Nok et annerledes-år

Vi er i ferd med å legge nok et annerledes-år bak oss, og vi står foran det som for mange også denne gangen blir en annerledes julefeiring. Men Norsk Bilsport er samlet og styrket til tross for pandemien mener NBFs Generalsekretær Hallgeir Raknerud.

 

Kjære bilsportvenner

Foto: Benjamin A. Ward / Norges Bilsportforbund

Da vi gikk inn i Julefeiringen for et år siden, trodde vi at bare vi kom oss ut av 2020 og litt inn i et nytt år skulle alt bli bra. Pandemien skulle bekjempes og vi skulle ta tilbake hverdagen vår. Det skulle være full aktivitet på alle våre arenaer med lykkelige barn, unge og eldre i aksjon i alle de grener og klasser som utgjør det store mangfoldet i Norsk Bilsport. Nå er vi er i ferd med å legge nok et annerledes-år bak oss, og vi står foran det som for mange igjen blir en annerledes julefeiring.

På tampen av det andre året preget av pandemien, så er det befriende å kunne slå fast at Norsk Bilsport er kommet svært bra ut av disse 22 månedene vi har vært gjennom. Faktisk tør jeg påstå at vi har styrket sporten vår i perioden. Klubbene melder om økt medlemsrekruttering. På sitt landsmøte i oktober kunne Norsk Motor Klubb melde om et økt medlemstall fra 8.705 i 2019 til 10.500 ved utgangen av 2021. Det skjer i perioden der vi fryktet at mange ville forsvinne fra sporten vår. I mange andre idretter har det vært tilfelle. De idrettene som er knyttet til Norges Idrettsforbund har hatt en nedgang i medlemstallet på 178.000.

Alle våre dyktige tillitsvalgte og medlemmer har fortsatt å holde liv i klubbene. Dere har alle lagt ned en fabelaktig innsats for å være best mulig forberedt på å komme tilbake til hverdagen.

Vi var redde for at mange av de viktige frivillige skulle bli borte. Men har det skjedd? Nei, det er ikke noe som tyder på det. I klubbene har det vært dugnadsarbeid på baner. Det har vært avholdt flere treninger enn noen gang. Bilsportanleggene har blitt en enda viktigere arena for sosial samling i en tid der det har vært begrenset hva vi har kunnet gjøre. Vi kan fastslå at aktivitet på anleggene skaper samhold og enda bedre sosialt miljø i klubbene. God klubbdrift er viktig for å sikre rekruttering. Det sosiale er viktig, og jeg vil påstå at våre klubber har kommet styrket gjennom Pandemien så langt.

Så har ikke året vi legger bak oss vært like utfordrende som 2020 – heldigvis. Det startet ikke bra. Også på denne tiden for et år siden dukket det opp nye muterte virusvarianter, og det ble en utfordrende vintersesong for rallysporten. To NM-runder måtte avlyses. Men etter hvert kunne vi gjennomføre en sesong med mye aktivitet, selv om både VM-runden i rallycross på Lånke og de store landsfinalene i bilcross heller ikke i år lot seg gjennomføre.

Men midt i utfordringene kunne vi innkassere en rekke triumfer. På den internasjonale arena har 2021 kanskje vært Norsk Bilsports beste noensinne.

Dennis Hauger vant det prestisjefylte FIA Formel 3-mesterskapet.
Andreas Mikkelsen ble både verdensmester i WRC2 og Europamester i rally.
Torstein Eriksen ble verdensmester som kartleser i WRC2, mens hans sjåfør, Mads Østberg, tok VM-sølvet bak Mikkelsen.
Andreas Bakkerud ble Europamester i Rallycrossens supercar-klasse.
Fredric Aasbø vant Formula Drift.
På tampen av året satt en av våre unge lovende talenter prikken over i-en. Karl Peder Nordstrand sikret seg tredjeplassen sammenlagt i FIA Cross Car Academy Trophy. En prestasjon det står respekt av og som viser at Norge også i årene som kommer skal levere toppførere i rallycross og rally.

At vi har førere som viser vei internasjonalt er viktig. De er viktige forbilder og gir inspirasjon til oss alle. Men det aller viktigste er og blir det som skjer på grasrotplan, ute i klubbene fra Alta til Mandal i vårt langstrakte land. Historiene om alle de gode opplevelsene bilsporten gir. Det er historien om Anita som fant kjærligheten i bilcrossmiljøet på Toten. Det er den lokale bilcrossduellen mellom Henriette fra Vestvågøy og Ragnhild fra Vågan som er viktigere for dem enn på hvilken plass de havner på resultatlisten. Det er historien om åtteåringen fra Bodø som ikke kan tenke seg noe bedre enn å kjøre karting på sin lokale bane. Det er de unge lovende crosskartkjørerne på Grenland Motorsenter. Det historien om 14 år gamle Marius som endelig kan slippe ut clutchen på bilcrossbilen sin på Røssvoll, noe han har gledet seg til i flere år.

 

Det er alle historiene om de gode og viktige opplevelsene bilsporten gir så mange, fordi vi har så mange gode klubber og fantastiske frivillige som stiller opp for å glede andre. Jeg er utrolig stolt av dere alle. Tusen takk for at dere stiller opp.

Så er vi altså fortsatt i en utfordrende tid. Vi må vi fortsette med å vaske hender, holde avstand, bruke munnbind og ta vare på hverandre også i tiden som kommer.

Vi er rundt 30.000 personer som har en aktiv rolle i Norsk Bilsport. I tillegg er det mange titusener som følger og lar seg underholde av bilsport her i landet. Jeg ønsker dere alle en riktig God Jul og et Godt Nytt År.

 

Hallgeir Raknerud
Generalsekretær
Norges Bilsportforbund