Norges raskeste landslag 2024

Norges Bilsportforbund har tatt ut 31 utøvere på Team Norway, Norges raskeste landslag, i 2024. I år er juniorlandslaget fjernet, og utøverne er fordelt på et elitelandslag og et satsingslandslag.

-Først og fremst er det veldig gledelig at det går så bra for norsk bilsport om dagen, og det er flere og flere som hevder seg internasjonalt. Derfor ble det noen flere utøvere på årets landslag enn det som opprinnelig var planen, men den utfordringen tar vi, sier sportssjef i Norges Bilsportforbund, Atle Gulbrandsen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Som tidligere annonsert er det ikke lenger noe juniorlandslag på Team Norway.

-Det er flere årsaker til at vi har kuttet ut juniorlandslaget. En årsak er at det har vist seg å være vanskelig å plukke ut de rette utøverne når de er så unge. En utøver kan for eksempel ha gjort det veldig bra et år, for så å bli tatt ut på landslaget, men så ha en vanskeligere sesong året etter. Da kan det være flere andre utøvere som får bedre resultater enn vedkommende som er på landslaget, og som vil stille spørsmål rundt det. Det har vi stor forståelse for. Dessuten ser vi fra både forskning og andre idrettsforbund at det er riktig å ha mindre elitefokus på de aller yngste, og heller satse mer på breddeaktiviteter for denne gruppen.

NBF Talentutvikling har trappet opp breddeaktivitetene betraktelig dette året, og har allerede arrangert to breddesamlinger på Sørlandet, en breddesamling i Trøndelag, en breddesamling på Østlandet, flere breddetreninger i Oslo og et webinar – i tillegg til alle eliteaktiviteter som gjøres for de på Team Norway.

Endringer kan komme
Det er som alltid ingen enkel jobb å ta ut et landslag, og det er styringsgruppen i NBF Talentutvikling, bestående av Roger Moen, Tommy Rustad, Molly Pettit og Atle Gulbrandsen som står for uttaket. En grundig jobb gjøres, resultatlister blir studert, løp blir besøkt, fremtidsplaner blir sett på og det snakkes med utøvere og andre i miljøet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

-Enkelt forklart kan man si at elitelandslaget er for de som primært lever av bilsport og som hevder seg i det internasjonale toppsjiktet i sin gren, mens satsingslandslaget er for de vi tror har potensial til å havne på elitelandslaget etter hvert. Så kan det alltids komme endringer. Noen kan miste sin plass på landslaget på grunn av manglende kjøring, for eksempel, mens andre kan komme inn fordi de får på plass et bra program, sier Gulbrandsen.

Det er alltid slik at det er en flere talenter og raske førere som havner utenfor landslaget. Slik er det i all idrett, og også i bilsport.

-Et sted må vi rett og slett sette strek, og det handler mye om ressurser også. Vi har ikke kapasitet til å følge opp flere, men trøsten for de som nå er utenfor landslaget er at det er mulig å komme inn senere ved hjelp av gode resultater og en bra internasjonal satsing. Og internasjonal er et stikkord her, for man må ha en internasjonal satsing for å være på Team Norway. Dessuten er alle velkommen til å være med på samlinger og få hjelp av oss i NBF Talentutvikling selv om man ikke er på Team Norway.

Nye førere
Årets elitelandslag består av 19 førere, hvor de fleste er gjengangere fra i fjor, mens noen nye har kommet til.

Dette er Simen Olsen, drifteren som i fjor slo Fredric Aasbø i Formula Drift, Magnus Gustavsen, som har et veldig spennende program på gang i internasjonal GT-racing, Oskar Sandberg, som nå kjører GT4 gratis i Tyskland og Frank Tore Larsen, som nå skal prøve seg på flere EM-runder i rally. I tillegg har Sivert Svardal rykket opp fra satsingslandslaget, etter en sterk sesong i EM i rallycross i fjor – et mesterskap han skal kjøre i år også. Tommy Østgaard er ute av elitelandslaget, da han skal trappe ned, men han er med på Esportlandslaget til Norges Bilsportforbund.

Satsingslandslaget består av 12 førere, og her er det en rekke nye fjes.

-Vi har en gjeng med unge gokartførere som satser internasjonalt, og som er med, og en som nå er tilbake på landslaget er Niklas Eker Abrahamsen, som i år har et veldig spennende program i Tyskland. Så er det noen som er ute av Team Norway, men som selvsagt har muligheten til å komme inn igjen. Vi følger med på alle talentene der ute.

Utøverne på årets landslag er både kvinner og menn, fra store deler av Norge, som representerer racing, rally, rallycross, drifting, dragracing og karting.

Hva tilbys?
Å være på landslaget til Norges Bilsportforbund er ikke det samme som å være på landslaget i fotball, for eksempel. Alle utøverne representerer seg selv eller andre team i konkurranser, men som landslagsutøver får man tilbud om en rekke tjenester som hjelper karrieren.

-Vi tilbyr tjenester som fysiske treninger med vår landslagstrener Jan Åge Asgrimsplass, mentaltreninger med Jon Krognes, gratis skadebehandling hos Volvat NIMI, fellestreninger, landslagssamlinger, kjøresamlinger, sponsorrådgivning, medierådgivning og mye annet. I tillegg nevnes alle på landslaget i våre ukerapporter på nett og sosiale medier. Noen utøvere blir fulgt opp tettere enn andre, og til syvende og sist er det opp til utøveren selv hvor mye hjelp vedkommende ønsker. Vi ser at noen av de som har jobbet tettest med NBF Talentutvikling opp gjennom årene er noen av de som også har kommet lengst som bilsportutøvere, og det er hyggelig at alle som får tilbud om en landslagsplass sier ja.

Esportlandslag
I samarbeid med NMK Esport har Norges Bilsportforbund også et eget esportlandslag med åtte utøvere. Disse representerer Norge i ulike konkurranser.

-Her har vi noen av verdens beste esportutøvere, og esportutøverne er også med på samlinger sammen med resten av landslaget, avslutter Atle Gulbrandsen.

 

Elitelandslaget 2024:

 1. Andreas Mikkelsen, rally
 2. Torstein Eriksen, rally
 3. Mads Østberg, rally
 4. Ole Christian Veiby, rallycross
 5. Andreas Bakkerud, rallycross
 6. Fredric Aasbø, drifting
 7. Julie Nataas, dragracing
 8. Dennis Hauger, racing
 9. Martinius Stenshorne, racing
 10. Dennis Olsen, racing
 11. Christian Krognes, racing
 12. Simen Olsen, drifting
 13. Sivert Svardal, rallycross
 14. Oskar Sandberg, racing
 15. Frank Tore Larsen, rally
 16. Marius Nakken, racing
 17. Marcus Påverud, racing
 18. Magnus Gustavsen, racing
 19. Emil Heyerdahl, racing

 

Satsingslandslaget 2024:

 1. Karl Peder Nordstrand, rally
 2. Jens Hvaal, rallycross
 3. Isabell Rustad, racing
 4. Emil Gjerdrum, racing
 5. Marcus Ahlmann Sæter, racing
 6. Niklas Abrahamsen, racing
 7. Philip Svendsen, karting
 8. Marius Barry-Berg, karting
 9. Vegard Klemetsen, karting
 10. Casper Henriksen, karting
 11. Elina Rolfsen, karting
 12. Fredrik Flood Engebretsen, karting

 

Esportlandslaget 2024:

 1. Tommy Østgaard
 2. Ole Steinbråten
 3. Oskar Biksrud
 4. Jarl Teien
 5. Kenneth Gulbrandsen
 6. Jakob Rafoss
 7. Anders Myhre
 8. Steffen Hjelvik