Nummer to i første kval

24t_moller.jpgMøller Bil Motorsport kjørte inn til den nest raskeste tiden i sin klasse under den første kvalifiseringen til helgens 24-timersløp på Nürburgring – et arrangement så stort at den norske VM-runden i rally har blitt kalt et kretsmesterskap i forhold.

Det var da en journalist fra Hamar Arbeiderblad var til stede på 24-timersløpet på Nürburgring i 2007 at han skrev en kommentar i avisen, hvor han mente den norske VM-runden i rally var som et kretsmesterskap i forhold til 24-timersløpet på Nürburgring. Om det er riktig, er ikke godt å si, men det sier ganske mye om hvilket enormt inntrykk dette løpet gjør på de som besøker det for første gang.

Flere internasjonale motorsportsjournalister sier nå at 24-timersløpet på Nürburgring nesten har blitt like stort som 24-timersløpet på Le Mans, som regnes som et av de tre største billøpene i verden sammen med Monaco Grand Prix og Indianapolis 500. På Le Mans var det i år 250 000 tilskuere. På 24-timersløpet på Nürburgring i fjor var det offisielle tallet 220 000 tilskuere, og det gjør at de norske deltakerne trolig er de norske idrettsutøverne som konkurrerer foran flest tilskuere av samtlige norske idrettsutøvere.

Nürburgring har forøvrig sitteplasser for 150 000 tilskuere, og er i følge worldstadiums.com det 12. største idrettsstadion i verden. Nesten alle disse setene er fullsatt når starten på 24-timersløpet går lørdag klokken 16.00, og ute i skogen langs den gamle Nordsløyfa er det titusenvis av mennesker som har campet en hel uke.

Banen det kjøres på er 25,3 kilometer lang, og består både av den moderne Grand Prix-banen og den gamle Nordschleife, som denne dagen er linket i hverandre. Mer enn 200 biler starter løpet på det som er den lengste racerbanen i verden, og disse bilene kjøres av rundt 700 sjåfører fra ca. 40 nasjoner. Mer enn 2500 funksjonærer er i sving, og det som tidligere har vært et løp som ikke har vært så kjent utenfor Tysklands grenser, er nå i ferd med å bli svært stort også internasjonalt.

Den tyske TV-kanalen Sport1 satser riktignok mest, og sender i år mer enn 30 timer direkte, men i fjor ble løpet i tillegg sendt på 150 TV-kanaler over hele verden, i følge Wige Media AG. Man kan også se løpet på www.24h-rennen.de og mer enn 1 161 299 unike besøkende så løpet direkte på internett i fjor.

Første gang 24-timersløpet på Nürburgring ble kjørt var i 1970, og den gangen var løpet forbeholdt amatører. I dag har imidlertid de profesjonelle teamene tatt over mer og mer, og i år stiller fabrikksteam fra Audi, BMW, Mercedes, Porsche, Ferrari, Lexus, Volkswagen, Subaru, Nissan, Opel og Peugeot til start. Flere av disse teamene har tilholdssteder for gjester både i paddocken, bak hovedtribunen og ute i skogen som er Formel 1-team verdig.

Av kjente navn på startlista finner man tidligere Formel 1-førere som Mika Salo, Pedro Lamy og Hans-Joachim Stuck, rallyførere som Carlos Sainz og Nasser Al Attiyah, og noen av verdens beste langdistanseførere som de ferske Le Mans-vinnerne Marcel Fassler og Andre Lotterer, samt Timo Bernhard, Patrick Long, Jörg Bergmeiser og omtrent halve feltet i DTM.

Og midt oppe i alt dette har vi Møller Bil Motorsport fra Norge, som i dag har kjørt inn til den nest raskeste tiden i klasse SP3T, for biler med 2,0 liters turbomotorer. Dette er den nest største klassen i løpet med 25 påmeldte biler, og det ble en spennende dag for Håkon Schjærin, Atle Gulbrandsen, Christian Krognes og Kenneth Østvold.

-På teknisk kontroll fikk vi beskjed om å justere litt på aerodynamikken foran, og dette forandret bilen totalt. Dermed brukte vi noen runder på kvalifiseringen til å finne tilbake til et riktig oppsett, men det gikk til slutt og nå har vi den nest raskeste tiden, forklarer Håkon Schjærin.

Det kjøres også en kvalifisering fredag fra 17.00-19.00, men det er meldt fare for regn, og hvis det regner vil ingen klare å matche tidene fra torsdagens kvalifisering. Det er Audis satelitt-team Raeder, som også deltar med en Audi TT, som har foreløpig pole position i klasse SP3T, mens Farnbacher-teamet har overrasket med å være totalraskest i sin Ferrari 458.

Løpet starter lørdag klokken 16.00, og kan sees direkte på www.24h-rennen.de