NM Rallycross endelig i gang

I helgen var endelig Norgesmesterskapet og Norgescupen i rallycross i gang på Gardermoen Motorpark. Det ble et bra arrangement hvor det ble kjørt 3 klasser lørdag og 3 klasser søndag for å overholde grensen for personer på arrangement i henhold smittevern. Dette ble løst og respektert forbilledlig fra både arrangør og deltagere.

Norgescupen for junior fortsetter å imponere med hele 22 deltagere på dette første løpet  og konkurransen er hard. Etter innledende omganger var det Konsmo-jenta Andrine Rafoss og hadde beste startspor i A-finalen. Andrine kjørte fort i finalen og hadde muligheten til å vinne, men en liten feil i siste runde gjorde at hun ble nummer 2. For Sindre Madsen Moe fra NMK Trøgstad kjørte også fort og kom seg akkurat foran Andrine ut av alternativsporet og kunne kjøre først over mål. Nummer 3 ble Sindre Haug fra NMK Drammen.

Det var knyttet seg stor spenning til klasse 1 i år som hadde 17 deltagere til start. På grunn av Covid-19 har det blitt lite med løp i EM-sammenheng og noen av de førerne som normalt bare kjører EM var dermed å se på startstreken i NM. Fjorårets norgesmester Asgeir Taraldsen fra NMK Melhus viste tidlig at han har gull i sikte i år også og var best etter innledende foran KNA Solørs Espen Isaksætre. Ole Henry Steinsholt fra NMK Grenland er en av de som normalt ville ha kjørt, EM kjørte bra, men måtte via B-finale for å kvalifisere seg til A-finalen. Der hadde han imidlertid farten oppe og kjørte inn til tredjeplass. Espen Isaksætre ledet mesteparten av finalen, men bakfra kom Per Magne Svardal fra NMK Konsmo som hadde gjort unna alternativspor tidlig og kjørte seg inn på teten. Når Isaksætre måtte inn i alternativspor på siste runde klarte Svardal akkurat å komme foran og dermed først i mål foran Isaksætre. Taraldsen ble nummer 5.

12 deltagere skulle kjempe om plassene i klasse 2. Sivert Svardal fra Konsmo tok sølv i fjor, ble kåret til Bilsporttalentet 2019 og skulle etter planen kjøre EM i Supercar i år. Men Covid-19 satte en stopper for dette. Han bestemte seg derfor for å finne frem bilen fra i fjor og kjøre klasse 2 i stedet. Og han var best etter innledende omganger. Men fra NMK Krabyskogen kom det en unggutt som virkelig viser gode takter. Emil Sivesind tok seieren fra de mer erfarne gutta i klassen. Svardal kjørte i mål som nummer 2, men ble senere diskvalifisert og dermed nummer 6. Christian Hobæk fra NMK Larvik hadde tatt steget fra klasse 1 til klasse 2 dette året og kjørte inn til 2. plass og veteranen Per Magne Røyrås fra NMK Kvinesdal ble nummer 3.

Andreas Aarhaug fra NMK Støren var strålende fornøyd med seier på siste løpet og bronsemedalje i NM i 2019. Og i innledende omganger viste han at han gjerne siktet på en medalje av edlere metall i 2020. Han var best sammenlagt i innledende omganger. Men ofte skjer det ting i en finale og Aarhaug endte på 6. plass. Også i denne klassen skulle de yngste vise seg å være best. Sander Engsvik (20 år) vant NM-gull i bakkeløp i 2019, men nå gikk det fort i rallycross også. Han måtte via B-finale for å kvalifisere seg til A-finalen, som han like godt kjørte inn til seier i. Og det ble mer NMK Trøgstad i toppen da Fredrik Kviserud (19 år) kjørte inn til 2. plass. De eldre og mer erfarne førerne i klasse 3 må nok finne frem litt ungdommelig mot for å hamle opp med disse unggutta fremover. Fjorårets NM-vinner Jørgen Syversen fra NMK Aremark ble nummer 3 i klassen.

Klasse 4 har en nedadgående kurve når det gjelder antall deltagere fra å ha vært en av de største klassen. Antall deltagere har variert i alle klasser opp gjennom årene og nå er det denne klassen. Værgudene ville være med og regissere finalen i denne klassen. I det bilene stod på startstreken begynte det å dryppe og regnet bare økte på for så å slutte akkurat i det bilene gikk i mål. Det ble veldig glatt på banen noe mange fikk merke. Kim Åvar Meland fra NMK Konsmo som har vært i medaljekampen i mange av de siste årene, taklet forholdene best og han ledet A-finalen fra start til mål foran Petter Paulsen fra NMK Krabyskogen. Det var knyttet stor spenning til NMK Harstad føreren Jonas Dalseth Jacobsen som kom med nybygd VW Polo for anledningen. Han var også best i innledende omganger, men en dårlig start og utfordringer på det glatte føret gjorde at han endte opp på tredjeplass.

Klassen for Supercars hadde bare 4 deltagere til start. Det var knyttet stor spenning til avgjørelsen om at Svein Bjarte Holten fra NMK Konsmo skulle få delta med den eneste elektriske rallycrossbilen som finnes i Norge. Elektriske biler er på full fart inn i VM-sammenheng men har ikke vært kjørt blandet med ordinære Supercars. På VM-runden i Sverige tidligere i år kjørte de som egen klasse og tidsmessig var de langt bak den ordinære klassen. Men Holten kjørte inn til bra resultater i NM-løpet og var nummer 2 etter innledende omganger. Best var Kjetil Larsen fra Froland motorsport, både etter innledende og i finalen. Holten spant seg litt bort i starten og kom dermed dårlig ut, han endte som nummer 3. Det var David Nordgård fra NMK Grenland i sin nybygde bil som ble nummer 2 i klassen.