Norge nummer seks på prestisjefylt bilsportranking

P_Solberg_15_champion
Når man summerer opp antall VM-seirer i bilsport denne sesongen kommer lille Norge på en oppsiktsvekkende sjetteplass. – Det forteller det meste om den fantastiske sesongen norsk bilsport kan se tilbake på, sier generalsekretæren i Norges Bilsportforbund, Hallgeir Raknerud.

2015 har vært et fantastisk år for norsk bilsport; Petter Solberg har tatt sin andre strake VM-tittel i rallycross, Andreas Mikkelsen har vunnet sin første VM-runde i rally, Fredric Aasbø har blitt verdensmester i drifting og en rekke andre norske utøvere har utmerket seg på internasjonale arenaer.

Og da det internasjonale bilsportforbundet, FIA, skulle ha sin årlige premieutdeling nylig var det ikke bare verdensmesterne Petter Solberg, Lewis Hamilton, Sébastien Ogier, José Maria López, Mark Webber, Brendon Hartley og Timo Bernhard som fikk oppmerksomhet. FIA hadde også laget en egen «Nations’ cup», hvor man hadde summert antall VM-seirer i de offisielle verdensmesterskapene Formel 1 (F1), Rally VM (WRC), VM i rallycross (WRX), VM i standardbilracing (WTCC) og VM i langdistanseracing (WEC). Denne listen ble toppet av Frankrike foran Tyskland og Storbritannia. Og på en oppsiktsvekkende sjetteplass, og som nummer fire av de europeiske landene, fant man Norge.

Norge står oppført med totalt fem VM-seirer i år, tre av Petter Solberg i WRX, en av Andreas Bakkerud i WRX og en av Andreas Mikkelsen i WRC.

– Jeg må si jeg ble utrolig stolt på vegne av norsk bilsport da jeg så denne listen. Norge er et lite land, men i internasjonal bilsport er vi i ferd med å bli en stormakt, forteller Hallgeir Raknerud.
A_Mikkelsen_15_SPA1

Norge stod oppført med like mange seirer som New Zealand, men med flere enn for eksempel Finland som blir sett på som en av verdens beste bilsportsnasjoner.

– Nå skal det jo sies at det også finnes en rekke profesjonelle bilsportsmesterskap som ikke er offisielle FIA VM, så denne lista gir ikke den fulle og hele sannheten om hvilke nasjoner som er best i bilsport. Men Norge hevder seg uansett svært bra om dagen, og et av mesterskapene som ikke er på lista her er jo VM i drifting, hvor norske Fredric Aasbø gikk helt til topps i år.

Det var også Fredric Aasbø som ble kåret til Årets Bilsportsutøver nylig, og fortsetter den rivende utviklingen av drifting er det ikke utenkelig at også
den bilsportsgrenen får et offisielt verdensmesterskap med FIA-status på sikt.

A_Bakkerud_15_ITA

Anerkjent talentsatsing
Norsk bilsport har hatt enda mer å juble for den siste tiden. I forbindelse med FIA-kongressen i forrige uke ble det også klart at den norske VM-runden i rallycross i Hell fikk best poengscore av FIAs observatører av samtlige rallycrossarrangører i 2015, og talentutviklingsprogrammet til Norges Bilsportforbund fikk stor anerkjennelse og et bidrag av FIA på 50 000 euro.

– Vi har satset stort på talentutvikling de siste årene, og av FIA er vår talentsatsing rangert som nummer av 15 av de totalt 93 landene som søkte om midler. Og vi ser resultater av vår talentsatsing nå med unge norske utøvere som imponerer stort i utlandet.

Norges Bilsportforbund hviler imidlertid ikke på laurbærene til tross for svært gode resultater i året sesong.

– Vi jobber stadig for å utvikle norsk bilsport med tanke på både bredde i Norge og eliteførere internasjonalt. I 2016 kommer både Andreas Mikkelsen og Mads Østberg til å befeste vår posisjon som en av verdens beste nasjoner i rally, og med Petter Solberg og alle de andre norske i rallycross kan vi vel kalle oss verdens beste rallycrossnasjon i dag. Fredric Aasbø viser at vi er best i drifting også, og med Dennis Olsen på plass som juniorfører hos Porsche har vi en gylden mulighet til å frem en verdensstjerne i racing også, avslutter Hallgeir Raknerud.