Norsk Bilsport hedret Petter Solberg

Petter Solberg ble et naturlig midtpunkt under Bilsportgalle19 lørdag kveld. Etter sin fantastiske Farewell Tour rundet han av året i selskap med nesten 700 norske bilsportvenner.

NBF hedret selvfølgelig Petter på en dag som denne, og det var en svært beveget og rørt Petter Solberg som tok i mot hyllesten. NBF benyttet anledningen til å innstifte Petter Solbergs Stipend, som vil bli utdelt for første gang under neste års Bilsportgalla.

Her er talen som NBFs president Per Madsen holdt for  Petter:

 

Alt har en slutt – dessverre. Når Petter nå har valgt å avslutte sin internasjonale karriere på topplan, så settes punktum for en reise som har vært helt fantastisk. Ikke bare for Petter selv, hans familie og støtteapparat, men også for Norsk og internasjonal bilsport.

 

Det er utrolige resultater Petter Solberg har oppnådd.
Han er uten tvil tidenes beste norske bilsportsutøver, og vi er med god grunn stolte over en fører som Petter.

 

For 25 år siden var det ikke mange som trodde at vi noen gang skulle få en norsk verdensmester i rally. Men så skjedde det.

9. november 2003 var dagen da unge som gamle satt som tente lys på kanten av TV-stolen. Det var også dagen da rallysendingen på TV hadde flere seere enn selveste cupfinalen i fotball på Ullevaal.

9. november 2003 var dagen da Petter Solberg ble verdensmester i rally.

 

Denne dagen brakte Petter rally opp på et folkesport-nivå. Han kjørte seg bokstavelig talt inn i hjertet både på den 10-årige pjokken som synes fart og spenning er tøft, og på den 80 år gamle bestemoren som mente Petter var den kjekkeske gutten som noen gang hadde vært vist i TV-ruta.

I Norge fikk bilsporten en helt annen betydning etter Petters VM-tittel, og etter at han i selskap med alle andre norske toppidrettsutøvere tok med seg hele fire trofeer fra Idrettsgallaen, blant annet for Årets Forbilde.

 

Noe av det mest imponerende med Petter Solberg er hans lidenskap for bilsporten og evnen til aldri å gi opp.

Da Subaru trakk seg fra rally-VM valgte han å satse i egen regi og hans VM-bronse i rally fra 2010 kom i beinhard konkurranse med fabrikksteamene.

Mange vil mene det var en like stor prestasjon som VM-gullet sju år tidligere.

I rallycross-VM kjempet også Petter de første årene mot team med fabrikksstøtte og større ressurser. Men igjen viste Petter at man kan nå langt med viljestyrke og stor tro på egne valg og satsinger. Det ga to nye VM-gull i 2014 og 2015.
Det gjorde også at Petter ble den første noensinne til å ta VM-gull i to forskjellige bilsportdisipliner, og hans status internasjonalt ble ytterligere forsterket.

Foran 2017-sesongen bygget Petter selv opp et rallycross-team i samarbeid med Volkswagen, og da viste han, godt støttet av sin Pernilla, at han også i teameier-rollen ble best. To nye VM-gull i teammesterskapet i rallycross ble resultatet.

 

 

Med sine fantastiske prestasjoner, og ikke minst sin måte å ta vare på og stille opp for fansen og alle rundt seg er Petter et forbilde og en motivator for andre utøvere. Norsk Bilsport har så utrolig mye å takke Petter Solberg for.

 

Nå er det slik at Petter har fått NBFs fortjenstmedalje i Gull tidligere. Han har også fått Gullrattet. Slik sett har vi ikke flere offisielle utmerkelser igjen.

Men sammen med Petter vil NBF fra neste år innføre et nytt stipend.

Petter Solbergs Stipend. Stipendet vil hvert år tilfalle en ung lovende bilsportsutøver som vil bli plukket ut av en egen jury der Petter selv har lovet å være aktivt med.
 
NBFs styre har bevilget 150 000 kroner til neste års utdeling som vil skje neste gang vi møtes til Bilsportgalla.

Vårt håp er at de kommende generasjoner skal la seg imponere av det pågangsmot og den lidenskap Petter har hatt, og fortsatt har, for bilsporten, og at dette stipendet nettopp skal minne dem om, at nærmest alt er mulig. 

I tillegg er det slik at vi har oppfattet at Petter fortsatt vil komme til å kjøre enkelte løp fra tid til annen.

Derfor er det en glede å kunne overrake deg en evigvarende lisens. Bare du består den årlige legesjekken, så kommer lisensen automatisk hvert år.

I tillegg vil vi også få overrekke deg en tegning med deg og alle dine tre VM-vinnende biler.

En tegning som vi håper kan henge et sted der Oliver ser den daglig, og slik blir minnet om at alt er mulig med en norsk lisens!

 

Gratulerer og tusen takk Petter!