Norgesmestere i Rallycross 2023

Det var kaldt til tross for sol hele helgen når KNA Solør Motorsport inviterte til avslutning av rallycrossesongen på Finnskogbanen. Søndag måtte man utsette løpet en time slik at man fikk harvet opp frosne sandfeller og tint det tynne islaget som lå enkelte steder på banen. Det så imidlertid ikke ut til å plage deltagerne som sørget for spenning i mange av klassene helt til siste finale var i mål.

I den største motorklassen, biler over 2400 ccm, hadde Simen Engsvik fra NMK Trøgstad en god ledelse før det siste løpet og Emil Sivesind fra NMK Krabyskogen var nok innstilt på at det ble sølv på han i årets NM. Men det skulle bli mer spennende enn som så, i hvert fall innledningsvis. For det stemte ikke som det pleier for Engsvik denne helgen og etter innledende omganger var status at Engsvik måtte via B-finale for å kvalifisere seg til A-finalen. Det klarte han uten problemer, men spenningen levde fortsatt. Dersom Sivesind vant A-finalen kunne ikke Engsvik bli dårligere enn nummer fire, og da gå foran på flest seire totalt i sesongen. Men i A-finalen var alt på plass hos Engsvik. Fra bakerste rekke gikk han rett i ledelse og denne gav han aldri fra seg. Dermed var NM-tittelen klar for en lettet Engsvik som gjorde det litt mer spennende enn han selv ønsket innledningsvis. Sølvmedaljen vant Sivesind. En det virkelig stemte for denne helgen var Jørgen Syversen fra NMK Aremark. Han var best etter innledende omganger, ble nummer to i løpet og på bronseplass i NM.

Petter Leirhol fra NMK Valdres kjempet en kamp i NM-sammendraget med Thomas Bryntesson fra NMK Trøgstad i klassen for biler inntil 2400 ccm. Og begge hadde litt å tenke på etter lørdagen hvor de var beskjedent plassert på henholdsvis 7. og 8. plass. Dette rettet de imidlertid opp i siste omgang på søndag og var begge kvalifisert til A-finale. Dermed var det klart at Leirhol var norgesmester i klassen med Bryntesson på sølvplass. Leirhol understreket for øvrig dette med å vinne A-finalen. Her var det mer spennende om hvem som skulle ta bronsemedaljen. Fredrik Kviserud fra NMK Trøgstad, Mathias Minge fra NMK Aremark og Andreas Aarhaug fra NMK Støren hadde alle muligheter til å vinne denne. Men det var til slutt Minge som ble nummer to i løpet og dermed kapret bronsemedaljen. Kviserud ble nummer 3.

Spenning var det også lenge i klassen for biler inntil 2000 ccm. Her var det Andreas Myhre fra NMK Valdres og Sigurd Egeland fra NMK Kvinesdal hvor det bare skilte tre poeng før siste løpet. Egeland hadde veldig lyst på gull i år etter at han ble nummer to i fjor, bare to poeng bak norgesmesteren. Etter ot tyvstarter og dermed startnekt i en omgang på Myhre, og Egeland med stopp i en omgang, lå de to nederst på lista etter lørdagens kjøring. Heldigvis kunne de stryke en omgang og rette opp dette på søndagen. Men Egeland fikk det ikke til å stemme på Finnskogbanen, så mens Myhre satte bestetid i 4. omgang og dermed toppet listen etter innledende omganger, måtte Egeland gå veien om B-finale. Dermed var det klart før finalene at Myhre var norgesmester. Egeland ble nummer tre i B-finalen og ingen A-finale. Han sikret allikevel sølvmedaljen foran Lasse Aaberg fra NMK Bergen. Åsmund Holten fra NMK Vikedal vant løpet foran Myhre og Aaberg.

Det var ingen stor spenning i klassen for biler inntil 1600 ccm om gullet. Jens Hvaal hadde en bra ledelse før siste løpet og var best hele helgen. Mer spennende ble det om sølv og bronse hvor det stod mellom Andrine Rafoss fra NMK Konsmo og Mats Marthinsen fra NMK Grenland. Før finalen var det et poengs ledelse til Marthinsen foran Rafoss. Dermed kunne det gå alle veier, alt ettersom hvor de plasserte seg i A-finalen. Per Magne Svardal fra NMK Konsmo kjørte et godt løp og ble nummer to foran Rafoss og Marthinsen som da fikk henholdsvis sølv og bronse.

I Rallycross Historisk vant Amund Walle fra NMK Fluberg gull i Norgescupen. Klubbkamerat Bjørn Egil Dalen gjorde alt han kunne denne helgen men ledelsen Walle hadde var stor nok til å forsvare NC-gullet til tross for at Dalen var foran hele helgen. Bronsemedaljen gikk til Marius Sannerhaugen fra NMK Gardermoen. Dalen vant løpet foran Geir Paulsen fra NMK Krabyskogen og Joakim Brattrud fra NMK Fluberg.

I Norgescupen for Rallycross Junior har det vært Markus Røsrud fra NMK Gardermoen og Johannes Rafoss fra NMK Grenland som har kjempet hele sesongen om ledelse i cupen. Det skilte kun tre poeng mellom de to foran det siste løpet, i Røsrud sin favør. Rafoss hadde noe tekniske problemer på Momarken og det fikk han også på Finnskogbanen. Røsrud derimot hadde ingen store problemer, var best etter innledende og kjørte inn til seier i løpet foran Tobias Spangen fra NMK Hamar. Spangen ble dermed nummer tre i cupen i sin første sesong, etter at han vant Bilsporttalentet i 2022.

Bilder: Rune Johannesen

Resultater fra løpet

Poengstilling i NM og NC

Alle medaljer blir delt ut på Bilsportgalla23.