Norsk jubel i Portugal

mats_pokal_500.jpgMats Lysen og Knut Ove Børseth vant i EM-runden i rallycross i Portugal, mens Sverre Isachsen tok ny andreplass. Lysen og Isachsen leder sammenlagt.

17 år gamle Mats Lysen gjorde det alle hadde håpet på, men få trodde kunne være mulig, da han vant helgens EM-runde i rallycross i Portugal. Han ble dermed tidenes yngste EM-vinner, og nå leder han EM-sammenlagt.

Mats Lysen, fra KNA Solør Motorsport trodde det knapt selv da han kjørte over målstreken som vinner av det portugisiske EM-runden. Med sin Renault Clio Super 1600 satte han alle konkurrentene på plass.

-Det var bare helt utrolig. Dette er en drøm som har gått i oppfyllelse. Jeg har ikke kjørt så mange EM-løp ennå, så dette er nesten for godt til å være sant, sier den beskjedne skoleeleven fra Brandval i Hedmark. Selv om han er blitt en snakkis i hele det europeiske rallycrossmiljøet, og noen snakker om en ny Martin Schanche, mens andre mener vi aldri har sett et slikt talent tidligere, beholder Mats selv roen.
-Jeg må forsøke å holde roen og fokusere på å kjøre fort bil. Det er det som er viktig for meg, sier Mats, som fortsatt må vente nesten et år før han kan ta lappen og kjøre bil på norske veier.

Det er under et år siden han fikk dispensasjon av Norges Bilsportforbund for først å kjøre NM som 16-åringen, og deretter å få kjøre den norske EM-runden på Momarken. Like etter besteg han seierspallen i den svenske EM-runden som tidenes yngste. I årets EM-åpning i England ble det andreplass, og i den andre runden i Montalegre i Portugal kom den første seieren.
Mats Lysen startet finalen fra tredje startspor, men det var ingen hindring.

-Jeg hadde en god start, men så slet jeg litt med å få bilen i andregir. Samtidig åpnet det seg en sjanse inn i første sving da jeg så at Olivier Bossard og Eduard Leganov driftet veldig ut. Den sjansen tok jeg, og dermed gikk jeg til tet, forteller Mats Lysen. Han holdt seg i teten helt til målflagget, og vant foran franske Bossard og svenske David Johansson. Vinneren av første EM-runde, russeren Eduard Leganov endte på 4. plass. Med sin seier tok Mats Lysen over EM-ledelsen med sine 37 poeng. Han er fire poeng foran Leganov. Det er førere fra åtte forskjellige nasjoner på de ti første plassene i EM-sammendraget, så det er ikke tvil om at bredden er stor i divisjon 1A.

Mats Lysen er med på elitenivå i Bilsportforbundets talentutviklingsprosjekt og kjører i klassen divisjon 1A. Han skal kjøre alle de ti EM-rundene i årets sesong.

I divisjon 2 kjørte Knut Ove Børseth inn til seier med sin Ford Fiesta. Han endte på 5. plass i EM-åpningen, og ligger dermed på andreplass sammenlagt.

I divisjon 1 var Sverre Isachsen og Ludvig Hunsbedt begge i A-finalen. Men ingen av dem kunne gjøre noe med svenske Andreas Eriksson som vant med sin Ford Fiesta. Isachsen kjørte inn til andreplass, og tok dermed over EM-ledelsen etter å ha innkassert sin andre strake andreplass.
Guttorm Lindefjell endte på 7.plass, fulgta v Frode Holte, mens Ole Kristian Nøttveit tok 10.plassen i divisjon 1 i Portugal.

Neste EM-runde er i Frankrike om en uke.