NM i bakkeløp på Lillehammer

Førstkommende lørdag og søndag avgjøres årets Norgesmesterskap i bakkeløp for biler på VIP-veien ved Lysgårdsbakken på Lillehammer. Det er NMK Sør Gudbrandsdal som arrangerer mesterskapet, som dessverre ikke er åpent for publikum på grunn av Covid-19-restriksjonene.

 

Det har vært kjørt bakkeløp i VIP-veien i Lillehammer Olympiapark en rekke ganger, og den 1 600 meter lange asfalttraseen har blitt en populær bakke blant førerne.

 

Det er sju forskjellige klasser som har NM-status i bakkeløp. Det er de fire supernasjonal-klassene (inntil 1600 ccm, inntil 2000 ccm, inntil 2400 ccm og over 2400 ccm motorvolum, en klasse for tohjulsdrevne rallybiler, en klasse for firehjulsdrevne rallybiler og en klasse for firehjulsdrevne rallycrossbiler.

 

I supernasjonal inntil 1600 ccm er det 14 førere påmeldt. Her vil det bli hard kamp om NM-medaljene blant flere sultne deltagere. På grunn av Korona har det vært lite løp i år, så det er mange som ser frem mot å få kjøre på Lillehammer.
Fjorårets mester i denne klassen, Asgeir Taraldsen fra NMK Melhus er på plass igjen i sin Renault Clio.
Veteranen Trond Marthinsen fra NMK Larvik, som har flere NM-titler i denne klassen tidligere, stiller også med en Citroën Saxo. Per Magne Svardal fra NMK Konsmo i Peugeot 206 vil sikkert også blande seg inn i toppen av resultatlisten.

 

 

I supernasjonal inntil 2000 ccm ble det ikke NM i fjor på grunn av for liten interesse. Til helgen er det 10 førere som er påmeldt i denne klassen.

 

 

I supernasjonal inntil 2400 ccm er det også 10 påmeldte førere. Her er fjorårets mester, Sander Engsvik fra NMK Trøgstad på plass med sin BMW E30. Det samme er fjorårets sølvvinner, Kenneth Hansen fra KNA Varna med Volvo S40.

 

I supernasjonal over 2400 ccm stiller tittelforsvarer Kim Åvar Meland fra NMK Konsmo i sin BMW M3. Fjorårets sølvvinner i klassen, Herbjørn Haug fra KNA Solør Motorsport i Mercedes er også påmeldt. Bronsevinneren fra i fjor, Robin Slåttekjær fra NMK Grenland kommer med sin Ford Fiesta.

 

 

I klassen for tohjulsdrevne rallybiler er 15 førere påmeldt til helgens to NM-løp. Her stiller blant andre fjorårets mester Tom Kristian Lien fra NMK Modum & Sigdal med sin VW Golf. Han får konkurranse av blant andre fjorårets bronsevinner Olav Fredriksen fra NMK Modum & Sigdal i Volvo 240 turbo. Norgesmesteren fra 2018,

Lars Morten Berntsen fra NMK Hadeland, stiller også med sin Ford Escort.

 

 

I klassen for de firehjulsdrevne rallybilene stiller fjorårets mester, Anders Grøndal fra Asker og Bærum Motorsport i sin Ford Fiesta for å forsvare tittelen. Totalt har Grøndal 15 NM-titler i bakkeløp og rally, og kjører i år for nye titler i begge disipliner. Fjorårets sølvvinner, Kenneth Johnsrød fra Asker og Bærum Motorsport stiller i en Ford Fiesta R5.

 

I klassen for firehjulsdrevne rallycrossbiler (Supercars) var det ikke NM-status i fjor. Til helgen stiller blant andre Morten Bermingrud fra KNA Eiker i Ford Focus og David Nordgård fra NMK Grenland i Ford Fiesta i denne klassen.

Første NM-runde kjøres lørdag og den andre kjøres på søndag. Det kjøres tre omganger i hvert av løpene og bestetiden til hver deltager oppnådd i en av de omgangene er avgjørende for plasseringen i klassen.

NM-reglement finnes her:
https://bilsportboka.no/kapittel/bakkelop/nm-bakkelop-reglement/#74481db460

 

Resultater i NM bakkeløp 2019:

https://bilsport.no/poengstilling/poengstilling-2019/

 

Arrangørens Internettsider:
https://nmksgd.no/