stigende og vi regner med en nærmest dobling til neste år slik det ser ut nå.

I 125 klassen ledet svenske Kim Andersson NM med 6 poeng på Ludvik Einarsen før denne finalen. Kim tok hjem gull i både og SM og Sprint cup gull forrige helg og trengte egentlig bare å «kruse» inn til gull her også. Men her i Norge har han hatt større motstand og på Kraby måtte han ikke se mer enn en fører mellom seg og Ludvik hvis Ludvik vant. Men innledende gikk ikke helt som ventet og Kim måtte starte fra fjerde startspor i andre rekke i A-finalen. Ludvik sto i tredje med Dennis Thoren i andre og Christoffer Lia i pole position. Da tarten gikk var Christoffer raskest gjennom første sving fulgt av Ludvik, Dennis og Kim. Christoffer klarte ikke å holde ledelsen og falt gradvis ned til femteplass gjennom finalen. En stund så det ut til at Kim skulle ta hjem gullet men han hadde problemer med å holde følge og ble hardt presset av Simen Vardeberg bakfra, ….og halvkjørt tok Simen seg forbi. Etter hvert måtte også Dennis gi slipp på andreplassen for Vardeberg gutten som virkelig har fått fart på sakene den siste tiden. Og slik ble rekkefølgen i mål…..Ludvik, Simen, Dennis og Kim. Dermed tapte Kim gullet til en strålende fornøyd Ludvik Einarsen som har kjørt glimrende etter
sommerferien. Kim tok altså sølv med mens Christoffer klarte å holde bronseplassen.
Bildet over: Fornøyde unge gullvinnere etter finalen på Gjøvik. Fra
venstre Ludvik Einarsen ( 125 ), Jan Steve Røkland (250) og Alexander Wiik
(650 )