Nordmann var teamkamerat med Senna

gp_bok_460.jpgFormel 1-kommentator og racerfører Atle Gulbrandsen har sammen med Morten Malmø skrevet den første norske boken om bilsportens førstedivisjon, Formel 1. Der kan du lese den ukjente historien om den norske teamkameraten til Ayrton Senna.

Boken «Grand Prix – Historien om Formel 1» er til salgs hos de fleste Notabene-butikker og i en rekke nettbutikker i disse dager. Det er første gang det utkommer en norsk bok om Formel 1.

-Selv om vi aldri har hatt noen Formel 1-fører fra Norge er interessen for sporten veldig høy her hjemme, og vi synes det var på tide med en bok, forteller forfatterne Atle Gulbrandsen og Morten Malmø.

Boken omhandler først og fremst det som har skjedd de seksti årene siden VM i Formel 1 startet i 1950. Her får du lese om førerne, bilene, banen og skandalene i sporten. Det finnes også et kapittel om bilsportens begynnelse, for allerede på slutten av 1800-tallet ble det kjørt billøp som var forløperen til dagens Formel 1.

-Dessuten har vi en norsk vinkling gjennom hele boka, og vi har også et eget kapittel om den norske Formel 1-historien. Selv om Norge aldri har hatt noen F1-fører eller noe F1-løp, så finnes det mange spennende og ukjente historier som knytter Norge til Formel 1. Vi har blant annet skrevet om nordmenn som har konkurrert mot, og gjort det sterkt i konkurranse med førere som senere har kommet til Formel 1. Blant annet har vi skrevet om en nordmann som var teamkameraten til Ayrton Senna i Formel Ford på begynnelsen av 80-tallet, og som også var sjefsmekanikeren til Michael Andretti det første året han kjøre racerbil. Den historien er det ikke mange som kjenner i dag, forteller Atle Gulbrandsen.

I kapittelet om bilsportens begynnelse er nordmennene Eugen Bjørnstad og Sig Haugdahl nevnt. Bjørnstad gjorde det sterkt i ulike Grand Prix-løp på 30-tallet, som var forløperen til Formel 1, mens Sig Haugdahl gjorde seg bemerket i amerikansk racing.

-Haugdahl har ikke noe med Grand Prix eller Formel 1 å gjøre, men han en pioner i bilsportens begynnelse han også, og det som skjedde i USA før andre verdenskrig hadde også en stor betydning for Grand Prix-løpene i Europa, og senere Formel 1. I researchen med denne boken har jeg også funnet flere spennende historier som nærmest kan forandre norsk bilsportshistorie, men det sparer jeg til senere. Kanskje det blir en fremtidig bok, sier Gulbrandsen hemmelighetsfullt.

atle_g_bok.jpgAtle Gulbrandsen er journalist og racerfører, og debuterte som verdens yngste F1-kommentator, bare 17 år gammel i 1997. Siden den gang har han kommentert de fleste Formel 1-løpene på norsk TV og ellers jobbet med motorsport i en rekke forskjellige medier. I høst ble han også kjent som biltester i TV-programmet Broom på TV2. Den 14. mars sitter han bak mikrofonen på Viasat Sport når årets Formel 1-sesong starer i Bahrain.

-Min Formel 1-interesse startet da min far tok meg med på Frankrikes Grand Prix på Paul Ricard da jeg var åtte år gammel i 1988. Senere fikk jeg også med meg løpet på Silverstone i 1991, og siden den gang har jeg vært hektet. Jeg så alt jeg kom over på TV, og leste side opp og side ned i utenlandske bilblader. Da jeg hadde fylt 17 år tok jeg kontakt med Canal+, og fikk sjansen som ekspertkommentator. Senere gikk jeg over til NRK og begynte etterhvert som hovedkommentator, og siden den gang har jeg kommentert mer enn 150 F1-løp for TV2, TV3 og nå Viasat Sport.

-Drømte du også om å kjøre Formel 1 selv?

-Ja, som de fleste unge gokartkjørere var også min drøm å komme til Formel 1, men jeg innså tidlig at ikke det kom til å skje. Men jeg har likevel hatt en morsom karriere og fått resultater jeg er stolt av, sier Atle som de siste årene har kjørt som semiprofesjonell i det tyske langdistansemesterskapet VLN.

-Hvordan kom boka til?

-Jeg har i mange år hatt lyst til å skrive en norsk bok om Formel 1, og med tanke på at VM fyller 60 år i 2010 tenkte jeg det var på tide. Så jeg tok kontakt med Morten Malmø, ettersom vi hadde snakket om dette før, og da var det bare å sette i gang. Jeg har skrevet i hele høst samtidig med at testet biler for Broom Live og studerte fagene PR og ledelse på BI.

Morten Malmø er journalist, forlegger og en F1-entusiast, og skrev i 2005 barneboken Full Gass! – Michael Schumacher og Formel 1.

Grand Prix – Historien om Formel 1 er utgitt av forlaget Historie & Kultur AS, og er i salg i disse dager. Den kan blant annet bestilles på www.haugenbok.no, www.ark.no, www.notabene.no, www.pushvideo.no, www.automobilia.no og www.grpp.no.