NM i bakkeløp avgjøres på Lillehammer

Førstkommende helg arrangeres årets bakkeløp for biler i Lillehammer Olympiapark. Det er NMK Sør-Gudbrandsdal som er arrangør, og løpene kjøres i den 1.590 meter lange asfaltraseen i den såkalte VIP-vegen.

 

Det har vært kjørt bakkeløp i VIP-veien i Lillehammer Olympiapark en rekke ganger. Senest i fjor da løpene dannet finalehelg for bakkeløps-NM. Asfalttraseen har blitt en populær bakke blant førerne. I år er det kun de to løpene på Lillehammer som inngår i NM og det kjøres ett løp lørdag og ett på søndag.

 

Det er en stor endring når det gjelder klasser i dette mesterskapet i forhold til i fjor. Det er mange klasser i forskjellige grener i Norsk Bilsport, og svært mange av dem egner seg for bakkeløp. Derfor har det blitt hele 10 forskjellige klasser som har NM-status i bakkeløp.

 

I fjor var det seks NM-klasser, og da var det Marius Solberg Hansen fra Asker og Bærum Motorsport som ble mester i klassen under 1600 ccm med Skoda. Han vant foran Espen Isaksætre fra KNA Solør Msp og Anders Hansen fra KNA Indre Ytre Østfold.
I klassen inntil 2000 ccm ble det NM-tittel til Alexander Hauglid fra NMK Valdres i Opel. Sølvet gikk til Per Magne Røyrås fra NMK Kvinesdal, mens Stian Søsæther fra NMK Egersund tok bronse.
I år er disse to klassene slått sammen slik at det er en klasse supernasjonal inntil 2000 ccm.
I supernasjonal inntil 2400 ccm ble det NM-tittel til Joakim Vestli fra KNA Oppland i BMW i fjor. Kenneth Hansen fra NMK Varna tok sølv, mens bronse gikk til Petter Leirhol fra NMK Valdres.
I klassen over 2400 ccm ble det gull til Emil Sivesind fra NMK Krabyskogen i Audi. Robin Slåttekjær fra NMK Grenland endte opp med NM-sølv, mens bronsemedaljen til til Petter Paulsen fra NMK Krabyskogen.
I år er også klassene over 2000 ccm slått sammen til en, supernasjonal over 2000 ccm.

Klassen for tohjulsdrevne rallybiler er populær i bakkeløp. I fjor, som i 2021, gikk NM-gullet til Lars Morten Berntsen fra NMK Hadeland i Opel. Han vant foran Kim Åvar Meland fra NMK Konsmo og Jarle Lippert fra Asker og Bærum Msp. Denne klassen er uforandret i årets mesterskap.

I klassen for firehjulsdrevne biler var det Anders Grøndal fra Asker og Bærum Msp som ble mester med sin Skoda i fjor, hans 18. NM-tittel i norsk bilsport. David Nordgård fra NMK Grenland tok sølv, mens Roger Rustand fra KNA Kongsberg tok bronse.

 

Ettersom bakketraseen på Lillehammer utelukkende består av asfalt, egner den seg også godt for racing-biler. Det er tre NM-klasser for GT-biler i år. I tillegg to klasser for historiske rcingbiler og en klasse for historisk rallycross.

 

Det kjøres altså to separate løp til helgen, som begge er tellende for Norgesmesterskapet.  Det kjøres tre omganger i hvert av løpene og bestetiden til hver deltager oppnådd i en av de omgangene er avgjørende for plasseringen i klassen.

 

 

Det er ti NM-klasser (ikke alle vil få NM-status pga krav til ant deltakere):

Klasse 1: Supernasjonal t.o.m. 2000 cm³
Klasse 2: Supernasjonal over 2000 cm³
Klasse 3: Rallybiler med tohjulstrekk
Klasse 4: Rallybiler gruppe A 4WD, Super Cars, Supercar Lites, gruppe N 4WD,
RC div. 1 WRC- og R5 biler (inkl. biler med utgått homologering også biler
utgått fra gr. B, tidligere Divisjon 2 biler i h.t. teknisk sikkerhets reglement
inneværende år.)
Klasse 5: Racing GT+, GT1, Gatebil Extreme, Drifting Pro og Semi Pro.
Klasse 6: Racing GT3
Klasse 7: Racing GT4 og GT5
Klasse 8: Historisk Appendix K til og med 1600 ccm
Klasse 9: Historisk Appendix K over 1601ccm
Klasse 10: Rallycross Historisk

NM-reglement finnes her:
Reglement for Norgesmesterskap og Norgescup Bakkeløp 2023 – Bilsportboka

Poengstilling i NM bakkeløp 2022:
Poengstilling 2022 – Norsk bilsport

 

Arrangørens Internettsider:
https://www.nmksgd.no/informasjon/nyheter/vis/?T=Tilleggsregler%2C%20p%C3%A5melding%20og%20deltagermeldinger%20&ID=27080&af=1&source=lio

Digital oppslagstavle:
Sportity: Passord NMBAKKELOP22

Arena :
VIP vegen ved OL-Hoppbakken, Birkebeinervegen Lillehammer
Stigende trase, 1.590 meter lang
100 % Asfalt. Bredde: 6 – 10 meter
Høydeforskjell 153 meter

Tidsplan*:

Lørdag 23. september:

Kl. 09.00 Start 1. omgang
2.  og 3. omgang kjøres fortløpende

Søndag 24. september:

  1. 09.30 Start 1. omgang
    2. og 3. omgang kjøres fortløpende

 

*=Endring i tidsplan kan skje. Følg med på løpets nettside.