NM i bakkeløp i Vikersundbakken

S_Haugan_14_Varna
Det er rekorddeltagelse med over 150 biler til start når årets Norgesmesterskap i bakkeløp for biler skal avgjøres ved Vikersundbakken til helgen.

 

Normalt hoppes det langt på ski i Vikersundbakken, men til helgens kal det kjøres fort med bil i motbakke i det flotte hoppanlegget i Modum. NMK Modum & Sigdal arrangerer årets NM i bakkeløp med ett løp på fredag og ett på lørdag. Deltagerne skal konkurrere i en 1.250 meter lang trase som har både asfalt og ngrus som underlag.

 

 

Det er seks forskjellige klasser som har NM-status i bakkeløp. Det er de tre supernasjonal-klassene, en klasse for tohjulsdrevne rallybiler, og en klasse for firehjulsdrevne biler. I tillegg er det NM for klassen Shortcar. Det skal også kjøres norgescup for rallycross nasjonal. Der er det to klasser, inntil 2 400 ccm og over 2 400 ccm.

 

I supernasjonal inntil 1600 ccm stiller Trond W. Marthinsen fra NMK Larvik i Peugeot 207 for å forsvare sine titler fra 2012, 2013 og 2014. Men han skal nok få hard konkurranse i år. Det er nye biler og førere på vei inn i klassen, men også rutinerte ringrever som vil forsøke å hindre Martinsen å ta sin fjerde strake tittel. De to siste års sølvvinner, Asgeir Taraldsen fra NMK Melhus er på plass igjen med sin Renault Clio. Unge Martin Kjær fra NMK Larvik tok bronse i fjor, og kommer som en sterk utfordrer i sin Honda Civic i år. Svein G. Nilsen, tok bronse i 2013 og endte på 4. plass i fjor. I år er KAK-føreren igjen på plass i sin Peugeot 106 Maxi. Dette er bare noen av de 12 førerne som stiller i denne klassen i Vikersund.

 

 

I supernasjonal 1600-2000 stiller far og sønn Johny og Christian Sandmo til duell i årets mesterskap. Johny Sandmo tok sølv i fjor, bronse i 2013 og sølv i 2012 i denne klassen. Han stiller igjen i sin Opel Kadett. Han vil nok kjempe i toppen også i år, men han får knallhard konkurranse av blant annet sin egen sønn. Christian endte på 4. plass i supernasjonal inntil 1600 ccm med en VW Polo i fjor, men i år stiller han i en Mazda RX8. Bronsevinner i denne klasen i fjor, Steinar Stokke fra NMK Bergen er også en av utfordrerne i sin Mazda. Fredrik Magnussen fra NMK Hønefoss, som tok 4. plass i fjor, stiller også blant de 12 deltagerne med sin Ford Fiesta.

 
I supernasjonal over 2000 ccm er det Stian Haugan fra KNA Telemark som har tatt NM-tittelen de fire siste årene med sin Citroën Xsara. Han er favoritt også i år, men det mange som ønsker å gi ham kamp.

 

Fjorårets sølvvinner, Olav Fredriksen fra KNA Eiker i Volvo S40, er en av utfordrerne. Fjorårets bronsevinner, Hans-Jøran Østreng fra NMK Trøgstad er også på plass i sin BMW M3. Ikke mindre enn 25 førere stiller i denne klassen til helgen.

 

I klassen for tohjulsdrevne rallybiler er det 19 deltagere til helgen.  Cato Brynildsen fra NMK Gardermoen har tatt gullet de tre siste årene i sin BMW M3 og stiller igjen. Tom Kristian Lien fra arrangørklubben NMK Modum & Sigdal, som tok sølvet i fjor, stiller også i år på hjemmebane med en VW Golf. Søren Snartemo fra NMK Konsmo tok bronse i fjor, i tillegg til at han ble norgesmester i rally. Han stiller også til helgen med sin BMW M3.

 

I klassen for de firehjulsdrevne bilene stiller hele 21 deltagere til helgen. I spissen for dem, Anders Grøndal fra NAF Motorsport Asker & Bærum. Han vil kjempe om sin 7. strake NM-tittel, og stiller med en DS3 R5. Fjorårets sølvvinner, Morten Bermingrud fra KNA Eiker stiller også til start. Bronsevinner fra i fjor, Frank Sørhaug fra NMK Aurskog/Høland er også på plass med sin Subaru Impreza.

I shortcar stiller 14 førere til start. Her er Sivert S. Johansen og Julius Slatlem, begge fra NAF Nordre Vestfold, blant favorittene.

 

I norgescupen for rallycross nasjonal inntil 2400 ccm var det Robin Slåttekjær fra NMK Grenland som vant i fjor.  Han stiller også denne gangen i en Ford Fiesta.
I klassen over 2400 ccm var det Kjetil Grøterud fra helgens arrangørklubb NMK Modum & Sigdal som gikk til topps i fjor. Han stiller også i år med sin Volvo PV.

Første NM-runde kjøres fredag og den andre kjøres på lørdag. Det kjøres tre omganger i en NM-runde, og den føreren som oppnår best tid i en av omgangene i sin klasse er vinner.

 

FAKTA

Det er seks NM-klasser:

 1. Supernasjonal under 1600 ccm
 2. Supernasjonal 1600 – 2000 ccm
 3. Supernasjonal over 2000 ccm
 4. Rallybiler med tohjulsdrift
 5.  Rallybiler gruppe A 4WD, Super Cars, gruppe N 4WD, RC div. 1 og WRC biler (inkl. biler med utgått homologering også biler utgått fra gr. B, tidligere Divisjon 2,   biler i h.t. teknisk sikkerhets reglement inneværende år.)

6. Shortcar

 

I tillegg til NM-klassene kjøres Norgescup for Rallycross nasjonal.

Det konkurreres i 2 klasser i Rallycross nasjonal.

Klasse 1 Motorvolum maks 2400 cm³.

Klasse 2 Motorvolum over 2400 cm³.
NM-reglement finnes her:
https://bilsport.no/wp-content/uploads/uploads-2008-2017/2008/03/norgesmesterskap_bakkelop_2015_nett.pdf

 

 

Resultater i NM bakkeløp 2014:

http://bilsport.no/poengstilling-2/poengstilling-2014/

 

Arrangørens Internettsider:
http://www.vikersundbakken.no/

 

Arena:
Vikersund Hoppsenter, Heggenåsen 60, 3370 Vikersund


Traseen:

Banetraseen er 1 250 meter lang, og har en høydeforskjell på 75 meter. Underlaget er dels asfalt og dels grus.

 

Tidsplan*:

Fredag 1. mai:

Kl. 08.30 Start 1. omgang
ca. kl. 11.30 Start 2. omgang
ca. kl. 14.30 Start 3. omgang
Lørdag 2. mai:

 1. 08.30 Start 1. omgang løp 2
  ca. kl. 11.30 Start 2. omgang løp 2
  ca. kl. 14.30 Start 3. omgang løp 2
  kl. 19.00 Premieutdeling, bankett

 

*=Endring i tidsplan kan skje. Følg med på løpets nettside.