Norgesmestere i Bakkeløp

Norgesmesterskapet i Bakkeløp ble arrangert som to løp i Lysgårdsbakken på Lillehammer, da de to første løpene ble avlyst på grunn av for liten deltagelse. NMK Sør-Gudbrandsdal var arrangør. For å sikre at flest mulig skulle få mulighet til å kjøre om NM-medaljer var det nytt av året at 4 av rallycrossklassene var slått sammen til 2 klasser, over og under 2000 ccm. I tillegg var det åpnet for NM for flere nye klasser for Racing og driftingbiler. De nye klassene hadde som betingelse at det var minimum 10 biler som stilte til start for å få NM-status.

Klassen for rallycrossbiler inntil 2000 ccm hadde flere deltagere som kjørte bakkeløp for første gang. Men det var de erfarne som endte om med å kjempe om NM-poengene. Anders Hansen fra KNA Indre Ytre Østfold startet best på lørdagen og satte bestetid i første omgang, men etter hvert fikk Sebastian Høidalen fra NMK Grenland fart på bilen og etter seks omganger i de to løpene var det han som var Norgesmester i klasse 1. Det ble mer spennende i kampen om 2. og 3. plassen i klassen, da Martin Kjær fra NMK Grenland utover søndagen kjørte veldig bra. Til slutt skilte det bare 1 poeng mellom han og Hansen i Hansens favør.

I klassen for rallycrossbiler over 2000 ccm kjempet Petter Leirhol (NMK Valdres) og Emil Sivesind (NMK Krabyskogen) en innbitt kamp hele helgen. Sivesind var best i to av tre omganger lørdag og best sammenlagt. Det var tydelig at dette ønsket Leirhol å gjøre noe med på søndag, og satte bestetid i klassen i de to første omgangene og forbedret tiden enda litt i 3. omgang. Men det hjalp ikke, for da klaffet også alt for Sivesind som slo Leirhol med 2 tideler. Dermed ble det NM-gull til Sivesind og sølv til Leirhol. Marius Solberg Hansen fra Asker og Bærum Motorsport kjørte også bra hele helgen og kunne til slutt konstatere at det holdt til bronsemedalje i NM.

Lars Morten Berntsen fra NMK Hadeland var i det umulige hjørnet for konkurrentene i klassen for rallybiler 2WD denne helgen. Med unntak av en omgang var han raskest og ble norgesmester foran Jarle Lippert fra Asker og Bærum Motorsport og Ståle Braset fra Hell Motorsport.

Like suveren var Sivert Svardal fra NMK Konsmo i klassen for 4-hjulsdrevne rally- og rallycrossbiler. Hans-Jøran Østreng fra NMK Trøgstad prøvde og prøvde, men til tross for tøff kjøring ville det seg ikke. Svardal endte opp med gull og Østreng sølv. Om tredjeplassen ble det litt mer spennende. David Nordgård fra NMK Grenland hadde problemer på lørdag og ble nummer 5 den dagen. På søndag gikk alt så mye bedre hvor han kjørte inn til en andretid og to tredjetider. Med et poengs margin endte han opp med bronsemedalje i mesterskapet.

En av de nye klassene for året var klassen for Racing og Driftingbiler. Her var det i hovedsak Stian Hermansen fra NMK Gardermoen og Stian Hafsengen fra NMK Solør som kjempet om de to gjeveste medaljene. Hermansen kjørte fantastisk i tredje omgangen på lørdag og ble dermed vinner av løpet på lørdag. På søndag var Hafsengen suveren og når Hermansen fikk tekniske problemer i siste omgang var gullet til Hafsengen klart. Hermansen fikk sølv og Jan Øivind Ruud fra NMK Solør fikk bronse.

Klassen for historisk biler over 1601 ccm var også ny i NM-sammenheng. Her var blant annet Holm Jacob Matheson (Mattis) fra NMK Aurskog-Høland ute etter en ny seier i sin legendariske Ford, men sånn ble det ikke denne gangen. Robert Skaugerud fra Historisk Racing var suveren hele helgen i sin Opel Ascona og kunne innkassere den første gullmedaljen for historiske biler i bakkeløp i NM-sammenheng. Mattis kjørte også bra alle omganger og ble til slutt vinner av sølv i mesterskapet. Bjørn Lund fra Asker og Bærum Motorsport ble nummer 3 i mesterskapet.

Resultater fra NM Bakkeløp

Poengstilling NM

Foto: Rune Johannesen

NM medaljer vil bli utdelt på Bilsportgalla23, 2. desember.